sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα Γιάννενα «ζουν» ξανά

Μια πόλη που αναπνέει για τον βασιλιά των σπορ και τις επιτυχίες της τοπικής ομάδας φόρεσε μετά από έξι χρόνια τα «καλά» της. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, η περηφάνια των Ιωαννίνων πανηγύρισε την άνοδο του στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ένα κατόρθωμα που οι φίλαθλοι της ομάδας περίμεναν από το 2002-03 (την τελευταία σεζόν που ο ΠΑΣ έπαιξε στην Α' Εθνική). Όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι σήμερα το καμάρι των Ιωαννίνων πέρασε εξαντλητικά εμπόδια και περιόδους κρίσης. Βρέθηκε μέχρι και στα πρόθυρα της Δ' κατηγορίας και την οριστική του παρακμή. Η αγάπη, όμως, και η σοβαρή δουλειά των κατά καιρούς «αφεντικών» ουδέποτε σταμάτησε. Αντίθετα, ολοένα και μεγάλωνε. Αποτέλεσμα που έδωσε το δικαίωμα στους φιλάθλους του ΠΑΣ να «ανασάνουν» ξανά. Η φωνή και τα συνθήματα συμπαράστασης στους ποδοσφαιριστές έλειψαν από το ελληνικό κοινό. Του χρόνου, όμως, θα είναι δυνατότερα.

Η πλούσια ιστορία του ΠΑΣ ξεκίνησε την περίοδο 1973- 74. Τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου του (σ.σ. στους τρεις που υπήρχαν) και ξεκίνησε το όνειρο της Α' Εθνικής. Τον αμέσως επόμενο χρόνο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και τερμάτισε έκτος. Η αγωνιστική του ανάκαμψη συνεχίστηκε και το 1975, όπου κατέλαβε την καλύτερη θέση της ιστορίας του. Πέμπτος (όπως και το 1977-78), αφήνοντας πίσω του ομάδες όπως ο Άρης, ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος!

Η πρώτη «μαύρη» σελίδα της ιστορίας του γράφτηκε το 1983-84. Μετά από 10 χρόνια αξιοπρεπούς παρουσίας, ολοκλήρωσε την περίοδο στην 14η θέση και αποχαιρέτησε. Το come back, όμως, ήταν άμεσο. Με ένα χρόνο στη Β' Εθνική, η ομάδα των Ιωαννίνων «έκοψε» δελτίο συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία και πάλι (1985-86). Σε εκείνο το σημείο άρχισε η περίοδος κρίσης.

Πλέον, με διακεκομμένες συμμετοχές η ομάδα ναι μεν έδινε το παρών στην πρώτη κατηγορία (1986 και 1990), αλλά συνεχώς πάλευε για την παραμονή. Τα πρώτα σημαντικά διοικητικά προβλήματα την έφτασαν μέχρι το χείλος του γκρεμού. Από το 1987 έως το 1990 η Β' Εθνική φιλοξένησε τις προσπάθειες της. Φαινόταν, όμως, ότι δεν ήταν αρκετό. Οι φίλαθλοι ήθελαν και ήξεραν ότι μπορούσαν να περιμένουν το κάτι παραπάνω.

Άλλωστε, μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνει κανείς και ο ΠΑΣ είχε αποδείξει στο παρελθόν πως είναι φτιαγμένος να ανταπεξέρχεται. Τείχη και εμπόδια, πάσης φύσεως, εμφανίστηκαν. Άλλοτε περισσότερα και καταδικαστικά. Όπως το 1997. Τη χρονιά που σοβαρά διοικητικά προβλήματα στέλνουν την ομάδα στη Γ' Εθνική. Εξέλιξη που εκ του αποτελέσματος δεν στοίχισε. Η φανέλα και η βαρύτητά της «μίλησαν» εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα την άνοδο (πρώτος με έξι βαθμούς διαφορά από τον Πιερικό).

Οι προσδοκίες, όμως δεν σταματούσαν εκεί. Ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να συμπαραστέκεται στην αγαπημένη του ομάδα. Ήξερε και περίμενε πως οι καλές μέρες ήταν κοντά. Σαν εκείνες που κατά καιρούς τους γέμιζε περηφάνια. Με τη νέα χιλιετία, ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε το μεγάλο άλμα. Επανήλθε μετά από δέκα χρόνια στην Α' Εθνική, αλλά δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Το 2000-01 τερμάτισε 13ος και υποχρεώθηκε να δώσει αγώνες μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία απέναντι στον ΟΦΗ, χωρίς να τα καταφέρει. Την χρονιά 2001-02 ο ΠΑΣ κατακτά το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και επιστρέφει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια. Και πάλι όχι για πολύ. Η τελευταία χρονιά που το γήπεδο των Ιωαννίνων υποδέχτηκε κατάμεστο παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας ήταν το 2002-03. Στην κανονική διάρκεια της περιόδου κατέλαβε τη 14η και σωτήρια θέση. Η ΕΠΟ είχε διαφορετική άποψη.

Η ομοσπονδία εντόπισε οικονομικά οφέλη σε παλιότερους παίκτες και πήρε την βαριά απόφαση. Αφαίρεση 65 βαθμών και πτώση για ακόμη μία φορά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Ελλάδας. Από τότε, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» αναζητούσε την εξιλέωση. Υπήρξαν χρονιές που δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικός και άλλες που ξεκινούσε με όνειρα και φιλοδοξίες. Πλέον και μετά από έξι χρόνια ο ΠΑΣ δήλωσε βροντερό παρών! Και δεν είναι διατεθειμένος να πει ξανά «αντίο».

Διακρίσεις στην Α΄Εθνική

1975-76 5η θέση: 30 αγώνες, 36 βαθμοί, 15 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες, γκολ 40-33
1977-78 5η θέση: 34 αγώνες, 38 βαθμοί, 14 νίκες, 10 ισοπαλίες, 10 ήττες, γκολ 45-39
1979-80 6η θέση: 34 αγώνες, 37 βαθμοί, 14 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, γκολ 50-44

Πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής

1973-74, 1985-86, 2001-02

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σεμερτζίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x