sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χίλσμπορο: 96 θύματα που δεν θα ξεχαστούν!

Είκοσι δύο χρόνια μετά, η μνήμη των 96 θυμάτων της μεγάλης τραγωδίας του «Χίλσμπορο» παραμένει ζωντανή. Οι οιωνοί φάνταζαν ιδανικοί. Ο καλός καιρός εκείνου του Σαββάτου της 15ης Απριλίου 1989 προδιέθετε όσους θα επισκέπτονταν το «Χίλσμπορο» για ένα ευχάριστο ποδοσφαιρικό απόγευμα.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, η μνήμη των 96 θυμάτων της μεγάλης τραγωδίας του «Χίλσμπορο» παραμένει ζωντανή. Οι οιωνοί φάνταζαν ιδανικοί. Ο καλός καιρός εκείνου του Σαββάτου της 15ης Απριλίου 1989 προδιέθετε όσους θα επισκέπτονταν το «Χίλσμπορο» για ένα ευχάριστο ποδοσφαιρικό απόγευμα.

Της Εύης Μάνου

Ανοίγοντας το πρόγραμμα του αγώνα κάποιος, έβλεπε μια φωτογραφία της εξέδρας Leppings Lane γεμάτη από οπαδούς της Λίβερπουλ. Το απόσπασμα από τον αγώνα της προηγούμενης χρονιάς για τα ημιτελικά του Κυπέλλου κόντρα (και πάλι) στη Νότιγχαμ Φόρεστ ξυπνούσε ευχάριστες μνήμες στους φίλους των «ρεντς». Τότε με δύο γκολ του Τζον Ολντριτζ η Λίβερπουλ νίκησε 2-1 τη Φόρεστ και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό. Γιατί όχι και σήμερα;

Η άφιξη των φιλάθλων της Λίβερπουλ κορυφώθηκε περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα. Κάτι τα έργα στον δρόμο, κάτι οι έλεγχοι της αστυνομίας και πολλά πούλμαν έφτασαν καθυστερημένα. Η ώρα για τη σέντρα πλησίαζε και έξω βρίσκονταν 10.000 οπαδοί, οι οποίοι έπρεπε να μπουν στο γήπεδο από τρεις θύρες (περνώντας μόλις από επτά τουρνικέ). Η πρόταση για καθυστέρηση της έναρξης της αναμέτρησης –μόλις ολοκληρωνόταν η είσοδος των οπαδών– απορρίφθηκε. Στην εξέδρα ήδη υπήρχε συνωστισμός και τότε αποφασίστηκε από την αστυνομία, έστω και διστακτικά, να ανοίξουν οι πόρτες. Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Η μάζα των χιλιάδων οπαδών οδηγήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη κερκίδα.

Αν η αστυνομία καθοδηγούσε στα πλαϊνά μέρη της εξέδρας, στα οποία υπήρχαν κενά, ίσως το μέγεθος της τραγωδίας να μην ήταν τόσο μεγάλο. Αν… Τα πρώτα θύματα ήταν αυτοί που βρίσκονταν στις μπροστινές σειρές. Μην έχοντας χώρο εγκλωβίστηκαν στα κάγκελα. Η κατάσταση πιο πίσω δεν ήταν καλύτερη. Ηταν τόσο στριμωγμένοι οι οπαδοί, που αρκετοί νεκροί παρέμεναν όρθιοι ανάμεσα στο πλήθος! Οι πιο τυχεροί βρήκαν διέξοδο στον αγωνιστικό χώρο ή ανασύρθηκαν στην πάνω εξέδρα.

Εξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Μπρους Γκρόμπελαρ υποδεικνύει το πρόβλημα στον διαιτητή. Ο αγώνας διακόπτεται και οι παίκτες κατευθύνονται στα αποδυτήρια. Η επιχείρηση για τη διάσωση ξεκινά βασανιστικά αργά. Με τον φόβο ότι οι οπαδοί των «κόκκινων» μπορεί να στραφούν κατά των φίλων της Φόρεστ, η αστυνομία καθυστερεί να επιτρέψει τη διαφυγή στον αγωνιστικό χώρο. Οταν αυτό γίνεται, το τερέν γεμίζει με νεκρούς και τραυματίες. Την ίδια στιγμή στο Λίβερπουλ θέλουν να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ταξίδεψαν στο Σέφιλντ. Κάποιοι με τα αυτοκίνητά τους αποφασίζουν να πάνε στον τόπο της τραγωδίας, ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν με αγωνία στον κεντρικό σταθμό τα τρένα που επιστρέφουν.

Στο Λίβερπουλ 96 άνθρωποι δεν θα γύριζαν ποτέ. Σύμφωνα με τον λόρδο Τέιλορ που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, οι ευθύνες για την τραγωδία βαρύνουν την αστυνομία που απέτυχε να ελέγξει την κατάσταση.

Αυτό το τραγικό γεγονός, που ήρθε τέσσερα χρόνια μετά το «Χέιζελ», άλλαξε οριστικά το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η σημερινή εικόνα με τα υπερσύγχρονα γήπεδα, την απόλυτη ασφάλεια, τη συνύπαρξη των αντιπάλων είναι η κληρονομιά που άφησε η «διαθήκη» των 96 αδικοχαμένων ψυχών εκείνου του απογεύματος.

Παρακολουθείστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος του BBC τραγικό συμβάν:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x