sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Tο αυτογκόλ του θανάτου!

15 χρόνια συμπληρώνονται από μία δολοφονία, που συγκλόνισε τον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Αιτία? Ένα αυτογκόλ! Θύμα? Ο Αντρές Εσκομπάρ.

Η ιστορία…

Στις 22 Ιουνίου του 1994 η Κολομβία αντιμετώπισε τις ΗΠΑ στο «Ρόουζ Μπόουλ» του Λος Άντζελες, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης ο Τζον Χαρκς επιχειρεί μία σέντρα από τα αριστερά και στην πορεία της μπάλας παρεμβαίνει ο Αντρές Εσκομπάρ, στέλνοντάς την κατά λάθος στα δίχτυα της ομάδας του. Η Κολομβία ήταν το ακλόνητο φαβορί της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Όμως ηττήθηκε. Έχασε 2-1 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης μένοντας τελευταία στον όμιλο… Η πίκρα ήταν μεγάλη, ουδείς περίμενε όμως πως αυτό το αυτογκόλ θα έχει συνέχεια.

Μετά την επιστροφή της αποστολής των «καφετέρος» στην πατρίδα, ο 27χρονος αμυντικός πήγε για ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη Μεντεγίν. Το βράδυ της 2ας Ιουλίου βγήκε με τη φίλη του σε ένα μπαρ, το «Ελ Ίντιο», όπου έμελλε να εκτυλιχθεί και η τελευταία του σκηνή επί ζωής! Ένας θαμώνας του μαγαζιού, ο Ουμπέρτο Μουνιός Κάστρο, αρχικά επιτέθηκε φραστικά στον Εσκομπάρ λέγοντάς του πως ήταν «στημένος» για να χάσει η Εθνική ομάδα από την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο άτυχος παίκτης δεν έδωσε συνέχεια, απλά προσπάθησε να του εξηγήσει. Ο συμπατριώτης του όμως, έβγαλε ένα περίστροφο και τον πυροβόλησε 12 φορές μπροστά στα μάτια όλων.

Το κίνητρο της πράξης του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Υπήρχαν φήμες ότι κάποιοι «βαρόνοι» των ναρκωτικών που... κυβερνούν τη χώρα, έχασαν τεράστια οικονομικά ποσά από τα στοιχήματα εξαιτίας αυτού του αυτογκόλ και ο Κάστρο ήταν το εκτελεστικό όργανο!!! Άλλες εκδοχές αναφέρουν πως η αποτρόπαια αυτή πράξη έγινε για λόγους… πατριωτισμού. Κανείς δεν έμαθε ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κάστρο δούλευε ως σωματοφύλακας, η ποινή του ήταν 43 χρόνια φυλάκισης κι αυτός βγήκε πριν 4 χρόνια, εκτίοντας μόλις τα 11!

Ο Εσκομπάρ, δεν έχει ξεχαστεί από τους φιλάθλους τόσο της Εθνικής Κολομβίας, όσο και της ομάδας του, της Ατλέτικο Νασιονάλ. Κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη του «El Caballero del Futbol» («ο τζέντλεμαν των γηπέδων»), όπως τον αποκαλούν.

Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχρήστος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x