sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτός είναι ο «Πύργος της Φιλοθέης»

Το «life story» του Σοφοκλή Πιλάβιου που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ΕΠΟ. Η μπασκετική του καριέρα με συμπαίκτη τον πλέι μέικερ Πηλαδάκη, η σχολή Μωραΐτη, η Λιντς, οι καλοί του φίλοι και η φιλανθρωπική του δράση.

Του Δημήτρη Ευαγγελάτου

Tο τωρινό παρατσούκλι «Σου-Που» από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που του είχαν κολλήσει στα εφηβικά χρόνια. Τότε που ήταν γνωστός στα παρκέ με την προσωνυμία «ο Πύργος της Φιλοθέης». Αιτία τα 195 εκατοστά που αναγράφονται ως ύψος στην ταυτότητά του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έπαιζε στην τοπική ομάδα στη θέση του σέντερ. Η Φιλοθέη ήταν στην Α' ΕΣΚΑ, κατηγορία πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη σημερινή. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε A2 στο μπάσκετ. Υπήρχε η πρώτη εθνική κατηγορία, η δεύτερη και αμέσως μετά το α' τοπικό.

Στην ομάδα της Φιλοθέης, που αγωνίστηκε για πέντε συναπτά έτη, είχε συμπαίκτη τον νυν πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος ως πλέι μέικερ είχε τον ρόλο να του περνάει την μπάλα στη ρακέτα. Κάτι σαν... Στόκτον - Μαλόουν, αλλά σε ελληνική έκδοση (βέβαια ο Καρλ Μαλόουν ήταν περισσότερο «τεσσάρι» παρά «πεντάρι»). Πριν πάει στη Φιλοθέη είχε φορέσει τη φανέλα του Χαλανδρίου και τελικά έκλεισε την μπασκετική του καριέρα στον Εθνικό Πειραιώς.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, που από χθες είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, γεννήθηκε το 1966. Γνήσιο τέκνο της σχολής Μωραΐτη, που πήγαινε στην ίδια τάξη (του '83) με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και νυν διευθυντή ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ. Οι δυο τους ήταν κολλητοί από τότε και έπαιζαν μαζί στην ομάδα ποδοσφαίρου της σχολής. Ο Θόδωρος σε ρόλο στόπερ (το παιχνίδι του, λένε, θύμιζε Ουρουγουανό μπακ με πλούσιο ρεπερτόριο μαρκαρισμάτων) και ο Σοφοκλής σε ρόλο σέντερ φορ. Στην ίδια ομάδα αγωνίζονταν ακόμα δύο παιδιά της τάξης του '88, ο Πατρίκ Κομνηνός και ο Πέτρος Κόκκαλης, και άλλοι δύο της τάξης του '86, ο Γιάννης Μώραλης και ο Τάκης Κανελλόπουλος.

Ολοι οι προαναφερθέντες στα μετέπειτα φοιτητικά τους χρόνια σύχναζαν στην παραδοσιακή καφετέρια «Αϊδίνης», κάτω από το δημαρχείο της πόλης (η σημερινή Παλαιά Αγορά). Παράλληλα με τον Θεοδωρίδη, κολλητός φίλος του Πιλάβιου εκείνα τα χρόνια ήταν ο Παύλος Κανελλόπουλος, αδερφός του Τάκη και φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ, αλλά και ο Τάσος Παπανικόλας, που έπαιζε στη θέση του τερματοφύλακα και σε ό,τι αφορά τη διοικητική του θητεία στο ποδόσφαιρο, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ. Με τους προαναφερθέντες διατηρεί ακόμα στενή επαφή. Κομνηνός και Παπανικόλας μάλιστα ήταν παρόντες στη χθεσινή εκλογική διαδικασία και τον συνεχάρησαν σε κλίμα συγκίνησης.

Ο Σοφοκλής σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στη συνέχεια πήγε για master στην Αγγλία και δη στο Σαουθάμπτον. Ως γνήσιος ποδοσφαιρόφιλος πήγαινε συχνά στα παιχνίδια της τοπικής ομάδας, ωστόσο άλλη ήταν η μεγάλη του αγάπη στο νησί. Η μεγάλη Λιντς, της οποίας οπαδός ήταν από την εποχή που στην ομάδα αγωνίζονταν οι Πίτερ Λόριμερ, Μπίλι Μπρέμπνερ, Αλαν Κλαρκ και άλλα λαμπερά αστέρια της εποχής στο ρόστερ. Οπαδοί της ίδιας ομάδας ήταν και οι Θεοδωρίδης, Παπανικόλας. Μάλιστα η παρέα των τριών είχε παρακολουθήσει την ομάδα από κοντά σε ορισμένα παιχνίδια του αγγλικού πρωταθλήματος.

Από την Ελλάδα είναι γνωστό ότι η ομάδα που ανέκαθεν υποστήριζε ως φίλαθλος είναι ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα το 1998 μπήκε στη διοίκηση του «πράσινου» ΤΑΠ και δύο χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα της εισόδου του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια, ως υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και μέλος του Δ.Σ., προσφέροντας σημαντικό έργο και παράλληλα παίρνοντας σημαντικές εμπειρίες για τη μέλλουσα πορεία του. Πάντως, για κάποιους που κακοπροαίρετα έχουν βιαστεί να τον χαρακτηρίσουν «χθεσινό», αρκεί μια απαραίτητη διευκρίνιση την οποία προφανώς δεν γνωρίζουν και είναι το μεγαλύτερο πειστήριο περί του αντιθέτου: ο Πιλάβιος μπήκε στην οικογένεια της ΕΠΟ το 1997, δηλαδή κοντεύει να κλείσει ολόκληρη 12ετία συνεχούς παρουσίας στα διοικητικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε πρωτομπήκε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων (μαζί με τον Πατρίκ Κομνηνό) στην οποία προέδρευε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. Και το φθινόπωρο του 2004 είχε έρθει η ώρα της πρώτης εκλογής του. Μπήκε στο ψηφοδέλτιο Γκαγκάτση και η παράταξη πήρε τις εκλογές με θριαμβευτικό αποτέλεσμα.

Τον Γκαγκάτση τον ήξερε από το 1997, αλλά οι δυο τους άρχισαν να γνωρίζονται καλά (και να αποκτούν οικειότητα) την άνοιξη του 2004, δηλαδή λίγους μήνες πριν από το Euro της Πορτογαλίας, στο οποίο ο Σοφοκλής ήταν παρών μαζί με τον Γκαγκάτση και όλο το προεδρείο. Είναι κάτοικος Ψυχικού και διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι. Προτού μπει στην ΕΠΟ, ήταν δικηγόρος Αθλητικού Δικαίου. Γνωρίζεται καλά με τον Μισέλ Πλατινί και ένα από τα πόστα που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο είναι αυτό του πειθαρχικού επιθεωρητή της ΟΥΕΦΑ (συνεργάτης του γνωστού και μη εξαιρετέου Γκέρχαρντ Καπλ). Στον Παναθηναϊκό πήγε με εισήγηση του Παύλου Βαρδινογιάννη και στην πορεία συνεργάστηκε στενά με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον Αγγελο Φιλιππίδη και γενικώς με τους διοικούντες εκείνης της εποχής. Το ματς που του έχει μείνει αξέχαστο όσο κανένα άλλο (παρ' ότι ο ΠΑΟ τελικά στο φινάλε αποκλείστηκε) ήταν ο «γκραν γκινιόλ» δεύτερος προημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» στις 19 Απριλίου 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το επάγγελμα του δικηγόρου και τη «ζεστή» ενασχόληση με το ποδόσφαιρο ταυτοχρόνως έχει (προς τιμήν του) και έντονη φιλανθρωπική δράση. Είναι ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος «Κάνε μια ευχή», για το οποίο μπορείτε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες κάνοντας ένα κλικ στη διεύθυνση www.makeawish.gr. Πρόκειται για ένα ίδρυμα που κάνει πράξη επιθυμίες παιδιών που πάσχουν από ασθένειες (π.χ. στέλνει μικρά παιδάκια στην Disneyland). Υστερα από τη χθεσινή εκλογή, οι υποχρεώσεις στην καθημερινότητά του αυξάνονται κατά πολύ. Ο ίδιος, όμως, δείχνει αποφασισμένος να πετύχει.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x