sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα… κατορθώματα του Πάμπλο Γκαρσία

Οι περιπέτειές του στα ευρωπαϊκά γήπεδα και τι έλεγε χθες για την μπουνιά και τα δύο σπασμένα δόντια από την αγκωνιά του Ντιόγο

ΤOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Κάπου διαβάζαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι μέχρι στιγμής ο Πάμπλο Γκαρσία δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα με τη συμπεριφορά του στους ελληνικούς αγωνιστικούς χώρους. Του έχει βγει το κακό όνομα και να που στο Καραϊσκάκη ξέφυγε από τα όρια. Ηταν κι αυτός ένα από τα πρόσωπα της αγωνιστικής που πέρασε…

Το ήξεραν όλοι, από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα, ότι ο «El Canario» είναι πολύ σκληρός μέσα στο γήπεδο. Εχει συνδέσει το όνομά του στα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- γήπεδα με έναν από τους πιο δυνατούς αμυντικούς μέσους, έναν ποδοσφαιριστή που δεν διστάζει να βάλει το πόδι του στην κόντρα, να κάνει σκληρά τάκλιν, να μαλώσει, να πρωταγωνιστήσει σε καβγάδες. Αρκετά από αυτά τα είδαμε και την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Δείγματα του πόσο «κακός» μπορεί να γίνει είδαμε και με τον Αρη στην Τούμπα, όταν στο δεύτερο λεπτό έπεσε πολύ δυνατά επάνω στον «φίλο» του Νάτσο Γκαρσία.

Στο Καραϊσκάκη ο Γκαρσία είχε πολύ καλή απόδοση. Κορυφαίος ήταν για τον ΠΑΟΚ στο κέντρο, όπου έστησε τείχος μπροστά από την άμυνα. Δημιουργικά επέβαλλε παράλληλα την ηρεμία και την καλή κυκλοφορία της μπάλας στην ομάδα του. Στο 36' του αγώνα έγινε μία φάση καθοριστική. Ο Ντιόγο τον χτύπησε με αγκωνιά στα δόντια και «κατάφερε» να του σπάσει δύο. Φάνηκε ότι ο Ουρουγουανός δεν τον συγχώρεσε. Χθες στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης (metropolis) φιλοξενήθηκε μέχρι και ο οδοντίατρος στον οποίο πήγε ο Γκαρσία, ο οποίος πιστοποίησε το πρόβλημα. «Υστερα από βίαιο χτύπημα υπάρχει πρόβλημα σε δύο δόντια. Το ένα έσπασε και το άλλο χρειάζεται αποκατάσταση. Για το ένα πρέπει να κάνουμε επέμβαση…», είπε ο κ. Σπυριδόπουλος.

Σε αυτή τη φάση απέδιδε και χθες ο Ουρουγουανός του ΠΑΟΚ τον μεγάλο του εκνευρισμό. Μιλώντας με δικούς του ανθρώπους, έλεγε ότι στενοχωρήθηκε με ό,τι έγινε, ότι ήταν μία αυθόρμητη ενέργεια που οφείλεται στον εκνευρισμό του για τα σπασμένα δόντια, την ώρα που ήταν προβληματισμένος και για την ομάδα του, η οποία δεν θα τον έχει για το επόμενο παιχνίδι. Θυμίζουμε ότι πέντε λεπτά μετά την αγκωνιά του Ντιόγο, ο Πάμπλο Γκαρσία χτύπησε με γροθιά τον Βραζιλιάνο, στο τέλος έδωσε μια «καρατιά» στον Μπελούτσι, μετά προσπάθησε να ξαναχτυπήσει τον Ντιόγο και ακολουθούσε απειλητικά τον Λέτο. Στο τέλος εθεάθη να κυνηγάει και τον Ντουντού, που φοβισμένος άρχισε να τρέχει μακριά για να γλιτώσει. Απαράδεκτη συμπεριφορά από έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ο οποίος ντρόπιασε το άθλημα, έκανε κακό στην ομάδα του και έπρεπε να τιμωρηθεί.

Για να μην ξεγελιόμαστε βέβαια και για να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας… όλοι οι οπαδοί θέλουν έναν Γκαρσία στην ομάδα τους. Ολοι όσοι σήμερα τον βρίζουν, κατά βάθος θα τον ήθελαν δικό τους. Οπως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που τόσα χρόνια έβριζαν τέτοιους ποδοσφαιριστές. Χθες στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν πολλοί ΠΑΟΚτσήδες που εκφράζονταν με θαυμασμό για τον Ουρουγουανό, για τον τσαμπουκά του, για το γεγονός ότι μέσα στο Καραϊσκάκη δεν είχε πρόβλημα να τα βάλει με όλους. Ναι, είναι αυτοί οι ίδιοι που αν κάτι ανάλογο έκανε αντίπαλος (όπως το έκανε κάποτε ο Καρεμπέ με τους Οκκά και Καφέ στη Ριζούπολη), θα ζητούσαν μέχρι και την απέλασή του από τη χώρα.

Ο Γκαρσία βέβαια έχει και άλλες τέτοιες ποδοσφαιρικές… περιπέτειες. Γνωστή είναι στην Ελλάδα η κόντρα του με τον Νάτσο Γκαρσία του Αρη. Ο οποίος το 2000 στον αγώνα Βολιβία – Ουρουγουάη του έριξε αγκωνιά (πάλι τα ίδια) και ο Ουρουγουανός του το κρατούσε για χρόνια. Τελικά τον χτύπησε μέσα στο γήπεδο μία φορά και μία άλλη τον οδήγησε σε αποβολή. Μέχρι και στα χέρια έχουν πιαστεί, όταν κάποτε περνούσαν ταυτόχρονα από έλεγχο ντόπινγκ.

Ξακουστό και το επεισόδιό του στη Ρεάλ τον Αύγουστο του 2006. Τότε που ζήτησε τον λόγο από τον Μίτσελ Σαλγκάδο γιατί… δεν του μιλούσε. Οι δύο ήρθαν στα χέρια σε ένα ακόμη δυσάρεστο περιστατικό.

Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι οι κίτρινες κάρτες, στα τρία καλύτερά του χρόνια στην Ευρώπη, με τη φανέλα της Οσασούνα από το 2002 έως το 2005. Εννέα κίτρινες και μία κόκκινη την πρώτη χρονιά, 14 κίτρινες και μία κόκκινη τη δεύτερη και 18 κίτρινες και μία κόκκινη την τρίτη. Φοβερά νούμερα.

Δηλώσεις που έγραψαν ιστορία

Αρκετές φορές μέχρι τώρα στην καριέρα του ο Γκαρσία έχει κληθεί να μιλήσει για τον σκληρό τρόπο παιχνιδιού του. Υπάρχουν χαρακτηριστικές δηλώσεις του, που μαρτυρούν τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο, το οποίο έμαθε από την καλή και την ανάποδη στην Ουρουγουάη.

Τον Ιούλιο του 2005 ο Πάμπλο Γκαρσία αποκάλυψε το είδωλό του, τον άνθρωπο που θαύμαζε για το επίσης πολύ σκληρό παιχνίδι του: «Εβλεπα τον πατέρα μου πόσο δυνατά έπαιζε στα χαφ και από εκείνον έχω πάρει. Ηταν μεγάλη κλάση, ένας μαχητικός ποδοσφαιριστής σε μια άλλη εποχή. Τότε που δεν δίνονταν τόσα πολλά φάουλ και υπήρχαν περισσότερες κλοτσιές στους αγώνες. Κι εμένα μου αρέσουν αυτά. Παίζω δυνατά, αλλά τίμια...».

Τον Μάρτιο του 2006, όταν αγωνιζόταν στη Ρεάλ, είχε πει: «Δίνω κι εγώ κλοτσιές, αλλά αυτές που "τρώνε" οι συμπαίκτες μου είναι χειρότερες. Εγώ πάντως ποτέ δεν έχω πρόθεση να κάνω κακό στον αντίπαλο...».

Μιλώντας για τον τρόπο που αγωνίζεται, πέρυσι το καλοκαίρι, ο Πάμπλο Γκαρσία ανέφερε μετά τον πατέρα και τη μητέρα του: «Αυτός είναι ο τρόπος που αγωνίζομαι. Ακόμη και η μάνα μου να ήταν απέναντι ως αντίπαλος, τα ίδια σκληρά μαρκαρίσματα θα έκανα…».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x