sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Κόκκινη» καρδιά

Ο Στίβεν Τζέραρντ επέκτεινε το συμβόλαιο του με τη Λίβερπουλ και θα παραμείνει στην ομάδα της καρδιάς του τουλάχιστον μέχρι το 2013. Το www.sport-fm.gr «θυμάται» τις κορυφαίες στιγμές του αρχηγού των «κόκκινων» και τις μοιράζεται μαζί σας.

Τα πρώτα χρόνια

To ντεμπούτο του στην Λίβερπουλ ο Στίβεν Τζέραρντ το έκανε στις 29 Νοεμβρίου του 1998 σε μια αναμέτρηση απέναντι στην Μπλάκμπερν. Στην πρώτη του σεζόν στην «ομάδα του λιμανιού» είχε δεκατρείς συμμετοχές,. Ο 19χρονος άσος χρησιμοποιήθηκε σαν δεξιός εξτρέμ. Παρά το γεγονός αυτό, που τον έβγαλε «έξω από τα νερά του», οι άνθρωποι του συλλόγου δεν σταμάτησαν να τον εμπιστεύονται και να πιστεύουν ότι θα έρθει η στιγμή που ο «Στίβι Τζι» θα αποδείξει το μεγάλο του ταλέντο.

Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των «κόκκινων», ο Τζέραρντ το πέτυχε τη σεζόν 1999-2000, σε μια μεγάλη νίκη που πέτυχε η Λίβερπουλ, επί της Σέφιλντ Γουενσντέι (4-1). Ωστόσο, την περίοδο εκείνη υπέφερε από πόνους στην πλάτη, εξαιτίας της κόπωσης και της ταχύτερης απ' το κανονικό ανάπτυξης.

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε ως βασικός σε 50 αγώνες και μάλιστα, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Σκόραρε 10 φορές και κέρδισε με τη Λίβερπουλ το Λιγκ Καπ εκείνης της περιόδου, το κύπελλο Αγγλίας, αλλά και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ στον τελικό με την Αλαβές, στον οποίο και σκόραρε.

Η προσωπική καταξίωση

Τα σημάδια του γνήσιου ηγέτη , διέκρινε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2003, ο τότε προπονητής του συλλόγου, Ζεράρ Ουγιέ. Παράλληλα, ο Στίβεν υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, με το οποίο οι εβδομαδιαίες αμοιβές του άγγιζαν τις 60.000 λίρες.

Το 2003- 2004, ο Ουγιέ παραιτείτε καθώς η ομάδα εκείνη τη χρονιά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Ο αρχηγός τότε, για πρώτη φορά στην καριέρα του σκέφτηκε να αφήσει το Άνφιλντ για χάρη της Τσέλσι και του Στάμφορντ Μπριτζ. Λίγο αργότερα ο ηγέτης των «κόκκινων» απέδειξε ότι τίποτα δεν μπορεί να τον χωρίσει με τους οπαδούς της Λίβερπουλ, καθώς απέρριψε πρόταση ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών για να παραμείνει στην ομάδα του λιμανιού και να διεκδικήσει τρόπαια υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή, Ράφα Μπενίτεθ.

Το 2004 πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα και συνάμα σημαντικά γκολ στην καριέρα του, απέναντι στον Ολυμπιακό. Το γκολ αυτό έστειλε την ομάδα του στους οχτώ του champions league. Ο αρχηγός έδειξε την ηγετική του φυσιογνωμία, «πήρε από το χέρι» την Λίβερπουλ και την οδήγησε μέχρι τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, στις 25 Μαΐου 2005. Δύσκολα ξεχνιέται η πορεία της Λίβερπουλ εκείνη τη χρονιά. Ο τελικός απέναντι στη Μίλαν ήταν αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Στο πρώτο ημίχρονο οι Μιλανέζοι κυριάρχησαν, και οι παίχτες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με το σκορ να είναι στο 3-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, το σκηνικό άλλαξε ριζικά. Την αρχή έκανε ο Τζέραρντ όταν μείωσε με κεφαλιά σε 3-1. Μετά από 4 λεπτά, ο Σμίτσερ έκανε το 3-2. Και στο 60', ο αρχηγός κέρδισε το πέναλτι από τον Γκατούζο, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Αλόνσο, με δεύτερη προσπάθεια. Στην παράταση, ο Μπενίτεθ έβαλε τον Τζέραρντ λίμπερο αλλά και δεξί μπακ, αποδεικνύοντας γιατί θεωρείται ο «Στίβι» τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Νικήτρια από την διαδικασία βγήκε η αγγλική ομάδα, και ο Τζέραρντ ήταν ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης ανατροπής όλων των εποχών στη ιστορία του ποδοσφαίρου. «Μα πώς μπορώ να φύγω από το σύλλογο μετά από μια βραδιά σαν κι αυτή», δήλωνε ο Τζέραρντ μετά το παιχνίδι. Ήταν αναμενόμενο να αναδειχτεί σε πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα και στη συνέχεια σε καλύτερο παίχτη της χρονιάς από την ΟΥΕΦΑ.

Ο Τζέραρντ πέτυχε 23 γκολ την περίοδο 2005-2006 σε 53 εμφανίσεις και πήρε το βραβείο του «του παίχτη της χρονιάς» στην ψηφοφορία των συναδέλφων του.

Την περίοδο 2006-2007, στους ημιτελικούς με την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, έδωσε μια ασίστ και πέτυχε ένα γκολ με αποτέλεσμα η Λίβερπουλ να περάσει στον δεύτερό ευρωπαϊκό τελικό της μέσα σε 3 μόλις χρόνια. Αντίπαλος και πάλι ήταν η Μίλαν. Η Λίβερπουλ αυτή τη φορά, όμως, υποκλίθηκε στην Μίλαν και έχασε 2-1 στο τελικό που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ.

Το 2007 η 400η συμμετοχή του σε επίσημο αγώνα της Λίβερπουλ, έγινε σε αγώνα πρωταθλήματος με την Άρσεναλ.
Στις 13 Απριλίου του 2008 έπαιξε για 300η φορά στο αγγλικό πρωτάθλημα εναντίον της Μπλάκμπερν και τέλειωσε τη σεζόν με 22 γκολ. Ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο που δίνουν οι ποδοσφαιριστές στον καλύτερο, αυτή τη φορά μαζί με τον συμπαίχτη του Φερνάντο Τόρρες. Μπήκε στον κορυφαία ενδεκάδα για πέμπτη συνεχόμενη φορά και για έκτη φορά στην καριέρα του.

Το φθινόπωρο του 2008, πέτυχε το 100ο του γκολ με την Αϊνχόφεν στο Άνφιλντ, για αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, στη νίκη της Λίβερπουλ με σκορ 3-1.

Μέχρι σήμερα, μετρά με τη Λίβερπουλ 461 συμμετοχές και 107 γκολ. Με την εθνική ομάδα, έχει πετύχει 14 γκολ σε 70 αγώνες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x