Η «SportDay» βρέθηκε στη Μαδρίτη σε συνεργασία με την Bwin και περιηγήθηκε στους χώρους του ιστορικού γηπέδου
Του Δημήτρη Ευαγγελάτου
Η έκφραση «άλλο να ακούς γι' αυτό κι άλλο να το βλέπεις» ταιριάζει γάντι σε γήπεδα όπως το θρυλικό «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης. Μια βόλτα στο μουσείο της «Βασίλισσας της Ευρώπης», το οποίο βρίσκεται εντός της γηπεδικής εγκατάστασης, σε κάνει να νιώθεις ευτυχής που βίωσες αυτή την πλούσια σε υλικό και αναμνήσεις ποδοσφαιρική εμπειρία. Η «SportDay» βρέθηκε στη Μαδρίτη σε συνεργασία με την Bwin για τον πρόσφατο αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Γιουβέντους και την επομένη του ματς ξεναγήθηκε τόσο στο μουσείο της «Βασίλισσας» όσο και στους εσωτερικούς χώρους του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Εκεί όπου σου επιτρέπουν να μπεις σε όλες τις αίθουσες εκτός από μία: τα αποδυτήρια στα οποία καταλύει η αποστολή των Μαδριλένων στα ματς.
Αντίθετα, τα αποδυτήρια στα οποία καταλύουν οι φιλοξενούμενοι μπορείς άνετα να τα επισκεφτείς και να τα φωτογραφίσεις! «Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια, να κρύβουν μόνο τον συγκεκριμένο χώρο τη στιγμή που όλοι οι άλλοι διατίθενται στο κοινό;», η εύλογη απορία μας προς τους αρμοδίους. «Διότι αυτός ο χώρος θεωρείται περίπου… ιερός και έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε, πλην φυσικά των μελών της αποστολής της "Βασίλισσας"», η απάντηση που λάβαμε.
Το tour στο «Μπερναμπέου» είναι παρόμοιο με αυτό στο παλιό «Γουέμπλεϊ». Σου επιτρέπουν σχεδόν τα πάντα. Ακόμα και να καθίσεις αναπαυτικά στους πάγκους που κάθονται κατά τη διάρκεια των αγώνων οι αναπληρωματικοί των ομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος δεν επιτρέπεται μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και στο απλό κοινό. Αν, λοιπόν, βρεθείτε κάποια στιγμή στη Μαδρίτη, μη χάσετε την ευκαιρία. Αξίζει.
Την ώρα που μπήκαμε στο γήπεδο, στον αγωνιστικό χώρο βρισκόταν αρκετός κόσμος: οι άνθρωποι που φροντίζουν ώστε να διορθώνονται αμέσως τα προβλήματα που δημιουργούνται στο χόρτο από το εκάστοτε ματς. Λίγες ώρες μετά τα δύο γκολ του Ντελ Πιέρο, οι υπεύθυνοι του γηπέδου πάτησαν το χόρτο για να επιβλέψουν κάθε ατέλεια και να φροντίσουν για τη διόρθωσή της.
Η ιστορία
Το γήπεδο-έδρα της Ρεάλ κατασκευάστηκε το 1923 με την ονομασία «Σαμαρτίν». Το 1947 ανακασκευάστηκε από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου, Σαντιάγκο Μπερναμπέου, και από 22.000 θέσεις η χωρητικότητά του αυξήθηκε στις 90.800. Ακολούθησαν κι άλλα έργα τα επόμενα χρόνια, με τα οποία άλλοτε αυξανόταν η χωρητικότητα (έφτασε μέχρι τους 120.000 θεατές) και άλλοτε μειωνόταν, ανάλογα με τις περιστάσεις (στο Μουντιάλ του 1982 χωρούσε 90.000). Το 1992 χτίστηκαν οι εκπληκτικοί πύργοι εισόδου στις γωνίες της εγκατάστασης. Τη σεζόν 1998-99, με εντολή της ΟΥΕΦΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ, μειώθηκε πάλι η χωρητικότητα (74.300), για να ανέβει ελαφρώς σχετικά πρόσφατα εκεί που παραμένει μέχρι σήμερα, δηλαδή στις 80.354 θέσεις. Το οικόπεδο εξ όψεως δείχνει πολύ μικρό βάσει του όγκου φιλάθλων που μπορεί να χωρέσει το γήπεδο, όμως αυτός ακριβώς φαίνεται να ήταν ο στόχος του μεγάλου Σαντιάγκο Μπερναμπέου: να φτιάξει ένα γήπεδο που, μολονότι «σηκώνει» τόση πολυκοσμία, να είναι ταυτοχρόνως «καυτή» έδρα για τον αντίπαλο. Κλασικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρίς στίβο, άρα και χωρίς απόσταση των κερκίδων από τον αγωνιστικό χώρο. Η ηχητική του γηπέδου, με μια λέξη «φανταστική». Στον αγώνα Ρεάλ - Γιουβέντους, βέβαια, οι Ισπανοί στις εξέδρες «πάγωσαν» νωρίς από το γκολ του Ντελ Πιέρο, αλλά οι 4.000 οπαδοί της Γιούβε ακούγονταν λες και ήταν… 14.000.
Το «Μπερναμπέου» έχει φιλοξενήσει τον τελικό του Μουντιάλ του 1982, τον τελικό του Euro 1964, τρεις τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (1957, 1969, 1980) και είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010. Επίσης, στο ίδιο γήπεδο έχουν διεξαχθεί 35 τελικοί Κυπέλλου Ισπανίας.
Το μουσείο
Οπως προαναφέραμε, εντός της εγκατάστασης βρίσκεται το περίφημο μουσείο της Ρεάλ, στο οποίο μπορεί να δει κανείς όλα τα τρόπαια που έχει κερδίσει στην ιστορία της η «Βασίλισσα της Ευρώπης», και μάλιστα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Σε ειδική βιτρίνα βρίσκονται τα χρυσά παπούτσια που έχουν κερδίσει κατά καιρούς ποδοσφαιριστές της. Υπάρχει από ένα μικρό περίπτερο αφιερωμένο σε κάθε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών που κέρδισε η Ρεάλ, με διάφορα αναμνηστικά τα οποία δεν διατίθενται στον κόσμο (βρίσκονται πίσω από γυάλινο προστατευτικό, ως κειμήλια). Εκεί μπορεί να δει κανείς το παπούτσι που φορούσε ο σκόρερ Μιγιάτοβιτς στον τελικό με τη Γιουβέντους και άλλα πολλά.
Στο μουσείο υπάρχουν φωτογραφίες από κάθε παίκτη που έχει φορέσει τη φανέλα των Μαδριλένων. Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι δίνεται η ίδια σημασία σε όλους τους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στη Ρεάλ. Ειδική μνεία (και πολύ περισσότερος χώρος) υπάρχει για παίκτες όπως ο μεγάλος Αλφρέντο ντι Στέφανο, δηλαδή για τους ποδοσφαιριστές που «στιγμάτισαν» με την παρουσία τους την ιστορία του -κατά πολλούς- μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο.
Η χορηγία
Η χορηγία της Bwin στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ύψους 7 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά με τα μπόνους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11 εκατ. ευρώ. Συνήθως σε περιπτώσεις τόσο μεγάλων κλαμπ τα μπόνους αξιοποιούνται πλήρως και η χορηγία φτάνει περίπου στο μάξιμουμ. Για παράδειγμα, την περασμένη σεζόν οι Μαδριλένοι φέρονται να πήραν πάνω από 10 εκατ. ευρώ μαζί με τα εξτρά. Εκτός από τη Ρεάλ, η Bwin διατηρεί χορηγική συνεργασία με τη Μίλαν, μια συμφωνία που κρίνεται πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές: αφενός η Μίλαν έχει υψηλά οικονομικά και εμπορικά οφέλη, αφετέρου η Bwin προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μια ομάδα που πέρα από την τεράστια ιστορία που κουβαλά στις πλάτες της, πήρε το περασμένο καλοκαίρι τον Ροναλντίνιο και έκλεισε για τον Ιανουάριο τον Μπέκαμ. Δηλαδή δύο από τους πιο εμπορικούς παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ακόμη, η γνωστή εταιρεία συνεργάζεται με τη FIBA και πληροφορίες τη θέλουν να έχει ως μεγάλο της μελλοντικό στόχο στον χώρο του ποδοσφαίρου τη σύναψη συμφωνίας για τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ! Εκτός αυτού, φέρεται να βρίσκεται σε επαφές για το ενδεχόμενο εξάπλωσής της και στη Μεγάλη Βρετανία και δη για τη διαφήμιση στη φανέλα ενός εκ των κορυφαίων κλαμπ της Πρέμιερσιπ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Bwin έχει απλώσει τα δίχτυα της σε όλα τα υψηλά επίπεδα του ευρωπαϊκού αθλητισμού.
Πηγή: SportDay
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.