sport-fm.gr ΘΕΜΑ

16 Μαρτίου του 1872: O πρώτος τελικός Κυπέλλου Αγγλίας

Οι Wanderers στέφθηκαν Κυπελλούχοι, παρουσία 2000 θεατών, χωρίς οριζόντια δοκάρια, χωρίς δίχτυα και με τη λέξη πέναλτι να μην υπάρχει στο λεξιλόγιο.

Είναι ο ιστορικότερος ποδοσφαιρικός θεσμός στον κόσμο, ενώ -δίκαια- έχει χαρακτηριστεί και ως «θεσμός των εκπλήξεων». Από το 1872 που διεξήχθη ο πρώτος τελικός, έχει ανασταλεί μόνο κατά την διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, με τον περσινό τελικό ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Γουόντφορντ να είναι 139 ος στην ιστορία του.

Σαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου του 1872, πριν από 148 χρόνια στις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου δόθηκε η σέντρα στον πρώτη τελικό στο Κένινγκτον Οβάλ του Λονδίνου. 2000 θεατές πλήρωσαν από ένα σελίνι - το 1/20 της αγγλικής λίρας- για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αγώνα, με αντιπάλους τους Wanderers και τους Royal Engineers.

Εικόνα live 21963989/110937.jpg

Δεν υπήρχαν οι ποδοσφαιρικοί κανόνες που υπάρχουν τώρα, οι λέξεις φάουλ και πέναλτι δεν υφίσταντο, ούτε βέβαια τα συστήματα των προπονητών. Οι κανονισμός της εποχής όριζαν μεταξύ άλλων ότι οι ομάδες αλλάζουν τέρμα μετά την επίτευξη γκολ , καθώς και ότι όταν η μπάλα βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο στα πλάγια, την παίρνει αυτός που φτάνει πρώτος σε αυτήν! Το τέρμα αποτελούταν από δύο κάθετα δοκάρια με μία ταινία να τα ενώνει οριζόντια.

Την αναμέτρηση «σφύριζαν» δύο αγωνοδίκες, ένας σε κάθε μισό του γηπέδου, ενώ υπήρχε και διαιτητής, εκτός αγωνιστικού χώρου, όμως, που παρακολουθούσε την αναμέτρηση και καλούταν να αποφασίσει μόνο όταν υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στους δύο.

Οι δύο αντίπαλοι οι Wanderers, πρώην φοιτητές και μαθητές δημόσιων σχολείων της Αγγλίας και οι Royal Engineers, αξιωματικοί του Μηχανικού του Αγγλικού Στρατού, έφτασαν στον τελικό σχετικά εύκολα, αφού στην διοργάνωση είχαν δηλώσει συμμετοχή μόλις 15 ομάδες, ενώ αποσύρθηκαν δύο στον α΄γύρο και μία στον β΄γύρο της διοργάνωσης. Οι αγώνες ήταν από τότε νοκ άουτ.

Ο Μόρτον Μπετς των Wanderers στο 15΄λεπτό γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε ποτέ σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας σημειώνοντας το μοναδικό του παιχνιδιού, που χάρισε την ομάδα του το τρόπαιο. Η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη κούπα της διοργάνωσης έβαλε στα ταμεία της 20 λίρες!

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των ομάδων:

WANDERERS: Γουέλτς, Αλκοκ, Μπετς, Μπόνσορ, Μπόουεν, Κρέικ, Χούμαν, Λούμποκ, Τόμσον, Βιντάλ, Γούλαστον.

ROYAL ENGINEERS: Λγος Μάριντιν, Λγος Μέριμαν, Υπλγος Αντισον, Υπλγος Κρίσγουελ, Υπλγος Μίτσελ, Υπλγος Τέιλιουρ, Υπλγος Ριτς, Υπλγος Γκούντουιν, Υπλγος Μούιρχεντ, Υπλγος Κότερ, Υπλγος Μπογκλ.

Διαιτητής: Α. Στερ (Άπτον Παρκ)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x