sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τούρμπο-Ρόμπεν

«Δεν τρέχει καλά, έχει ένα εκ γενετής πρόβλημα δυσπλασίας», ήταν το ιατρικό πόρισμα που εξέδωσε το αντίστοιχο επιτελείο της Ρεάλ για τον mister 36 εκατ. ευρώ Αριεν Ρόμπεν τον Φεβρουάριο του 2008.

Του Ανδρέα Κυριακόπουλου, Παύλου Δεπόλλα

Επειτα από 16 μήνες στη Μαδρίτη και επτά τραυματισμούς άρχιζαν να το παίρνουν απόφαση στη «Βασίλισσα» ότι η 4η ακριβότερη μεταγραφή (μετά τους Ζιντάν, Φίγκο και Ρονάλντο) στην ιστορία αποδεικνυόταν «γυάλινη». Τόσο... εύθραυστη όσο τα κρύσταλλα Μουράνο ή Βοημίας αν προτιμάτε. Φυσικά στο μυαλό τους είχαν τις (μόλις) 16 εμφανίσεις με την Τσέλσι προ διετίας και τις περσινές 21 (εξ αυτών οκτώ 90λεπτα) με την πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2008, ο Αριεν Ρόμπεν αγανακτισμένος χτύπησε την πόρτα του γραφείου τού Πέτζα Μιγιάτοβιτς. «Θέλω να με στηρίξετε. Νιώθω ψυχολογικά ράκος. Θα πάω σε ένα γνωστό μου αθλητίατρο στην Ολλανδία!». Τσου Λα Λινγκ λέγεται ο εν λόγω κύριος, αν σας λέει κάτι το όνομα. Ναι, ο παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού (1982-84) και τώρα είναι ιδιοκτήτης κλινικής στο Αμστερνταμ, η οποία ειδικεύεται στην αποθεραπεία παθήσεων των αθλητών.

Από τα χέρια του έχουν περάσει –επιτυχώς– οι αδερφοί Ντε Μπουρ, Ράικαρντ, Κοκού και (μαντέψτε ποιος;) ο Πέτζα Μιγιάτοβιτς. Το μεσημέρι της 2ας Ιανουαρίου ο Αριεν Ρόμπεν μόλις έχει κλείσει την πόρτα του ιατρείου του Τσου Λα Λινγκ και ακολούθως ο 43χρονος Ολλανδός θεράπων ιατρός προχωρεί στην εξής δήλωση: «Ο Ρόμπεν δεν θα είναι ξανά "γυάλινος" παίκτης. Σας το υπόσχομαι». Μέχρι νεωτέρας ο Τσου Λα Λιγκ είναι ακριβής στα λεγόμενά του μέχρι κεραίας.

Ο 25χρονος Ολλανδός εξτρέμ μετράει πέντε σερί 90λεπτα, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί την τελευταία τριετία. Εχει σημειώσει τρία γκολ, μοίρασε ισάριθμες ασίστ, είναι εκρηκτικός, ταχύς, σουτάρει, δεν φοβάται να ελιχθεί, τα γόνατά του «χορεύουν», τα πέλματά του του δίνουν την ώθηση να εκθέτει τους αντιπάλους του. Του έχει απαγορευτεί ρητά να μην ενημερώνει το ιατρικό τιμ της Ρεάλ ακόμα και με το παραμικρό «τσίμπημα». Σε καθημερινή βάση εκπληρώνει ένα extra μισάωρο πρόγραμμα δουλειάς. Τα χέρια των μασέρ παίρνουν φωτιά στα πόδια του πριν και μετά την προπόνηση.

Παίρνει πρωινό και τρώει στο «Βαλδεμπέμπας» (σ.σ.: προπονητικό κέντρο της Ρεάλ) έχοντας έναν –αποκλειστικό– μάγειρα. Κάποτε τον είχαν παρομοιάσει με τον Γιόχαν Κρόιφ. Καιρός είναι ο (νέος) Ρόμπεν να αποδείξει ότι –έστω και στο ελάχιστο– θυμίζει τον «Ιπτάμενο Ολλανδό».

Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, προτού αγωνιστεί σε αυτά τα πέντε σερί ματς, ο Αριεν Ρόμπεν δεν είχε κατορθώσει να φωνάξει «παρών» σε τέσσερις συνεχείς αγώνες και στη Ρεάλ είχαν ξεκινήσει να κλαίνε για τα λεφτά που σπατάλησαν το καλοκαίρι του 2007

Τρέχει τα εκατό μέτρα σαν... κατοστάρης

Ο Άριεν Ρόμπεν είναι ο ταχύτερος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης

Τρέχει σαν πάπια. Πατάει στις μύτες. Μόλις πιάσει την μπάλα στα πόδια του εκρήγνυται. Ο διασκελισμός του είναι εφάμιλλος με αυτόν μιας αντιλόπης.

Χαρακτηρισμοί όχι αυθαίρετοι, αλλά βγαλμένοι από τα στόματα των Ισπανών σπορτκάστερ μόλις αντικρίζουν τον Αριεν Ρόμπεν να ανοίγει ταχύτητα στο γήπεδο. Το πιστεύετε ή όχι, ο 25χρονος Ολλανδός εξτρέμ είναι ο ταχύτερος παίκτης που υπάρχει στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν δεν κλοτσούσε το τόπι, θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει με επιτυχία το επάγγελμα του σπρίντερ. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν τα κοντέρ. Δίχως την μπάλα στα πόδια, ο Ρόμπεν κάνει τα 100 μ. σε λιγότερο από 11 δεύτερα, την ίδια στιγμή που ο γρηγορότερος άνθρωπος της υφηλίου, ο Τζαμαϊκανός Ουσέιν Μπολτ, έτρεξε 9,69'' στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ενημερωτικά οι πρώτοι που τρώνε τη σκόνη του παίκτη που στοίχισε 36 εκατ. ευρώ στη δις πρωταθλήτρια Ισπανίας είναι οι Ντρέντε και Πέπε. Από «γυάλινος» ο Ρόμπεν μέσα σε 40 ημέρες πήρε την ταμπέλα του «αέρινου». Η προσωποποίηση της ολικής μετάλλαξης...

MΕ ΣΟΥΣΤΕΡ

Σκέτο «χώμα»

Αν η φετινή Ρεάλ απογοήτευε μία φορά όσο στην τεχνική ηγεσία της βρισκόταν ο Μπερντ Σούστερ, ο Αριεν Ρόμπεν απογοήτευε δέκα το ίδιο διάστημα. Δεν του ταίριαζαν ούτε το 4-3-3 που χρησιμοποιούσε ο Γερμανός προπονητής ούτε η θέση του στην αριστερή πτέρυγα. Απομονωμένος στη γραμμή, δεν είχε τη δυνατότητα να συγκλίνει (αριστεροπόδαρος γαρ) κι έτσι δεν έκανε την παρουσία του αισθητή στις εννέα εμφανίσεις του στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Σημείωσε μόνο ένα γκολ, αφήστε που εξαιτίας διάφορων μικροτραυματισμών έχασε και κάποια ματς. Η μουρμούρα δεν άγγιζε μόνο τον Σούστερ, αλλά και τον Ολλανδό. Ενα καράβι λεφτά είχε κοστίσει στη «Βασίλισσα» το 2007 και τα νούμερά του κάθε άλλο παρά επιβεβαίωναν την αναγκαιότητα της απόκτησής του.

ΜΕ ΡΑΜΟΣ

Σκέτη «μαγεία»

Αρχές Δεκεμβρίου ανέλαβε το τιμόνι ο Χουάντε Ράμος και έκτοτε ο Ρόμπεν πετάει. Στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές ήταν απολαυστικός. Με τη Βαλένθια σέρβιρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στον Ιγκουαΐν. Με τις Βιγιαρεάλ, Μαγιόρκα και Οσασούνα σκόραρε ο ίδιος, δίνοντας κι άλλες δύο ασίστ. Μόνο στο τελευταίο παιχνίδι με τη Λα Κορούνια δεν πρωταγωνίστησε στη φάση του γκολ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: νίκη των «μερένγκες» (1-0) με κορυφαίο τον Ολλανδό.

Πώς προέκυψε η μεταμόρφωση; Ο Ράμος άλλαξε τόσο το σύστημα (σε 4-4-2 και 4-2-3-1) όσο και την πλευρά του 25χρονου μεσοεπιθετικού. Από δεξιά ο Ρόμπεν έχει τη δυνατότητα να συγκλίνει και να εξαπολύει τις «οβίδες» με το καλό αριστερό πόδι του. Ειδικά το τέρμα που σημείωσε απέναντι στη Βιγιαρεάλ, ξεπερνώντας τέσσερις αντιπάλους, έχει βάλει υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα της σεζόν.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x