Γενικά

Championnat

Πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, η Λιόν δεν είχε πανηγυρίσει ποτέ πρωτάθλημα στην ιστορία της. Επτά πρωταθλήτριες άλλαξαν σε δέκα χρόνια και η γαλλική Ligue 1 ήταν για χρόνια το πιο «ανοιχτό» κι αμφίρροπο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Μετά, ήρθε η κυριαρχία της Λιόν. Επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, για μια δυναστεία δίχως προηγούμενο, για τα δεδομένα του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, η Λιόν δεν είχε πανηγυρίσει ποτέ πρωτάθλημα στην ιστορία της. Επτά πρωταθλήτριες άλλαξαν σε δέκα χρόνια και η γαλλική Ligue 1 ήταν για χρόνια το πιο «ανοιχτό» κι αμφίρροπο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Μετά, ήρθε η κυριαρχία της Λιόν. Επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, για μια δυναστεία δίχως προηγούμενο, για τα δεδομένα του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Η Λιόν, μετά το πέρας 29 αγωνιστικών κι ενώ μας μένουν άλλες εννέα, βρίσκεται και πάλι στην κορυφή. Τίποτα όμως δεν θυμίζει τις προηγούμενες, θριαμβευτικές, χρονιές, καθώς πέντε ομάδες την ακολουθούν σε απόσταση «αναπνοής». Μαρσέιγ και Μπορντό δεν άφησαν την ομάδα του Κλοντ Πιέλ να ξεφύγει σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος κι αναμένεται να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον τίτλο, ενώ Τουλούζ, Λιλ και Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκονται κι αυτές ψηλά και διατηρούν «ακέραιες» τις ελπίδες τους να πανηγυρίσουν στο τέλος. Ειδικά η πρώτη, η οποία διαθέτει στις «τάξεις» της τον Αντρέ-Πιέρ Γκινιάκ, πρώτο σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος με 18 γκολ, κάνει μια αξιοσημείωτη χρονιά και κυνηγάει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Λιόν (1η θέση, 56 βαθμοί):

Τις περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές η Λιόν είχε, ουσιαστικά, εξασφαλίσει από αυτό το σημείο της σεζόν τον τίτλο. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι αναπάντεχες (ιδίως εντός έδρας) απώλειες βαθμών, έχουν φτάσει τους «γκον» σε πολύ δύσκολο σημείο, παρότι ακόμα βρίσκονται στην κορυφή. Το πρόγραμμα όμως είναι «δύσβατο» για τον Πιελ και τους παίκτες του και με, μόνο θετικό, το γεγονός πως δεν έχουν πια «διπλές» υποχρεώσεις, καλούνται να υπερασπιστούν το «στέμμα» τους. Ο ηγέτης της ομάδας, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, είναι πια σε προχωρημένη ηλικία κι η απόδοσή του πέφτει και μέχρι στιγμής, κανείς εκ τον Κάλστρομ, Έντερσον και Ντελγκάδο δεν δείχνει ικανός να πάρει την θέση του. Το «μεγάλο όπλο» της ομάδας είναι ο ελπιδοφόρος επιθετικός της, Καρίμ Μπενζεμά, για τον οποίο όλοι αναρωτιούνται πότε θα αναχωρήσει για άλλες, μεγαλύτερες, πολιτείες.

Ο Γαλλοαλγερινός είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας, μακράν του δεύτερου, στο πρωτάθλημα, με 12 τέρματα.

Το πρόγραμμα: Λε Μαν (εκτός), Μονακό (εντός), Μπορντό (εκτός), Παρί Σεν Ζερμέν (εντός), Βαλενσιέν (εκτός), Ναντ (εντός), Μαρσέιγ (εκτός), Καέν (εντός), Τουλούζ (εκτός)

Μαρσέιγ (2η θέση, 55 βαθμοί):

Ομάδα με πλούσιο ταλέντο είναι η φετινή Μαρσέιγ. Ο προπονητής της, Έρικ Γκέρετς διαθέτει στο «οπλοστάσιό» του αρκετούς νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες όπως τον Μπεν Αρφά και τον Ταϊβό, πλαισιωμένους από εμπειρότερους, αλλά ακόμα «διψασμένους» για ποδόσφαιρο, όπως τον Βιλτόρ, τον Ζέντεν, τον Μπακαρί Κονέ, τον Σεϊρού… Το πρόγραμμα της Ολιμπίκ είναι σαφέστατα πιο εύκολο από εκείνο των πρωτοπόρων, τους οποίους υποδέχονται δυο αγωνιστικές πριν το τέλος. Το παιχνίδι του πρώτου γύρου στο «Ζερλάν» είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα είναι ο Μπακαρί Κονέ με οκτώ τέρματα και τον ακολουθούν οι Μπεν Αρφά και Νιάνγκ, αμφότεροι με έξι.

Το πρόγραμμα: Σεντ Ετιέν (εκτός), Γκρενόμπλ (εντός), Λοριάν (εκτός), Λιλ (εκτός), Τουλούζ (εντός), Νις (εκτός), Λιόν (εντός), Νανσί (εκτός), Ρεν (εντός)

Μπορντό (3η θέση, 53 βαθμοί):

Με ηγέτη της το νέο ταλέντο του γαλλικού ποδοσφαίρου, τον χαρισματικό μέσο Γιοάν Γκουρκίφ και «πρώτο βιολί» της στην επίθεση τον Αργεντινό Φερνάντο Καβενάγκι, ο οποίος, επιτέλους, αποδεικνύει και στα ευρωπαϊκά γήπεδα την αξία του, η ομάδα του Λοράν Μπλαν, βρίσκεται στην 3η θέση του Championnat και διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Το πρόγραμμα των «Γιρονδίνων» είναι επίσης βατό, ενώ υποδέχονται κι αυτοί την Λιόν, την 32η αγωνιστική, προσδοκώντας να πάρουν την «ρεβάνς», καθώς στο παιχνίδι του πρώτου γύρου είχαν χάσει με 2-1 στο «Ζερλάν»

Πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα είναι ο Καβενάγκι με 13 τέρματα κι ακολουθεί ο Τσαμάκ με εννιά. Ο Γκουρκίφ έχει επτά γκολ, αλλά και εννέα ασίστ, σε 28 συμμετοχές.

Το πρόγραμμα: Νανσί (εντός), Οσέρ (εκτός), Λιόν (εκτός), Ρεν (εκτός), Σοσό (εντός), Βαλενσιέν (εκτός), Λε Μαν (εντός), Μονακό (εντός), Καέν (εκτός)

Επιμέλεια: Δημοσθένης Καραγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x