sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Καταργήθηκε το… κούρεμα με την ψιλή!!!

Ήταν 25η του Ιούνη το 1982 όταν η “κουρά εν χρω” με τη νέα διαταγή του Κράτους που αφορούσε τους στρατιωτικούς νόμους, καταργήθηκε! Μέχρι τότε, όποιος πήγαινε στρατό είχε το κούρεμα του… γλόμπου. Με την ψιλή δηλαδή, στην σκάλα νούμερο 1!

Η αυστηρή νοοτροπία του στρατιωτικού συστήματος επέβαλε το … γουλί στους νεοσυλλέκτους στρατιώτες, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και ως τιμωρία. Η ψείρα ήταν ο κύριος λόγος που επέβαλε την εν χρω κόμμωση στους φαντάρους, ακόμα και μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν επίσης, όπως φαίνεται, και ένα "καψώνι" που οι παλιοί στρατιώτες επεφύλασσαν στους νεοσύλλεκτους.

Η Ιστορική Αναδρομή και το τελικό νόημα της … ψιλής

Ιστορικά τώρα, το κούρεμα αυτό έχει αρχαίες ρίζες. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ένα μέτρο ατιμωτικό. Ήταν ένδειξη απόλυτης υποταγής και ψυχικού καταναγκασμού εκούσιου ή ακούσιου.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια το μέτρο αυτό είχε την ίδια ερμηνεία με αυτή των αρχαίων χρόνων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο θρύλος του Σαμψών, του οποίου τα μακριά μαλλιά ήταν και το μυστικό της δύναμής του…

Στον μεσαίωνα, η… ψιλή χρησιμοποιήθηκε ως ποινή των συλληφθέντων. Συγκεκριμένα, το ατιμωτικό κούρεμα γίνονταν τελετουργικά, μπροστά σε κοινό ("μπερλίνα").

Στους νεότερους χρόνους εφαρμόσθηκε ως μέσον διαπόμπευσης και εξευτελισμού. Στην Ελλάδα, το κούρεμα αυτό αποτέλεσε κατασταλτικό μέσο για τους μάγκες και τους κουτσαβάκηδες. Με εντολή του διευθυντή της Αστυνομίας

Μπαϊρακτάρη, το 1893, έκοβαν σύρριζα τα μαλλιά των κουτσαβάκηδων και τους έσκιζαν και τα μανίκια από τα σακάκια.
Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εφαρμόσθηκε η μέθοδος αυτή κυρίως εναντίον των γυναικών, που είχαν συνάψει σχέσεις ή συνεργάσθηκαν με μέλη των εχθρικών δυνάμεων κατοχής.

Αργότερα, το 1958, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον περιβόητο Νόμο 4000, διά του οποίου η αστυνομία χρησιμοποίησε το κούρεμα αυτό ως μέσο καταστολής για τους νεαρούς ταραχοποιούς της εποχής εκείνης, τους λεγόμενους "τεντιμπόηδες"…

Τέλος, το 1982 με την κατάργηση του κουρέματος και από τον στρατιωτικό νόμο, το …γουλί, άλλαξε νοοτροπία και άποψη! Πλέον, το συναντάμε είτε ως μόδα, είτε ως ένδειξη… μαγκιάς και δύναμης (λόγω της εφαρμογής του σε ακροδεξιές οργανώσεις), είτε ως …καμουφλάζ καράφλας !!!

Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχρήστος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x