sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Eτήσιοι «εμφύλιοι»

Μπορεί να πέρασαν 26 χρόνια για να ζήσει η Αγγλία μια «εμφύλια» κόντρα στις ευρωπαϊκες διοργανώσεις, αλλά από το 2004, όταν ξανασυναντήθηκαν ομάδες από το νησί, τα ραντεβού τους έγιναν πιο συχνά και από τα δρομολόγια του μετρό στο Λονδίνο.

Της Ευης Μανου

Αποκορύφωμα ήταν η περσινή χρονιά, όταν αγγλικές ομάδες διασταυρώθηκαν όχι μόνο στα προημιτελικά και τα ημιτελικά, αλλά κυρίως στον τελικό, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο σενάριο μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, αν η Τσέλσι καταφέρει να αποκλείσει αύριο την Μπαρτσελόνα.

Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς πως από τον τελικό του 2007 στην Αθήνα δεν υπάρχει αποκλεισμός αγγλικής ομάδας από άλλη ευρωπαϊκή, δεν είναι υπερβολικό να μιλήσει κανείς για αγγλική κυριαρχία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η πρώτη κόντρα ήρθε μόλις τη σεζόν 1963-64, όταν η κυπελλούχος Ευρώπης Τότεναμ αντιμετώπισε την κάτοχο του Κυπέλλου Αγγλίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η αναμέτρηση των «κόκκινων διαβόλων» με την Αρσεναλ είναι η 16η «εμφύλια» κόντρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ματς αυτό που ξεχωρίζει στην ιστορία των αγγλικών «εμφυλίων» είναι ο αποκλεισμός της επί διετίας πρωταθλήτριας Ευρώπης Λίβερπουλ το 1978 από την ομάδα που την είχε εκθρονίσει στην Αγγλία, τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Η εκπληκτική ενδεκάδα του Μπράιαν Κλαφ, η οποία μέσα σε δύο χρόνια από τη δεύτερη κατηγορία στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας και στη συνέχεια Ευρώπης!

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε στο «Σίτι Γκράουντ» του Νότιγχαμ και η γηπεδούχος με γκολ του Γκάρι Μπερτλς προηγήθηκε 1-0 στο 27'. Ο προπονητής της Λίβερπουλ Μπομπ Πέισλι έγραψε στην αυτοβιογραφία του πως αν δεν ήταν εναντίον αγγλικής ομάδας το ματς, οι παίκτες από μόνοι τους θα θεωρούσαν καλό το σκορ για να το ανατρέψουν στη ρεβάνς.

«Πληρώσαμε τον ξέφρενο ρυθμό και την επιθυμία να νικήσουμε τη Φόρεστ. Ενα γκολ στο τέλος μάς έβαλε πίσω 2-0 και η ρεβάνς ήταν πια δύσκολη», ήταν τα λόγια του.

Το δεύτερο γκολ του Μπάρετ ήρθε στο 87' και ουσιαστικά ολοκλήρωσε την πρόκριση. Στη ρεβάνς η Λίβερπουλ «βομβάρδισε» την εστία του Πίτερ Σίλτον, αλλά η μαζική άμυνα των παικτών του Κλαφ, οι οποίοι δεν έκαναν το λάθος να ανοιχτούν, κράτησε το αποτέλεσμα στο 0-0. Η Νότιγχαμ, μ' αυτή τη μεγάλη πρόκριση για αφετηρία, έφτασε στη διπλή κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης τόσο το '79 όσο και το 1980!

Ενα θερμό χειροκρότημα

Στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Εκθέσεων το 1970-71 η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την εκπληκτική Λιντς του Ντον Ρέβι, η οποία πέρασε νικηφόρα από το «Ανφιλντ» με γκολ του αρχηγού της, Μπίλι Μπρέμνερ.

Ηταν τέτοια η καλή απόδοση των νικητών, ώστε το χειροκρότημα των οπαδών της Λίβερπουλ ήρθε αυθόρμητα και ένωσε ακόμα περισσότερο τους δύο συλλόγους. Στη ρεβάνς η Λιντς κράτησε την πρόκριση με το 0-0 και κατέκτησε το Κύπελλο στον τελικό του Εκθέσεων με αντίπαλο τη Γιουβέντους στα εκτός έδρας γκολ (2-2, 1-1).

Την ίδια χρονιά για το Κύπελλο Κυπελλούχων η Τσέλσι κοντραρίστηκε με τη Μάντσεστερ Σίτι στον ημιτελικό. Η Σίτι είχε πάρει την προηγούμενη χρονιά το τρόπαιο, νικώντας την πολωνική Γκόρνικ και ήταν το φαβορί των μπουκς σ' αυτή την κόντρα.

Οι Λονδρέζοι (που στον πρώτο γύρο είχαν αποκλείσει τον Αρη) είχαν άλλη γνώμη και μετά το νικηφόρο 1-0 στο «Στάμφορντ Μπρίτζ» και το ίδιο σκορ στο «Μέιν Ρόουντ» σφράγισαν το «εισιτήριο». Στον τελικό που φιλοξενήθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη η Τσέλσι στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης μετά την επικράτησή της 2-1 (στον επαναληπτικό) επί της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τη σεζόν 1969-70, για το Κύπελλο Εκθέσεων, βρέθηκαν αντίπαλες η Νιούκαστλ με τη Σαουθάμπτον. Οι «Αγιοι» με μαζική άμυνα πήραν το 0-0 στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» και στη ρεβάνς προηγήθηκαν με τον σέντερ φορ Μικ Τσάνον. Το σκορ έμεινε έτσι μέχρι το 86', όταν ο Μπράιαν Ρόμπσον ισοφάρισε και χάρισε την πρόκριση στη Νιούκαστλ, η οποία στο τέλος πανηγύρισε και την κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στην Ουίπεστ.

Αγγλικό ποδαρικό στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Το 1971-72 είχαμε ακόμα μια πολύ σημαντική αγγλική κόντρα. Ηταν η πρώτη χρονιά που το Κύπελλο Εκθέσεων είχε μετονομαστεί σε ΟΥΕΦΑ και η Τότεναμ του Τσίβερς, του Πίτερς, του Μάλερι και του Τζένιγκς συγκρούστηκε στον τελικό με τους «λύκους» της Γουλβς του Χίμπιτ και του Ντούγκαν.

Το πρώτο ματς στο «Μολινό» του Γουλβερχάμπτον έληξε 2-1 για τους Λονδρέζους, οι οποίοι στη ρεβάνς, αν και δυσκολεύτηκαν, κατέκτησαν με 1-1 το Κύπελλο. Την επόμενη χρονιά υπήρχε ένας σημαντικός ημιτελικός μεταξύ της κατόχου του τίτλου του ΟΥΕΦΑ Τότεναμ και της Λίβερπουλ, η οποία με τον Μπιλ Σάνκλι στον πάγκο είχε αρχίσει την ανοδική τροχιά της.

Οι «κόκκινοι» νίκησαν 1-0 στο «Ανφιλντ» και σκόραραν και στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», κάτι που τους έδωσε την πρόκριση, μια και τα δύο γκολ του Πίτερς δεν αρκούσαν για την Τότεναμ! Η Λίβερπουλ στον τελικό κατέκτησε το Κύπελλο κόντρα στην Γκλάντμπαχ και ήταν ο πρώτος από τους οκτώ ευρωπαϊκούς τίτλους της.

Οι αγγλικοί «εμφύλιοι»

ΣεζονΓΥΡΟΣΖΕΥΓΑΡΙΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1963-642ος ΚυπελλούχωνΤότεναμ - Μάντσεστερ Γιουν.2-0, 1-4
1964-653ος Εκθέσεων Μάντσεστερ Γιουν. - Εβερτον1-1, 2-1
1969-703ος Εκθέσεων Νιούκαστλ - Σαουθάμπτον0-0, 1-1
1970-71Ημ. ΚυπελλούχωνΤσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι1-0, 1-0
Ημ. ΕκθέσεωνΛίβερπουλ - Λιντς0-1, 0-0
1971-72Τελ. ΟΥΕΦΑΓουλβς - Τότεναμ1-2, 1-1
1972-73Ημ. ΟΥΕΦΑΛίβερπουλ - Τότεναμ1-0, 1-2
1978-791ος ΠρωταθλητριώνΝότ. Φόρεστ - Λίβερπουλ2-0, 0-0
2003-04Προημ. Τσάμπιονς ΛιγκΤσέλσι - Αρσεναλ1-1, 2-1
2004-05Ημ. Τσάμπιονς ΛιγκΤσέλσι - Λίβερπουλ0-0, 0-1
2006-07Ημ. Τσάμπιονς ΛιγκΤσέλσι - Λίβερπουλ1-0, 0-1 (1-4 πεν.)
2007-08Προημ. Τσάμπιονς Λιγκ Αρσεναλ - Λίβερπουλ1-1, 2-4
Ημ. Τσάμπιονς ΛιγκΛίβερπουλ - Τσέλσι 1-1, 2-3
Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ Μάντσεστερ Γιουν. - Τσέλσι 1-1 (6-5 πεν.)
2008-09Προημ. Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ - Τσέλσι 1-3, 4-4
Ημ. Τσάμπιονς ΛιγκΜάντσεστερ Γιουν. - Αρσεναλ 1-0


Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x