sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ποια θα είναι τα φετινά θύματα της παράδοσης;

Ο Γενάρης είναι ο κλασσικός μήνας στον θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας που δίνει τις ευκαιρίες στις …σταχτοπούτες του αγγλικού ποδοσφαίρου να γίνουν για ένα βράδυ βασίλισσες. Βέβαια η περσινή σεζόν ήταν από την αρχή έως το τέλος βγαλμένη από τα παραμύθια με τους «μικρούς» να δείχνουν τα δόντια τους διαρκώς. Η κατάκτηση του Κυπέλλου μάλιστα από την Πόρτσμουθ, έδωσε και στους υπόλοιπους το δικαίωμα στο όνειρο.

Πέρσι πάντως τέτοιες μέρες, η επικράτηση της Ολνταμ μέσα στο «Γκούντισον Παρκ» επί της Εβερτον, αλλά και οι νίκες της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και της Κόβεντρι απέναντι σε Μπόλτον και Μπλάκμπερν επιβεβαίωσαν τον κανόνα των εκπλήξεων στον 3ο γύρο, με ένα ακόμη σοκ να έρχεται με τον αποκλεισμό της Σουόνσι από την ερασιτεχνική Χάβαντ και Γουότερλουβιλ.

Οι εκπλήξεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις μαύρες σελίδες στην ιστορία των με ηχηρά χαστούκια στα φαβορί στο παλιότερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη. Θύματα έχουν πέσει ακόμη και οι παραδοσιακά πανίσχυροι, Μάντσεστερ Γιουναιτεντ, Αρσεναλ και Λίβερπουλ.

Τη σεζόν 83-84 η Μπόρνμουθ πέτυχε μία εκπληκτική νίκη 2-0 επί της Κυπελλούχου τότε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τεχνικός ήταν ο Χάρι Ρέντναπ ο οποίος είδε και μια ακόμη ομάδα του, τη Γουεστ Χαμ να αποκλείει την Γιουνάιτεντ, το 2001 με 1-0, μέσα στο Ολντ Τραφορντ.

Η Αρσεναλ τον Γενάρη του 1992, κληρώθηκε με την Ρέξαμ. Η ουαλική ομάδα βολόδερνε στην τότε τέταρτη κατηγορία και την εβδομάδα που θα γινόταν το ματς ήταν τελευταία. Οι «κανονιέρηδες» ήταν πρωταθλητές του 1991 και υπήρχαν γραφεία στοιχημάτων που δεν δέχονταν πονταρίσματα υπέρ των Λονδρέζων! Το τελικό 2-1 για την Ρέξαμ (που την χώριζαν 91 θέσεις στην βαθμολογία από την Αρσεναλ) καταγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στα 137 χρόνια του θεσμού.

Η Λίβερπουλ των αρχών της δεκαετίας του 80 πλησίαζε την τελειότητα. Από το 1976 έως το 84 πήρε 7 πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα πρωταθλητριών, τέσσερα Λιγκ Καπ και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά το Κύπελλο Αγγλίας πάντα ξέφευγε από τα χέρια της. Δυο σερί σεζόν μάλιστα ήταν η ίδια ομάδα που έκανε την ζημιά! Η Μπράιτον το 1982-83 πήγε στο «Ανφιλντ», αν και τελευταία στο πρωτάθλημα και νίκησε με 2-1 τη Λίβερπουλ που είχε ξεφύγει δέκα πόντους της Αρσεναλ στην κορυφή. Οι «κόκκινοι» πήραν εκδίκηση λίγες μέρες αργότερα για το πρωτάθλημα όπου επικράτησαν με 5-1!

Την επόμενη χρονιά, η ιστορία επαναλήφθηκε όταν η Μπράιτον (ως ομάδα δεύτερης κατηγορίας πλέον) κέρδισε ξανά 2-0 την Λίβερπουλ και την απέκλεισε! Οι «ρεντς» έπεσαν θύματα και άλλες φορές με πιο πρόσφατη την χρονιά 2004-2005 από την Μπέρνλι με το …φανταστικό αυτογκόλ του Τραορέ. Το 2002 είχαν ηττηθεί από την Κρίσταλ Πάλας με 2-0 στο «Ανφιλντ», ενώ το 1993-94 η ήττα εντός έδρας από την Μπρίστολ Σίτι σήμανε το τέλος της εποχής Σούνες.

Το 2002 η Λιντς, η οποία ήταν δεύτερη στην Πρέμιερσιπ, βρέθηκε έξω από την συνέχεια της διοργάνωσης όταν γνώρισε την ήττα από την Κάρντιφ που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία. Τα «παγόνια» έχουν γνωρίσει και στο παρελθόν ανάλογες στιγμές με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό τους από τον 5ο γύρο του Κυπέλλου την σεζόν 70-71 από την Κόλτσεστερ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας. Ο «στρατός των παππούδων» όπως είχε ονομαστεί η Κόλτσεστερ λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας των παικτών της, νίκησε την πανίσχυρη ομάδα του Ντον Ρέβι.

Η Νιουκαστλ το 1972 είχε πέσει θύμα της ερασιτεχνικής Χέρφορντ, η οποία αφού κατάφερε να μείνει στο 2-2 στο «Σεν Τζέιμς Πάρκ» πήγε το ματς σε επαναληπτικό. Στο κατάμεστο «Εντγκαρ Στριτ» ανέτρεψε το σκορ και στην παράταση πήρε την νίκη με 2-1.

Μια άλλη ερασιτεχνική ομάδα τράβηξε πάνω της τα φώτα το 1989. Η Σατον Γιουνάιτεντ κατάφερε να αποκλείσει την Κόβεντρι με 2-1, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την κατάκτηση από τους «γαλάζιους ουρανούς» του Κυπέλλου, που είναι και το μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας τους!

Το 2006 έκανε πάταγο η ήττα της Φούλαμ από την Λέιτον Οριεντ ενώ ένας άλλος σύλλογος που έχει γενικά καλή παράδοση στο Κύπελλο, η Τότεναμ, ένοιωσε την ντροπή του αποκλεισμού από την Πορτ Βέιλ, ομάδα τρίτης κατηγορίας το 1988, αν και μόλις μερικούς μήνες πριν είχε παίξει στον τελικό!

Πριν από πέντε χρόνια η Εβερτον στραβοπάτησε στο Σριούσμπερι από μία ομάδα που ήταν 86 θέσεις παρακάτω στην βαθμολογία από αυτή, ενώ τεράστια έκπληξη ακόμη ήταν η νίκη της Χάλιφαξ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας με 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι το 1980.

Επιμέλεια: Εύη Μάνου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x