sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο «σκαραβαίος», οι «δικτάτορες», οι «λύκοι» και… η «σαλατιέρα»!

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φινάλε σε μια παραμυθένια χρονιά για τη Βόλφσμπουργκ. Οι «λύκοι» με το εμφατικό 5-1 επί της Βέρντερ Βρέμης στο «Φολκσβάγκεν Αρίνα», το Σάββατο στις 23 Μαΐου του 2009, κατέκτησαν για πρώτη φορά στην 64χρονη ιστορία τους την κορυφή της Μπουντεσλίγκα. «Στόχος μου είναι να προσπεράσουμε την Μπάγερν», είχε δηλώσει το 2007 όταν και ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου, ο Φέλιξ Μάγκατ, μετατρέποντας δύο χρόνια μετά τα λόγια του σε πράξη.

Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στην Γερμανία, η ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ, έκανε το «θαύμα». Με ηγέτες το επιθετικό δίδυμο «φωτιά», Γκραφίτε και Ντζέκο, αλλά και τον Βόσνιο, Μισίμοβιτς, πήραν τα σκήπτρα από τους Βαυαρούς και γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Οι πρωταθλητές ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία το 1997. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο επίτευγμά τους ήταν η πέμπτη θέση που κατάφεραν να εξασφαλίσουν στην περσινή κούρσα του πρωταθλήματος τότε θα μπορέσει να καταλάβει το μέγεθος της τεράστιας επιτυχίας τους.

Το Βόλσφμπουργκ ζει το παραμύθι!

Το Σάββατο 23 Μαΐου του 2009 είναι η μέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των 150.000 κατοίκων του Βόλσφμπουρκ. Ο «καλός» ο «λύκος» και αρχηγός του συλλόγου, Βραζιλιάνος μέσος, Ζόσουε, αφήνοντας άφωνη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική γνώμη που παρακολουθούσε την εξέλιξη του φετινού γερμανικού πρωταθλήματος με «κομμένη» την ανάσα, σήκωσε τη «σαλατιέρα» στους ουρανούς της γερμανικής πόλης . Μια πόλη, που ιδρύθηκε επίσημα το 1938 για να στεγάσει τους εργάτες της φημισμένης αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν». Άρρηκτα συνδεδεμένη η ιστορία της με τους δικτάτορες(με εισαγωγικά ή χωρίς),μια και εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας της, δεν ήταν άλλος, από τον Αδόλφο Χίτλερ που στις αρχές της δεκαετίας του 30’ θέλησε να δημιουργήσει μια βιομηχανική πόλη που θα παρήγαγε πολεμικά οχήματα.

Το εργατικό δυναμικό της «Φολκσβάγκεν» βάφτισε την πόλη με το όνομα του ομώνυμου μεσαιωνικού κάστρου που δεσπόζει στις όχθες του ποταμού Άλερ. Ήταν αναμενόμενο, από την στιγμή που η πόλη απέκτησε όνομα, χαρακτήρα και κατοίκους, ότι σύντομα θα ιδρυόταν και η ποδοσφαιρική της ομάδα. Το 1945 οι κάτοικοι του Βόλσφμπουργκ ίδρυσαν το σύλλογο που πρωταγωνιστεί σήμερα στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα.

Η παράγωγη ενός εκ των πιο διάσημων αυτοκινήτων όλων των εποχών ξεκίνησε από εκεί. Οι πολίτες του Βόλσφμπουργκ «έβγαζαν» το ψωμί τους δουλεύοντας πάνω στην κατασκευή του μετέπειτα, παγκοσμίως γνωστού, Σκαραβαίου. Πέραν τούτου, ο Μισίμοβιτς και η παρέα του, τους έδωσαν έναν ακόμη λόγο να νοιώθουν υπερήφανοι για τον τόπο τους. Από τον Χίτλερ, στον… πιο διάσημο «τύραννο» του σύγχρονου ποδόσφαιρου.

…Θέλει τον «δικτάτορά» της!

Εκκεντρικός, μοναδικός, δυναμικός (ξεπερνώντας καμιά φορά τα όρια), φιλόδοξος και καιροσκόπος είναι μερικοί χαρακτηρισμοί που θα μπορούσαν εύστοχα να περιγράψουν τον «μαέστρο» και λάτρη της πειθαρχίας, Φέλιξ Μαγκατ. Ο 55χρονος τεχνικός, γνωστός για τις «χιτλερικές» του μεθόδους στις προπονήσεις, ερχόμενος το 2007 από την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου, την οποία και οδήγησε σε δύο συνεχόμενα νταμπλ(το 2005 και 2006), κατάφερε δύο χρόνια μετά να κάνει το ακατόρθωτο όντας στο τιμόνι των «λύκων» . Στις προφητικές, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, προγραμματικές του δηλώσεις, είχε τονίσει: «Στόχος μου είναι να προσπεράσουμε την Μπάγερν», προκαλώντας έκπληξη, ίσως και... γέλια. Ωστόσο, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος και, ως γνωστόν, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Ήταν αδύνατο για τον έμπειρο τεχνικό να κρατήσει σε καλό επίπεδο τις σχέσεις του με τις «βεντέτες» των Βαυαρών. Ο λόγος της απομάκρυνσής του, δεν ήταν άλλος, από τη δυσανασχέτηση που έδειχναν προς το πρόσωπο του οι παίκτες, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων και των μεθόδων του στις προπονήσεις. Όταν οι διοικούντες τη Μπάγερν έφτασαν στο σημείο να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν ικανό τεχνικό ή στους άσους που κλέβουν τις εντυπώσεις, πουλάνε φανέλες και τραβάνε πάνω τους τα «φώτα» αποφάσισαν να διαλέξουν τον δεύτερο δρόμο. Κάτι, που απ’ ότι φαίνεται έδωσε κίνητρο στον Μάγκατ να τους αποδείξει ότι έκαναν το μεγαλύτερο λάθος της πορείας τους τα τελευταία χρόνια. Τους Βαυαρούς, ταλανίζει ακόμα η μη εύρεση κατάλληλου ανθρώπου για το πόστο του προπονητή και ο Μάγκατ με τη πορεία του, τους απέδειξε πόσο μεγάλο σφάλμα, από την πλευρά τους, ήταν η απόφαση που πήραν στα μέσα της σεζόν 2006-07.

Με τόσες εναλλαγές φέτος στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα, τα σενάρια και οι προβλέψεις των αναλυτών, σχετικά με το ποια θα είναι η ομάδα που θα κόψει το νήμα, είχαν «πάρει» φωτιά. Όμως, ο «Μάγκας» δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Το 4-1 απέναντι στη Στουτγάρδη στην 14η αγωνιστική και το 5-1 επί της Μπάγερν στη 26η έδωσαν το σύνθημα για το άπιαστο όνειρο των «λύκων» που στη συνέχεια έλαβε «σάρκα και οστά». Αυτό που κατάφερε ωστόσο, δεν είναι ανάλογο, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με ότι είχε πετύχει ο Ότο Ρεχάγκελ τη σεζόν 1997-98, στην Καϊζερσλάουτερν. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός «πήρε» από το χέρι την Καϊζερσλάουτερν που ερχόμενη από τη δεύτερη εθνική κατηγορία της Γερμανίας κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Εκκεντρικός όπως πάντα και απρόβλεπτος, ο Μάγκατ, λίγο πριν σηκώσει τη «σαλατιέρα» στη Βόλσφμπουργκ αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πάγκο του συλλόγου την επόμενη σεζόν. Ήρθε σε ρήξη για οικονομικά ζητήματα με τους διοικούντες και από του χρόνου αναλαμβάνει άλλη μια δύσκολη αποστολή. Καλείται να συμμαζέψει την κατάσταση της Σάλκε. Αμφιβάλει κανείς ότι θα τα καταφέρει;

Οι τρεις σωματοφύλακες!

Με μηχανικό τον Μάγκατ και τρεις ταλαντούχους εργολάβους χτίστηκε το οικοδόμημα τη φετινής κυριαρχίας των «λύκων». Ο μαγικός αριθμός 3. Οι τρεις σωματοφύλακες, οι τρεις μάγοι της Βόλσφμπουργκ, δεν είναι άλλοι, από τους Γκραφίτε, Ντζέκο και Μισίμοβιτς. Ο Βόσνιος μοίρασε 19 ασίστ στο πρωτάθλημα και σημείωσε 7 γκολ. Το επιθετικό δίδυμο «φωτιά», Γκραφίτε-Τζέκο, μετράει συνολικά τον αξιοσημείωτο αριθμό των 54 γκολ στη φετινή σεζόν. Η επίδοσή τους αποτελεί ρεκόρ παραγωγικότητας όλων των εποχών στη Μπουντεσλίγκα μια και ξεπέρασαν τους προκάτοχους Γκερτ Μίλερ και Ούλι Χένες που σημείωσαν 53 γκολ τη σεζόν 1971-72 και άλλα τόσα το 1972-73, αγωνιζόμενοι με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Ωστόσο, τα 28 γκολ που μετράει ο Βραζιλιάνος άσος Γκραφίτε τον κατατάσσουν στην κορυφή τoυ πίνακα των σκόρερ.

Η πορεία των «λύκων»:

Βόλφσμπουργκ-Κολωνία 2-1
Μπόχουμ-Βόλφσμπουργκ 2-2
Βόλφσμπουργκ-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 2-1
Χέρτα-Βόλφσμπουργκ 2-2
Βόλφσμπουργκ-Αμβούργο 3-0
Καρλσρούη-Βόλφσμπουργκ 2-1
Σάλκε-Βόλφσμπουργκ 2-2
Βόλφσμπουργκ-Αρμίνια Μπίλεφελντ 4-1
Μπάγερν Μονάχου-Βόλφσμπουργκ 4-2
Βόλφσμπουργκ-Γκλάντμπαχ 3-0
Λεβερκούζεν-Βόλφσμπουργκ 2-0
Βόλφσμπουργκ-Κότμπους 3-0
Χόφενχαϊμ-Βόλφσμπουργκ 3-2
Βόλφσμπουργκ-Στουτγκάρδη 4-1
Ντόρτμουντ-Βόλφσμπουργκ 0-0
Βόλφσμπουργκ-Ανόβερο 2-1
Βέρντερ Βρέμης-Βόλφσμπουργκ 2-1
Κολωνία-Βόλφσμπουργκ 1-1
Βόλφσμπουργκ-Μπόχουμ 2-0
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Βόλφσμπουργκ 0-2
Βόλφσμπουργκ-Χέρτα 2-1
Αμβούργο-Βόλφσμπουργκ 1-3
Βόλφσμπουργκ-Καρλσρούη 1-0
Βόλφσμπουργκ-Σάλκε 4-3
Αρμίνια Μπίλεφελντ-Βόλφσμπουργκ 0-3
Βόλφσμπουργκ-Μπάγερν Μονάχου 5-1
Γκλάντμπαχ-Βόλφσμπουργκ 1-2
Βόλφσμπουργκ-Λεβερκούζεν 2-1
Κότμπους-Βόλφσμπουργκ 2-0
Βόλφσμπουργκ-Χόφενχαϊμ 4-0
Στουτγκάρδη-Βόλφσμπουργκ 4-1
Βόλφσμπουργκ-Ντόρτμουντ 3-0
Ανόβερο-Βόλφσμπουργκ 0-5
Βόλφσμπουργκ-Βέρντερ Βρέμης 5-1

Eπιμέλεια: Κώστας Τσούγκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x