sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τρέχει με...100

Για μια ομάδα σαν τη Μπαρτσελόνα το να σκοράρει 100 και πλέον γκολ στο πρωτάθλημα μπορεί να μην φαντάζει τόσο ανέφικτος στόχος. Τουλάχιστον στην Ισπανία, που στο παρελθόν είχαμε δυο ανάλογες περιπτώσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αντίθετα αν κοιτάξουμε τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα θα διαπιστώσουμε πως στην Ιταλία κάτι τέτοιο συνέβη πριν από σχεδόν εξήντα χρόνια και στην Αγγλία τη σεζόν 1962-63.

Το 1951 η Μίλαν κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της σκοράροντας 107 φορές. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων πέτυχαν και οι παίκτες της Ιντερ που ωστόσο τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Το 1963 η Τότεναμ αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο τερματίζοντας πίσω από την Εβερτον, πέτυχε ένα πολύ σπουδαίο ρεκόρ βρίσκοντας δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα 111 φορές. Αξιοπερίεργη ήταν και η επίδοση της Μάντσεστερ Σίτι, όταν την σεζόν 1957-58 σκόραρε 100 γκολ, αλλά κατέγραψε 104 στο παθητικό τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.

Στο κλαμπ των συλλόγων που κατάφεραν να σκοράρουν παραπάνω από εκατό γκολ σε μια σεζόν στο πρωτάθλημα υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση. Το 1974, ο Ολυμπιακός με τον Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 102 γκολ.

Στην τρέχουσα χρονιά η Μπαρτσελόνα μετρά 103 στο ενεργητικό της και χρειάζεται άλλα πέντε τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές για να ξεπεράσει την επίδοση των 107 τερμάτων που πέτυχε η Ρεάλ Μαδρίτης, την σεζόν 1989-90. Με προπονητή τον Τζον Τόσακ, η «Βασίλισσα» εκείνη τη χρονιά διατήρησε το αήττητο στο «Μπερναμπέου» σκοράροντας κατά μέσο όρο τέσσερα γκολ (φτάνοντας εντός έδρας συνολικά 78). Σημαντική ήταν η προσφορά του Ούγκο Σάντσες που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 38 τέρματα.

Βέβαια η τωρινή ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει βελτιώσει το προηγούμενο ρεκόρ των «μπλαουγκράνα». Το 1997, όταν η Μπαρτσελόνα έχοντας τον Μπόμπι Ρόμπσον στον πάγκο κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, πέτυχε 102 γκολ αν και τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ρονάλντο να σημειώνει 34 τέρματα.

Μπορεί ο μεγάλος αριθμός των γκολ να επιβεβαιώνει την κλάση που διαθέτει η επιθετική γραμμή της Μπαρτσελόνα, όμως εξίσου επιτυχημένα λειτουργεί και η άμυνα της. Από τον περασμένο Αυγουστο, οπότε και ξεκίνησαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι και σήμερα οι παίκτες της «Μπαρτσα» σκόραραν συνολικά 154 φορές και στις τρεις διοργανώσεις που έλαβαν μέρος και δέχθηκαν πενήντα ένα, πετυχαίνοντας έτσι διαφορά τερμάτων +103.

Το ρεκόρ περισσότερων τερμάτων σε μια σεζόν στα κορυφαία ευρωπαικά πρωταθλήματα κατέχει με 132 η Χαρτς, όταν κατέκτησε το προτελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της το 1958.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x