sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Η... ζωή στο «Emirates» ξεκινάει από το 80ό λεπτό και μετά. Τότε οι «κανονιέρηδες»... βροντοχτυπούν, σκοράροντας αφειδώς!

Των Αντώνη Οικονομίδη, Παύλου Δεπόλλα

Δεν έχουν περάσει και λίγα φέτος. Μόνο και μόνο ότι έφτασε να αμφισβητηθεί ακόμα κι η αυθεντία του Αρσέν Βενγκέρ, αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Αρσεναλ. Νωπό είναι άλλωστε και το δημόσιο ξέσπασμα του Βιλιάμ Γκαλάς κατά των συμπαικτών του. Η... αυταπόδεικτη, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ρόστερ των «κανονιέρηδων», διαπίστωση του Γάλλου αμυντικού σχετικά με το έλλειμμα χαρακτήρα στην ομάδα, πέραν του περιβραχιόνιου, μάλλον του κόστισε και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Κι αυτό γιατί τα νούμερα τον διαψεύδουν.

Μικροί, μικροί οι Λονδρέζοι, αλλά τουλάχιστον τα παιχνίδια τους δεν τα παρατάνε ποτέ. Κι αν δεν το αποδεικνύει το γεγονός ότι έχουν σημειώσει δεκαοκτώ γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στο τελευταίο δεκάλεπτο, το 38% δηλαδή του συνολικού ενεργητικού τους, τότε τι στο καλό το αποδεικνύει; Να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά. Από τα τριάντα τέσσερα μέχρι στιγμής παιχνίδια τους, οι «κανονιέρηδες» έχουν βρει δίχτυα από το 80' και μετά στα δεκαέξι -τα μισά ουσιαστικά-, σημειώνοντας έντεκα γκολ στην Πρέμιερσιπ, πέντε σε προκριματικό γύρο και φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ένα στο Λιγκ Καπ κι ακόμη ένα στο Κύπελλο Αγγλίας.

Ο αντίλογος στο γεγονός ότι από αυτά τα δεκαέξι παιχνίδια οι Λονδρέζοι έχουν ηττηθεί μόλις σε ένα (σ.σ.: 1η Νοεμβρίου από τη Στόουκ) έγκειται στο ότι αυτή τους την έφεση δεν την έχουν εξαργυρώσει βαθμολογικά, παρά μόνο σε τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος (σ.σ.: στα υπόλοιπα το... καθυστερημένο γκολ τους δεν άλλαξε τα βαθμολογικά δεδομένα), με την ισοπαλία δηλαδή κόντρα στη Σάντερλαντ και τις νίκες τους κόντρα σε Πόρτσμουθ, Μπόλτον και την προχθεσινή κόντρα στη Χαλ. Επτά βαθμοί έξτρα δηλαδή. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν είναι λίγο. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, τότε οι Λονδρέζοι θα βρίσκονταν στο -10 από την Αστον Βίλα και το «εισιτήριο» για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, στόχος που ρεαλιστικά -και ομόφωνα- φαίνεται πως αποτελεί το φετινό τους όριο.

Με «χρυσή» αλλαγή τον Μπέντνερ

Αν η Αρσεναλ έχει βρει τη σωστή συνταγή για να παίρνει τις νίκες στο τέλος, στο πρόσωπο του Νίκλας Μπέντνερ έχει βρει και το πιο κατάλληλο συστατικό της.

Ο Δανός έρχεται συνήθως από τον πάγκο και σκοράρει. Από τα 18 τέρματα που οι «κανονιέρηδες» έχουν σημειώσει μετά το 80' των αγώνων τους τα έξι έχουν μπει από ποδοσφαιριστές που ρίχτηκαν στη μάχη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα τρία από τα έξι –που είναι και τα πιο πρόσφατα χρονικά– φέρουν την υπογραφή του Μπέντνερ.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως μόνο τα γκολ του δυναμικού στράικερ ήταν καθοριστικά, δεδομένου ότι τα προηγούμενα (των Γουόλκοτ, Ράμσεϊ και Αντεμπαγιόρ) ήρθαν σε στιγμές που οι Λονδρέζοι είχαν «καθαρίσει» τα συγκεκριμένα ματς. Με την Ντιναμό Κιέβου ο Μπέντνερ «κλείδωσε» την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ (1-0 στο 87') και με την Μπόλτον έδωσε τη νίκη στο 84'. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο του τέρμα σε επίσημο αγώνα στην Αγγλία το είχε βάλει ως παίκτης της Μπέρμιγχαμ πάλι ως αλλαγή, όπως και ότι πέρυσι είχε σημειώσει άλλα τρία γκολ ερχόμενος από τον πάγκο.

Εξελίσσεται σε... επιδημία

Σίγουρα τα στατιστικά ευρήματα δεν λένε πάντα την αλήθεια, ωστόσο δεδομένα καταγράφουν μια τάση. Και ως προς τη φετινή δυσκολία του Big Four (Μάντσεστερ Γιουν., Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ), αυτά την αποτυπώνουν ανάγλυφα. Μπορεί όχι καταγράφοντας την εντυπωσιακή συχνότητα των γκολ της Αρσεναλ στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά την έφεση που δείχνουν να «καθαρίζουν» τα παιχνίδια τους ολοένα και αργότερα στο 90λεπτο.

Συγκεκριμένα, συνολικά το καρέ των «μεγάλων» επικρατεί στο 64% των εντός έδρας παιχνιδιών τους που είναι ισόπαλα στην ανάπαυλα, στο 55% που είναι ισόπαλα στο 60' και, το εντυπωσιακότερο, στο 36% που είναι ισόπαλα στο 75'. Οι αντίστοιχες εκτός έδρας επιδόσεις τους είναι 49%, 46% και το ακόμα εντυπωσιακότερο 44%! Αριθμοί που σε σχέση με το τελευταίο δεκάλεπτο πάντα (σε όλες τις διοργανώσεις) φέρνουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει σημειώσει 12 γκολ, τη Λίβερπουλ 10 και την Τσέλσι 7.

Καλύτερα κι από το 2004

Ενδεικτικό του φετινού κατορθώματος της Αρσεναλ με τα γκολ στο τέλος είναι πως ούτε τη σεζόν 2003-04 έβαζε με τέτοια συχνότητα αντίστοιχα τέρματα. Μιλάμε για τη χρονιά που πήρε αήττητη το πρωτάθλημα, σκοράροντας και τότε πολλές φορές στο τέλος. Πολλές, αλλά όχι τόσες όσες φέτος.

Εκείνη την περίοδο οι Λονδρέζοι είχαν ρίξει εννιά «κανονιές» μετά το 80' στην Πρέμιερσιπ και 19 συνολικά. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστά κατά 6% πιο μικρά από αυτά της τρέχουσας σεζόν (π.χ., το 23% των γκολ της στην Πρέμιερσιπ τότε μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο, έναντι 29% την τρέχουσα σεζόν). Αυτός που είχε... καθιερώσει τα τέρματα της τελευταίας στιγμής ήταν ο Τιερί Ανρί. Ο Γάλλος φορ είχε βρει δίχτυα πέντε φορές μετά το 80' στο πρωτάθλημα, σε σύνολο εννιά τέτοιων περιπτώσεων.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΕΤΑ ΤΟ 80'

Ημ/νία Παιχνίδι Σκορ Λεπτό Διοργάνωση

13/8 Τβέντε - Αρσεναλ 0-2 82' Αντεμπαγιόρ Τσάμπιονς Λιγκ
27/8 Αρσεναλ - Τβέντε 4-0 89' Μπέντνερ Τσάμπιονς Λιγκ
13/9 Μπλάκμπερν - Αρσεναλ 0-4 81' πέν.,
89' Αντεμπαγιόρ Πρέμιερσιπ
17/9 Ντιναμό Κιέβου - Αρσεναλ 1-1 88' Γκαλάς Τσάμπιονς Λιγκ
20/9 Μπόλτον - Αρσεναλ 1-3 87' Ντενίλσον Πρέμιερσιπ
23/9 Αρσεναλ - Σέφιλντ Γιουν. 6-0 87' Βέλα Λιγκ Καπ
4/10 Σάντερλαντ - Αρσεναλ 1-1 90' Φάμπρεγκας Πρέμιερσιπ
18/10 Αρσεναλ - Εβερτον 3-1 90' Γουόλκοτ Πρέμιερσιπ
21/10 Φενερμπαχτσέ - Αρσεναλ 2-5 90' Ράμσεϊ Τσάμπιονς Λιγκ
26/10 Γουέστ Χαμ - Αρσεναλ 0-2 90' Αντεμπαγιόρ Πρέμιερσιπ
1/11 Στόουκ - Αρσεναλ 2-1 90' Κλισί Πρέμιερσιπ
25/11 Αρσεναλ - Ντιναμό Κ. 1-0 87' Μπέντνερ Τσάμπιονς Λιγκ
28/12 Αρσεναλ - Πόρτσμουθ 1-0 81' Γκαλάς Πρέμιερσιπ
3/1 Αρσεναλ - Πλίμουθ 3-1 85' Φαν Πέρσι Κύπελλο Αγγλίας
10/1 Αρσεναλ - Μπόλτον 1-0 84' Μπέντνερ Πρέμιερσιπ
17/1 Χαλ - Αρσεναλ 1-3 82' Νασρί,
86' Μπέντνερ Πρέμιερσιπ

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x