sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πόδια από χρυσάφι...

Ιούλιος 2000: Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ο φρέσκος νικητής των προεδρικών εκλογών της Ρεάλ Μαδρίτης και πραγματοποιεί τη μεγαλεπήβολη υπόσχεσή του: να «αρπάξει» τον Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα. Ο Πορτογάλος μέσος κόστισε 58,5 εκ. ευρώ, σπάζοντας κάθε μεταγραφικό ρεκόρ.

Ιούλιος 2001: Ο πρόεδρος της «βασίλισσας» ανακοινώνει την απόκτηση του Ζινεντίν Ζιντάν από τη Γιουβέντους, έναντι 76 εκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό που δαπάνησε ένα χρόνο πριν.

Ιούνιος 2009: Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν έχει αντίπαλο στις εκλογές και ανακηρύσσεται πρόεδρος της Ρεάλ για τρίτη φορά (είχε προηγηθεί η εκλογή του το 2004, σχεδόν παμψηφεί). Ο Ισπανός αρχιτέκτονας αποφασίζει στο ξεκίνημα της θητείας του και εν μέσω οικονομικής κρίσης να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Εκπληρώνει την προεκλογική του υπόσχεση με την απόκτηση του Ρικάρντο Ίζακσον ντος Σάντος Λέιτε, κοινώς Κακά, από τη Μίλαν, έναντι 65 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Με αφορμή, λοιπόν, τη «μετακόμιση» του Κακά, σας παρουσιάζουμε τις ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών.

1. Ζινεντίν Ζιντάν, ο «αυτοκράτορας». Οι τίτλοι του αναρίθμητοι, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Αναγνωρίζεται από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους ως ο καλύτερος παίκτης, τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας. Αναμορφωτής της εθνικής Γαλλίας και πρωταγωνιστής στη Γιουβέντους, ο «Ζιζού» έκανε τους φίλους και των δύο ομάδων να ξεχάσουν το πρώην είδωλό τους, τον Μισέλ Πλατινί. Η Ρεάλ Μαδρίτης τον ήθελε πολύ και δαπάνησε ένα καράβι λεφτά για να τον αποκτήσει το 2001. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 76 εκ. ευρώ χρειάστηκαν, με τον Ζιντάν να εξαργυρώνει το ποσό από την πρώτη του χρονιά, καθώς οι «μερέγκες» κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 με τον ίδιο να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ.

2. Κακά, το «παιδί του Θεού». Χαρισματικός όσο λίγοι, ο πιο… Ευρωπαίος από τους Βραζιλιάνους παίκτες, κατάφερε με την παρουσία του να μεγαλώσει το μύθο της Μίλαν. Το 2003 αποτελούσε το νέο «διαμάντι» της ομάδας, που μόλις είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το 2005 είχε την ατυχία να πέσει επάνω στην «πολύ σκληρή για να πεθάνει» Λίβερπουλ, όμως δύο χρόνια μετά έκανε τους αμυντικούς της Μάντσεστερ Γ. να κουτουλάνε μεταξύ τους και στον τελικό της Αθήνας πήρε την εκδίκησή του από τους «κόκκινους». Με 65 εκ. ευρώ, η Ρεάλ απέκτησε ίσως τον κορυφαίο των κορυφαίων.

3. Λουίς Φίγκο, ο «προδότης». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ εκπληρώνει τις υποσχέσεις του. Αυτό το ξέρουν όλοι πλέον. Όταν, όμως, παραμονές των προεδρικών εκλογών της Ρεάλ το 2000 υπόσχονταν να «φέρει» τον Λουίς Φίγκο, ακούστηκαν από παντού γέλια. Τους τα έκοψε, όταν κατέβαλε τη ρήτρα των 58,5 εκ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα, ολοκληρώνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη αρπαγή.

4. Ερνάν Κρέσπο, ο «γκολτζής». Οι 141 εμφανίσεις και τα 72 τέρματα που σημείωσε με την Πάρμα, ανάγκασαν τον Σέρτζιο Κρανιότι να δαπανήσει 53,6 εκ. ευρώ για να τον εντάξει στο ρόστερ της πρωταθλήτριας Λάτσιο το 2000. Ο Ιταλός πρόεδρος των «λατσιάλι» είχε «ζεστό» χρήμα από την πώληση του Βιέρι στην Ίντερ ένα χρόνο πριν και ο Αργεντινός τον… ξεπλήρωσε με 39 γκολ σε 70 εμφανίσεις. Το 2002 «μοσχοπουλήθηκε» στην Ίντερ του Μοράτι.

5. Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο «Κέρβερος». Το 2001 έφυγε ο Ζιντάν και με τα λεφτά που εισέπραξε η Γιουβέντους από την πώλησή του, αποφάσισε να αγοράσει τον καλύτερο τερματοφύλακα του κόσμου. Με 49,2 εκ. ευρώ, η «Μεγάλη Κυρία» απέκτησε τον Τζίτζι Μπουφόν από την Πάρμα και δεν βγήκε χαμένη.

6. Ρομπίνιο, ο «υπερτιμημένος». Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, η νέα διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι ήθελε απεγνωσμένα ένα «μεγάλο» όνομα στην ομάδα. Την τελευταία στιγμή προσέφερε στη Ρεάλ 49 εκ. ευρώ για τον Ρομπίνιο και ο Βραζιλιάνος επιθετικός είναι κάτοικος Αγγλίας από το περασμένο καλοκαίρι.

7. Κριστιάν Βιέρι, ο «Μπόμπο». Το ιταλικό «κανόνι» είναι ο ποδοσφαιριστής, που έχει μεταγραφεί καμιά δεκαριά φορές και έχουν ξοδευτεί γι’ αυτόν πάνω από 100 εκ. ευρώ. Το 1999 ο Μάσιμο Μοράτι επιθυμεί διακαώς την απόκτησή του και δίνει στη Λάτσιο 48,3 εκ. ευρώ. Τα 103 τέρματα σε 144 παιχνίδια με τους «νερατζούρι» είναι ένας εξαιρετικός απολογισμός, όμως στα έξι χρόνια παρουσίας του κέρδισε μόλις ένα Κύπελλο Ιταλίας.

8. Αντρέι Σεφτσένκο, από την Ουκρανία με αγάπη. Ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» του 2004, Σεφτσένκο, αποτελούσε απωθημένο του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν λυπήθηκε τα 46,5 εκ. ευρώ, που πλήρωσε τη Μίλαν για την ελευθέρας του. Τα «έκλαψε», όμως, όταν τον έβλεπε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» σκιά του εαυτού του. Με 9 γκολ σε 47 εμφανίσεις με του «μπλε» δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση τον τίτλο της 5ης ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία (8η πλέον).

9. Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, η Βαλκανική απάντηση. Ο μοναδικός εκπρόσωπος από τα Βαλκάνια, προϊόν του περσινού παζαριού. Ο Βούλγαρος στράικερ ήταν στο στόχαστρο των δύο ομάδων του Μάντσεστερ και η Τότεναμ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός. Νικήτρια αναδείχτηκε η Γιουνάιτεντ, η οποία «χρυσοπλήρωσε» τους «πετεινούς» με 46,4 εκ. ευρώ.

10. Πάβελ Νέντβεντ, ο «στρατηγός». Ο Τσέχος «μετακόμισε» στη Γιουβέντους παρέα με τον Μπουφόν, μόνο που στοίχισε λιγότερο. 46,2 εκ. ευρώ έδωσε η οικογένεια Ανιέλι στη Λάτσιο για τη μεταγραφή του δυναμικού μέσου. Στα 8 χρόνια του στη «Μεγάλη Κυρία» αποδείχτηκε…«Μεγάλος Κύριος». Την ακολούθησε πιστά ακόμη και στη Serie B και ολοκλήρωσε την καριέρα του σε αυτήν.

To Top 10 των ακριβότερων μεταγραφών (παίκτης, εκατ. ευρώ, χρονιά)

1. Ζινεντίν Ζιντάν-76-2001
2. Κακά-65-2009
3. Λουίς Φίγκο-58,5-2000
4. Ερνάν Κρέσπο-53,6-2000
5. Τζιανλουίτζι Μπουφόν-49,2-2001
6. Ρομπίνιο-49-2008
7. Κριστιάν Βιέρι-48,3-1999
8. Αντρέι Σεφτσένκο-46,5-2006
9. Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ-46,4-2008
10. Πάβελ Νέντβεντ-46,2-2001

Δημήτρης Ματίκας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x