sport-fm.gr ΘΕΜΑ

My name is… Sandor

Ο Τόργκελε έχει σκοράρει τρεις φορές στα προκριματικά, αλλά τα γκολ του αξίζουν 9 πόντους, που διατηρούν την Ουγγαρία σε τροχιά πρόκρισης.

Του Γεράσιμου Μανωλίδη

Οποιος έχει επισκεφθεί την Ουγγαρία δύσκολα θα έφυγε με κακές αναμνήσεις. Μία χώρα που κατεξοχήν γνωρίζει πώς να κάνει τους επισκέπτες της να διασκεδάζουν. Φημίζεται για το «μαργαριτάρι του Δούναβη» (σ.σ.: τη Βουδαπέστη), τα παραδοσιακά κλωστοϋφαντουργεία της επαρχίας και φυσικά για το εθνικό της φαγητό, το γνωστό γκούλας.

Η νεότερη ποδοσφαιρική ιστορία αυτού του λαού δεν είναι πλούσια. Δεν μπορεί επ ουδενί να συγκριθεί η σημερινή Ουγγαρία με τη «χρυσή ομάδα» του '50. Ούτε φυσικά οι ποδοσφαιριστές της με τη μυθική μορφή του Φέρεντς Πούσκας, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το ελληνικό ποδόσφαιρο, μια και ήταν ο τεχνικός της περίφημης ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» το 1971.

Οι Ούγγροι είναι πεπεισμένοι (και λογικό είναι) ότι μετά τον «συνταγματάρχη» το καλούπι έσπασε. Οι νέοι, βέβαια, δεν θυμούνται και πολλά. Αλλά μία πρόκριση σε τελική φάση Μουντιάλ αποτελεί πόθο για όλους του Μαγυάρους. Πόθος που δεν είναι διόλου απίθανο να πραγματοποιηθεί σύντομα, μια και η μέχρι στιγμής πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στον 1ο Ομιλο τους κάνει να... ταξιδεύουν μακριά. Τόσο που μπορεί να φτάσουν και μέχρι τη Νότια Αφρική.

Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σάντορ Τόργκελε. Ο 27χρονος επιθετικός στο παιχνίδι με την Αλβανία δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα. Ο Ολλανδός εκλέκτορας, Ερβιν Κούμαν, αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε αυτόν και τον επιθετικό της Γουότφορντ, τον Τάμας Πρίσκιν.

Τελικά επέλεξε τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ και εκείνος τον δικαίωσε. Ενα λάθος της αλβανικής άμυνας ήταν αρκετό για να τον χρίσει σκόρερ. Γκολ νίκης που έφερε την Ουγγαρία στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από τους Δανούς. «Το κλειδί για τη συνέχεια είναι να πάρουμε έξι βαθμούς από τα παιχνίδια με την Αλβανία», έλεγε ο Τόργκελε και πράγματι αυτός και οι συμπαίκτες πέτυχαν στο ακέραιο αυτόν τον στόχο.

Από τον Παναθηναϊκό και μετέπειτα από τον ΠΑΟΚ αποχώρησε όχι γιατί δεν εκτιμήθηκαν οι ικανότητές του, αλλά επειδή δεν ήταν ο επιθετικός που θα πετύχει 15 τέρματα σε μία σεζόν.

Πράγματι δεν είναι αυτός ο τύπος ποδοσφαιριστή. Αλλά με τη φανέλα της Ουγγαρίας και τα τρία «τεμάχια» που πέτυχε ήταν φαρμακερά και... τρίποντα.

Τώρα έχει μπροστά του την εύκολη λεία που λέγεται Μάλτα. Ευκαιρία για «καρέ» και δώρο στη χώρα του μια ντουζίνα βαθμούς!

Τώρα το... βλέπει μεγαλύτερο ο Σάντορ

7 γκολ έχει πετύχει με τη φανέλα της Αουγκσμπουργκ τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

401τα λεπτά που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής στα προκριματικά με την Ουγγαρία.

32 συμμετοχές έχει με τους Μαγυάρους, έχοντας πετύχει και 11 γκολ.

1 και μοναδικό γκολ πέτυχε στην Ελλάδα κι αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x