sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Ελαιώνας των Αθηνών: Θέσεις και Απόψεις (Μέρος Β’)

Mε βάση τις συνεντεύξεις των Δημάρχων Ρέντη και Ταύρου, η Πολιτεία οφείλει να σκύψει με ενδιαφέρον στο πρόβλημα του ιστορικού Ελαιώνα και με αφορμή τη κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ να παρέμβει αποφασιστικά τόσο με τις απαραίτητες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις όσο και με την έγκριση κονδυλίων προς τους Δήμους έτσι ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για το περιβάλλον και τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, οι οποίοι θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Ελαιώνα.

Του Χρήστου Σούτου

Β!ΜΕΡΟΣ:

Η έκταση των 9000 στρεμμάτων του Ελαιώνα γεωγραφικά κατανέμεται , με διαφορετικό ποσοστό , σε πέντε Δήμους. Αυτοί είναι :
- ο Δήμος Αθηναίων με ποσοστό 23%
- ο Δήμος Αιγάλεω με ποσοστό 17,8%
- ο Δήμος Ταύρου με ποσοστό 13,8%
- ο Δήμος Περιστερίου με ποσοστό 5,2%
- ο Δήμος Αγ.Ιωάννη Ρέντη με ποσοστό 40,2%.

Οι τέσσερις πρώτοι ανήκουν διοικητικά στη Νομαρχία Αθηνών, ενώ ο πέμπτος στη Νομαρχία Πειραιά.

Η πιο σημαντική συμβολή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ελαιώνα, υπήρξε η σύσταση και δημιουργία του Συνδέσμου Οργάνωσης, Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Ελαιώνα (λεγόμενου
Σ.Ο.Δ.Α.Ε ) , που ιδρύθηκε με την υπ'αριθμ.12040 απόφαση , όπως αυτή έχει δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ 665\22-10-1990 (Τεύχος Β ).

Οι σκοποί του εν λόγω Συνδέσμου , του οποίου έδρα ορίσθηκε ο Δήμος Ταύρου , αφού η δημιουργία του αποτέλεσε πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Ταύρου Παναγιώτη Βακαλόπουλου ,αναφέρονται αναλυτικά στο συγκεκριμένο Φ.Ε.Κ.

Πρέπει να τονισθεί ότι στα άρθρα του Φ.Ε.Κ σύστασης είναι έκδηλη η αγωνία των Δημάρχων για το περιβάλλον , την πορεία των ζητημάτων του Ελαιώνα , την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και λύσεων από την πλευρά της Πολιτείας στα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής.

Η απόφαση για την ίδρυση του συγκεκριμένου Συνδέσμου θεωρήθηκε αναγκαία μετά από τη συνεχή αποτυχία της αντιμετώπισης των προβλημάτων , που αυξάνονταν κατά γεωμετρική πρόοδο , παρά τα διαδοχικά σχέδια και μελέτες, τα Νομοσχέδια, Νόμοι και Διατάγματα που προτάσσονταν ή νομοθετούνταν , κατά διαστήματα , για τη νομοθετική πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής , τα οποία ουδέποτε εφαρμόζονταν και για τα οποία ουδέποτε κλήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση , που ήταν και είναι ο άμεσος ενδιαφερόμενος , να έχει λόγο , έστω και συμβουλευτικό , για τους χώρους της , γεγονότα που στο σύνολο τους οδηγούσαν σ'ένα και μόνο αποτέλεσμα , στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

Εκτός, λοιπόν, από το Δήμο της Αθήνας η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού θα επηρεάσει και τους γειτονικούς Δήμους κυρίως αυτούς του Ταύρου και του Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Ο λόγος, επομένως, δίνεται στους Δημάρχους των Δήμων Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ.Ιωακειμίδη Γιώργο και Ταύρου κ.Σούτο Δημήτριο.

Είναι σαφής, στις απόψεις και των δύο Δημάρχων, τόσο η πεποίθηση ότι η κατασκευή του γηπέδου μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής όσο και η αγωνία τους για τη δημιουργία των συγκοινωνιακών υποδομών που απαιτούνται για την εύκολη προσβασιμότητα των φιλάθλων και οι οποίες αν και προηγούνται της ανέγερσης του γηπέδου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Πρέπει να τονισθεί επίσης η κάθετη άρνηση και των δύο Δημάρχων για τη κατασκευή του εμπορικού κέντρου η οποία θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα αντί να προσφέρει λύσεις στην βελτίωση της εικόνας της περιοχής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ κ.ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ερ.: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι συγκοινωνιακές ρυθμίσεις στην περιοχή κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινήσει;

Απ.: Η αρχική μας τοποθέτηση, αν και Ολυμπιακοί, είναι υπέρ του γηπέδου του ΠΑΟ με την έννοια ότι όλα όσα αρνείτο η Πολιτεία επί τόσα χρόνια ήταν υποχρεωμένη να τα "τρέξει" πια για να ικανοποιήσει τους οπαδούς του ΠΑΟ αφού έτσι μας έχει μάθει να λειτουργεί τόσα χρόνια. Άρα η διάνοιξη της οδού Αγ.Άννας,το χάλι που υπάρχει στην οδό Ορφέως και τους γύρω δρόμους,το κλείσιμο του ρέματος Πρ.Δανιήλ που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια ήταν υποχρεωμένη πια η Πολιτεία να τα προχωρήσει με το πακέτο των 130 εκ.ευρώ από τον Αλογοσκούφη που αφορούσε σε έργα γύρω από το γήπεδο και ανάπλασης της περιοχής.

Ερ.: Έχει δημοπρατηθεί κάποιο από αυτά τα έργα;

Απ.: Όχι. Από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι μόνοι που δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι από την κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα είναι οι γύρω-γύρω,αφού το εν λόγω εμπορικό κέντρο θα χτιζόταν με έναν υπερβολικά μεγάλο συντελεστή της τάξης του 1,6 όταν ο Ελαιώνας έχει 0,8.Επομένως ήταν μια πρόκληση , δεδομένου ότι θα δημιουργείτο ένας τεράστιος όγκος μπετόν που για το περιβάλλον αλλά και για το κυκλοφοριακό της περιοχής θα ήταν τεράστιο πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι το υπάρχον Μall στο Μαρούσι είναι 45000τ.μ ενώ το αντίστοιχο του Ελαιώνα προβλέπεται να είναι 70000 τ.μ.

Το γήπεδο είναι ευπρόσδεκτο από μόνο του ,το θέλουμε στην περιοχή αφού, οι εγκαταστάσεις του δεν θα επιβαρύνουν όπως και οι ήπιας μορφής εμπορικές χρήσεις που αυτό θα έχει. Περιμένουμε την απόφαση του Σ.τ.Ε αφού όλο το συγκοινωνιακό "πακέτο" είναι συνδεδεμένο με το γήπεδο.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η δημιουργία του γηπέδου και μόνο στην περιοχή , μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη της;

Απ.: Η δημιουργία του γηπέδου του ΠΑΟ νομίζω ότι θα συμβάλλει θετικότατα στην αλλαγή των χρήσεων και στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνα, επειδή ο Ελαιώνας έχει κοινά στοιχεία , είναι ενιαίος. Μία μεγάλη επένδυση σε ένα μέρος του επηρεάζει και την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει λοιπόν να δοθεί λύση το γρηγορότερο δυνατόν στο θέμα του γηπέδου για να προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης της περιοχής.

Ερ.: Υπάρχει στην περιοχή , είτε του Δήμου σας , είτε γενικότερα στον Ελαιώνα, σημαντική χλωρίδα και πανίδα η οποία πρέπει να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο ή αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά μια απέραντη χωματερή με παλαιά κτίρια;

Απ.: Δεν νομίζω πως υπάρχει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα σήμερα, ίσως υπήρχε πριν πολλά χρόνια. Οφείλουμε όμως να αποκαταστήσουμε αυτό που υπήρχε και χάθηκε. Υπάρχουν αρκετοί χωροθετημένοι χώροι πρασίνου στον Ελαιώνα , όχι όπως το οραματιζόμασταν στην δεκαετία του 1980,όμως ένα μεγάλο ποσοστό για ανάπτυξη πρασίνου που πρέπει σε πρώτη φάση να αποκτήσει κάθε Δήμος από μόνος του και σε δεύτερη φάση να το φυτέψουμε και να το δούμε συνολικά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΥΡΟΥ κ.ΣΟΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ερ.: Η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής;

Απ.: Σαφώς και το πιστεύω εάν και εφόσον γίνει μόνο το γήπεδο και όχι το εμπορικό κέντρο.Αυτό το λέω με το σκεπτικό ότι η έκταση που θα καταλάβει το εμπορικό κέντρο , θα μπορούσε να αποδοθεί στο πράσινο και όχι σε ένα όγκο μπετόν που θα αυξήσει την ηχορύπανση και τη ρύπανση λόγω της κίνησης χιλιάδων αυτοκινήτων προς και από το εμπορικό κέντρο.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο μεγαθήριο συνολικής έκτασης πάνω από 70000τ.μ με μεταφορά συντελεστή μέσα στον Ελαιώνα (από 0,8 σε 1,6) συνεπάγεται περισσότερη επιβάρυνση. Αντιλαμβάνεστε ότι ο χώρος αυτός όσο και αν λέμε ότι από Ελαιώνας έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο ποικίλης προέλευσης προϊόντων δεν παύει να είναι μια περιοχή που κάποτε ήταν σύμβολο και που δυστυχώς σήμερα αποτελεί τον πρώην Ελαιώνα.
Γι'αυτό λέμε ότι η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ και ο περιβάλλον χώρος του θα προσφέρει αναζωογόνηση στη περιοχή με ανάπτυξη πρασίνου και ελεύθερους χώρους , εαν βεβαίως πρώτιστα ρυθμιστούν οι συγκοινωνιάκες παρεμβάσεις.

Ερ.: Τώρα τελευταία , με αφορμή την προσφυγή των πολιτών στο Σ.τ.Ε, γίνεται πολλή συζήτηση για την ύπαρξη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας στη περιοχή.Θεωρείτε λοιπόν ότι υπάρχει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα ή ότι πρόκειται για μια απίστευτα μεγάλη χωματερή;

Απ.: Επί της ουσίας δεν υπάρχει αξιόλογη οικολογία στη περιοχή.Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μόλυνσης του Ελαιώνα είναι τα λύματα που χύνονται στο ρέμα του Πρ,Δανιήλ , που από παραπόταμος του Ηριδανού και του Κηφισού έχει μετατραπεί σε οχετό λυμάτων ο οποίος καθαρίζεται αραιά και που με τη βοήθεια της Νομαρχίας Αθηνών.
Ενδημικά φυτά της χλωρίδας του Ελαιώνα μπορεί να διακρίνει κανείς στο κτήμα Βασάλου που βρίσκεται στη περιοχή Εσταυρωμένου του Ταύρου για το οποίο αν και έχει εγκριθεί κονδύλι από το ΥΠ.ΠΟ δεν έχει γίνει ακόμα εκταμίευσει με αποτέλεσμα να καταστρέφεται εκτός του κτήματος και το διατηρητέο κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα που υπάρχει μέσα σε αυτό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x