sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο μεγάλος Ραούλ!

Τι να πει κανείς γι’ αυτόν τον παίκτη. Ποδοσφαιριστής σύμβολο για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είδωλο για τους απανταχού φίλους της βασίλισσας. Παίκτης ικανός να σκοτώσει κάθε αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο Ραούλ Γκονθάλελ Μπλάνκο ισοφάρισε ένα τεράστιο ρεκόρ. Με το γκολ που σημείωσε στη νίκη με 2-0 επί της Νουμάνθια, έφτασε τα 307 με τη φανέλα της μεγάλης του αγάπης, όσα είχε και ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο και πλέον βρίσκεται κι' αυτός στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ των Μαδριλένων. Ο μεγάλος Ισπανός στράικερ συνεχίζει. Γιατί όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση… «Μερικοί άντρες απλώς μεγαλώνουν… Κάποιοι άλλοι ωριμάζουν…»

Των Αντώνη Σαούλη, Διονύση Δεσύλλα

Από πιτσιρίκι τον λέγανε γκολτζή…

Ήταν μόλις 12 χρονών, όταν ξεκίνησε να παίζει στην ομάδα της γειτονιάς του, την Σαν Κριστομπάλ. Το 1989 υπογράφει για τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης και στην πρώτη του χρονιά σκοράρει 65 γκολ από τα συνολικά 308 της ομάδας. Σε ένα παιχνίδι το κοντέρ σταμάτησε στα …8. Ο Πρόεδρος της Ατλέτικο, Χέζους Χιλ διέλυσε την ακαδημία και την πρώτη Ιουλίου του 1992 ο Ραούλ Γκονζάλες πηγαίνει στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Πως ανέβηκε στην πρώτη ομάδα

Ο 15χρονος τότε Ραούλ ξεκίνησε να αγωνίζεται στις ακαδημίες της «Βασίλισσας». Το 1994 βρέθηκε στην Τρίτη ομάδα των «μερένγκες» (Ρεάλ Μαδρίτης C), όταν ο Χόρχε Βαλντάνο τον είδε και τον κάλεσε στην πρώτη ομάδα. Στις 9 Σεπτεμβρίου κάνει ντεμπούτο σε φιλικούς αγώνες, απέναντι στην Οβιέδο και σκοράρει, εντυπωσιάζοντας τους φιλάθλους της Ρεάλ. Λίγο καιρό αργότερα ξαναδοκιμάζεται σε φιλικό αγώνα με την Καλσρούη και βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα για ακόμη μία φόρα.

Οι ψίθυροι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, για έναν πιτσιρικά που μπορεί να αφήσει ιστορία… Στις 29 Οκτωβρίου ο Ραούλ Γκονζάλες Μπλάνκο θα φορέσει την φανέλα της «Βασίλισσας» σε επίσημο παιχνίδι με αντίπαλο την Σαραγόσα. Ο Χόρχε Βαλντάνο είχε πολλούς τραυματίες και αποφάσισε να ρίξει τον 17χρονο Ραούλ στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να μην σκόραρε στην ήττα της Ρεάλ με 2-3, αλλά άφησε καλές εντυπώσεις. Την επόμενη Κυριακή με αντίπαλο την Ατλέτικο ο πιτσιρικάς από την Μαδρίτη είναι ο καλύτερος παίχτης του αγώνα.

Οι φήμες λένε ότι ο Βαλντάνο δεν ήθελε να του κλέψει την δόξα ένας 17χρονος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον απέσυρε και πάλι στην τρίτη ομάδα της Ρεάλ.

Κλείνει 15ετία…

Τα γενέθλια του είναι στις 27 Ιουνίου, αλλά στις 29 Οκτωβρίου του 2009 ο Ραούλ και η Ρεάλ έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν. Ο «Βασιλιάς» της Μαδρίτης κλείνει μια πορεία 15 χρόνων στην πρώτη ομάδα. Μια πορεία, αν μη τι άλλο εντυπωσιακή…

Από μικρός και στη Εθνική

Το αστείρευτο ταλέντο του δεν μπορούσε να μην συγκινήσει τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς της Εθνικής Ισπανίας. Το 1995 αγωνίστηκε με την Εθνική νέων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όπου πραγματοποίησε ένα πολύ καλό τουρνουά, με την Ισπανία να τερματίζει στην 4η θέση. Το 1996 ο Τύπος και οι φίλαθλοι απαιτούσαν να συμπεριληφθεί στην αποστολή της Ισπανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγγλίας, κάτι που δεν έγινε.

Ο Ραούλ ταξίδεψε μέχρι την Ατλάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έφτασε μέχρι τον τελικό, αλλά εκεί έχασε το χρυσό μετάλλιο από την Ιταλία στα πέναλτι. Την ίδια χρόνια στις 9 Οκτωβρίου κάνει ντεμπούτο με την φανέλα των «φούριος ρόχας»… Η πορεία του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας γίνει πρώτος σκόρερ με το εθνόσημο, με 102 γκολ. Δυστυχώς, γι’ αυτόν ο Λουίς Αραγονιές δεν τον επέλεξε στην αποστολή για τελικά του EURO 2008, όπου η Ισπανία σήκωσε το τρόπαιο.

Το «παλμαρέ» του Ραούλ

- 3 Champions League (1998, 2000, 2002)
- 6 πρωταθλήματα Ισπανίας (1995,1997, 2001, 2003, 2007, 2008)
- 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα (1998,2002)
- 4 Ισπανικά Σούπερ Καπ (1997, 2001, 2003, 2008)

Τι έχουν πει για αυτόν

Τιερί Ανρί: «Όταν παίζει σκέφτεται πως θα βάλει την μπάλα στα δίχτυα. Αυτός είναι ο τρόπος παιχνιδιού του»

Φραντς Μπενκεμπάουερ: «Είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Είναι η ψυχή της Ρεάλ».

Φάμπιο Καπέλο: «Έχει γεννηθεί για να κερδίζει»

Χαβιέ Κλεμέντε: «Είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος επιθετικός… Δεν πρέπει να τον αφήνουμε μόνο του… Είναι τόσο επικίνδυνος…»

Άγνωστα στοιχεία για τον παίκτη και άνθρωπο Ραούλ

- Αφιέρωσε το πρώτο του γκολ στον Ντάνι.
- Το τρίτο γκολ στο τελικό του Champions League με την Βαλένθια το αφιέρωσε στον γιο του.
- Είναι παντρεμένος με την Μαμέν. Μαζί έχουν τρία παιδιά.
- Τα χόμπι του είναι η σκοποβολή, να προσέχει τα σκυλιά του και οι ταυρομαχίες.
- Πάντα βάζει πρώτα το αριστερό του παπούτσι.
- Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 ο Ραούλ χάνει στο τελευταίο λεπτό πέναλτι με αντίπαλο την Γαλλία και δεν στέλνει το παιχνίδι στην παράταση. Ο ίδιος μια μέρα μετά δήλωσε: «Θα εκτελέσω πολλά πέναλτι. Θα χάσω αρκετά, αλλά στα περισσότερα θα ευστοχήσω».
- Πρότυπά του είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο.
- Όταν πανηγυρίζει φιλάει πάντα το δαχτυλίδι του γάμου του.
- Κολλητός του είναι ο Χόρχε Βαλντάνο, ο άνθρωπος που τον έβαλε για πρώτη φορά στο χορτάρι. Μάλιστα, του έχει βαφτίσει και τον πρωτότοκο γιο.
- Το συμβόλαιό του λήγει το 2011 και οι ετήσιες απολαβές του είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x