sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Περίοδος ισχνών... αρκούδων

Οι ρωσικές ομάδες σε όλα τα σπορ αρχίζουν να νιώθουν άμεσα στο πετσί τους την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ενας χλομός Πούτιν βγήκε στη ρωσική τηλεόραση, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο που έχει αναστατωθεί από την οικονομική κρίση.

Του Σωτήρη Μήλιου


Είπε πως είναι αδύνατον αυτή να βυθίσει τη ρωσική οικονομία και προχώρησε στην ίδρυση ειδικού οικονομικού σώματος για την αντιμετώπισή της. Αυτά όμως είναι λόγια του αέρα. Την αλήθεια την είπε «ξερά» η οικονομική εφημερίδα «Vedomosti», που μίλησε με αριθμούς για τη χειρότερη οικονομική κρίση της Ρωσίας στα 15 τελευταία χρόνια. Ανέφερε πως το χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει κατά 75% από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε πως η συνολική αξία των μετοχών υποχώρησε από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια στα 75 μέσα σε ένα εξάμηνο. Με άλλα λόγια, περίπου 225 δισ. δολάρια σε χαρτιά μετοχών έχασαν εντελώς την αξία τους και έγιναν αέρας. Αν δεχθούμε πως ο αθλητισμός είναι ο καθρέφτης της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα... κανόνια. Ολες οι ρωσικές ομάδες σε όλα τα σπορ περνούν πια από την περίοδο των «παχιών αγελάδων» σε αυτή της χειμερίας νάρκης.

Το πρώτο «κανόνι» ήρθε από τη Χίμκι. Ο βασικός χορηγός, που δεν ήταν άλλος από τον Δήμο της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι κόβει το μετρητό, οδηγώντας μία ομάδα που πρόπερσι τερμάτισε πέμπτη ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Μοναδική σανίδα σωτηρίας το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την επίσης μοσχοβίτικη Σατούρν, αν και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία προς το παρόν «κλοτσάει». Παρόμοιο ζόρι τραβάει και η Λοκομοτίβ. Η ομάδα των ρωσικών σιδηροδρόμων διά στόματος του προέδρου της Νικολάι Ναούμοφ ανακοίνωσε μείωση κατά 20% του περσινού μπάτζετ των 70 εκατ. δολαρίων. Η Σπαρτάκ, που έταξε γη και ουρανό στον Μίκαελ Λάουντρουπ για να τον φέρει στη Μόσχα, ανακοίνωσε αναστολή των εργασιών για νέο γήπεδο που θα ξεκινούσαν από τη νέα περίοδο. Η ΤΣΣΚΑ ψάχνει κι αυτή απεγνωσμένα για χορηγό, μετά τη λήξη του τριετούς συμβολαίου ύψους 33 εκατ. δολαρίων με την τράπεζα VTB (δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία), που θέλει να ξεκόψει από το ποδόσφαιρο. Ακόμα και η Ζενίτ έχει πρόβλημα, μια και αναμένεται να μπει μαχαίρι στο μπάτζετ της, που φέτος άγγιζε τα 100 εκατ. δολάρια. Υπό επανεξέταση είναι και το πρότζεκτ του νέου γηπέδου που είχε προϋπολογισμό 800 εκατ. δολάρια!

Αν οι μεγάλοι έχουν πρόβλημα, φανταστείτε τι γίνεται πιο κάτω. Σε περίπτωση που η Χίμκι δεν αντέξει, αυτή που έχει δικαίωμα προβιβασμού είναι η ομάδα που τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή η Ναμπερέζνια που εδρεύει στο Ταταρστάν. Ωστόσο ο πρόεδρος της ομάδας ανακοίνωσε ότι προτιμά η ομάδα να παραμείνει εκεί που είναι, διότι η αυτοκινητοβιομηχανία ΚamAZ που είναι ο βασικός χορηγός της ομάδας «αναπνέει» με δυσκολία. Το ντόμινο έχει ήδη ξεκινήσει...

Πορτοκαλί κρίση

Η μπασκετική Χίμκι έκανε το καλοκαίρι την απόλυτη οικονομική υπέρβαση, υποσχόμενη στον Αργεντινό Κάρλος Ντελφίνο 13,5 εκατομμύρια δολάρια (για τρία χρόνια) για να τον πάρει από τους Ντιτρόιτ Πίστονς και περίπου άλλα τόσα για να κάνει δικό της και τον Ισπανό Χόρχε Γκαρμπαχόσα. Πριν από περίπου ένα μήνα ο Αργεντινός έκανε απεργία και ο Ισπανός απείλησε να φύγει, όταν είδαν τους λογαριασμούς τους να μένουν «παγωμένοι» για πάνω από ένα μήνα. Η ιστορική γυναικεία μπασκετική ομάδα της ΤΣΣΚΑ πήγε να βάλει λουκέτο πριν από ένα μήνα, όταν ο ιδιοκτήτης της ανακοίνωσε ότι σταματά να τη χρηματοδοτεί λόγω έλλειψης ρευστού. Τα συμβόλαια όλων των παικτριών λύθηκαν και τελικά η ομάδα της Μόσχας σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος βοήθησε τον καλό φίλο του Σεργκέι Κουσένκο να βρει χορηγό για την επόμενη χρονιά.

«Μπαστούνια» και στο χόκεϊ

Η ρωσική λίγκα στο χόκεϊ (KHL), υπό την προστατευτική αγκαλιά της Gazprom, προσπάθησε να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό NBA, παίρνοντας ό,τι πιο λαμπερό από το αμερικανικό πρωτάθλημα. Ενας από τους θρύλους, ο Τσέχος Γιάρομιρ Γιάγκρ, άφησε τη Νέα Υόρκη για ομάδα της Σιβηρίας, ονόματι Αβάνγκαρντ Ομσκ, η οποία του πρόσφερε 10 εκατ. δολάρια ετησίως, την ώρα που η πρωταθλήτρια UFA έταξε 13 εκατ. δολάρια στον Αλεξάντερ Ραντούλοφ και ο Σλοβάκος Λάντισλαβ Νάγκι άφησε το NHL έπειτα από 10 χρόνια, όταν του υποσχέθηκαν συμβόλαιο 6 εκατ. ευρώ από την Τσερέποβετς. Το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησαν συνολικά πάνω από 15 παίκτες πρώτης γραμμής. Ωστόσο, τα «κανόνια» άρχισαν. Η Μέταλουργκ Νοβοκουζνέτς ανακοίνωσε το «πάγωμα» πληρωμών, μια και η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΝΚΜΚ (μεταλλουργική εταιρεία) ανακοίνωσε πως κόβει την επιχορήγηση.

Η κρίση ήταν αδύνατον να μη χτυπήσει και την Ουκρανία. Σύμφωνα με την «Κyiv Post», ένας από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο ήταν ο ιδιοκτήτης της Ντνίπρο, Ιγκόρ Κολομοΐσκι, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή πτώση. Καθόλου παράξενο που η ομάδα του Δνειπείρου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι λύνει τα συμβόλαια 9 παικτών της (Σβιντέρσκι, Σερσούν, Γεστσένκο, Σελάγεφ, Μαζίλου, Γκούσεφ, Γκριτσαΐ, Λόλο, Αντριένκο)!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x