sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Σαμουράι»!

Η Γκάμπα Οσάκα στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ασίας, την ώρα που δεν είναι καν πρώτη δύναμη στην πόλη της!

Των Σωτήρη Μήλιου, Παύλου Δεπόλλα

Στο γήπεδό της μαζεύονται περίπου 16.000 ζευγάρια μάτια ανά παιχνίδι. Είναι μόλις ο έκτος καλύτερος μέσος όρος εισιτηρίων στην ιαπωνική λίγκα. Κι όταν λέμε γήπεδο, μη φανταστεί κανείς γήπεδο ποδοσφαίρου. Η βασική και κύρια χρήση του «Osaka Expo '70 Stadium» είναι το... μπέιζμπολ! Δεν είναι καν το αφεντικό της πόλης. Η συντοπίτισσα Cerezo Οσάκα κόβει περισσότερα εισιτήρια, παρά το γεγονός ότι βολοδέρνει στη δεύτερη κατηγορία. Και δεν μιλάμε για ομάδα που το χρήμα ρέει άφθονο. Το ετήσιο μπάτζετ της, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ), είναι μόλις το όγδοο στο πρωτάθλημα πίσω από τους κολοσσούς Ουράβα, Γιοκοχάμα, Ναγκόγια, Κασίμα, Τζούμπιλο, Κασίβα και F.C. Τόκιο. Μέχρι πέρυσι η τροπαιοθήκη της είχε... αράχνες. Μόλις ένα πρωτάθλημα, πριν από τρία χρόνια. Μέσα σε 12 μήνες, όμως, γέμισε από «κούπες». Πρώτα ήρθε το ιαπωνικό Κύπελλο. Χάρη σε αυτό η ομάδα του Ακίρα Νισίνο πήρε το «εισιτήριο» για το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά, το Σούπερ Καπ και τον Φεβρουάριο το PanPacific Cup, μία διοργάνωση που συμμετέχουν ομάδες από ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία. Το ιδιότυπο... καρέ ολοκληρώθηκε χθες. Μπορεί η Αδελαΐδα Γιουνάιτεντ να ήταν αυτή που άφησε με την πίκρα τον Ριβάλντο, τον Ζίκο και την Μπουνιοντκόρ τους, όμως τα... Γιαπωνεζάκια δίδαξαν μπάλα. Θρίαμβος στον πρώτο εντός έδρας τελικό (3-0) του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ, περίπατος και στην έδρα των «καγκουρό» (2-0) και τέταρτος γύρος του θριάμβου για μία ομάδα που είναι αφεντικό στην πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη σε έκταση ήπειρο του πλανήτη, αλλά δεν είναι καν αφεντικό της πόλης της! Ποιος είναι ο επόμενος κακός της πίστας; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα είναι ο αντίπαλος στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Συλλόγων (18/12) στη Γιοκοχάμα, αν οι Ιάπωνες περάσουν το εμπόδιο του ωκεανικού «εμφυλίου» (Αδελαΐδα-Waitaker United). Μήπως πρέπει να επινοηθεί νέος ποδοσφαιρικός όρος για τα πέντε τρόπαια στην ίδια σεζόν;

Κομπάρσος και λούζερ

Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1980 για έναν πολύ απλό λόγο. Για να έχουν κάτι να κάνουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Matsushita, εταιρείας που παράγει ηλεκτρονικές συσκευές. Από τα ιδρυτικά μέλη της J. League (το 1993), είναι μία από τις έξι ομάδες που δεν έχουν λείψει ποτέ από την πρώτη κατηγορία, όμως το μόνιμο πρόβλημα ήταν η έλλειψη ρευστού (εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους κολοσσούς), για να προσεγγίσει φίρμες που επιθυμούσαν να κολλήσουν τα τελευταία ένσημά τους. Πλην του Ολεγκ Προτάσοφ και του Καμερουνέζου Πατρίκ Μπομά, οι υπόλοιποι «λεγεωνάριοι» ήταν πάντα β' διαλογής, με τρανό παράδειγμα τον Σκοπιανό Μπόμπαν Μπαμπούνσκι, που... έλαμψε στην ΑΕΚ. Η κατάκτηση του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ, που θα βάλει στα ταμεία της το ποσό των 400.000 ευρώ, και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (μίνιμουμ έσοδα άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ) δεν φτάνουν ούτε για τα τσιμέντα στο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που είναι η κατασκευή αμιγώς ποδοσφαιρικού γηπέδου σε αγγλικό στυλ, χωρητικότητας 35.000 θεατών.

Ποδοσφαιρικό «σχολείο»

Αν είχατε την εντύπωση πως οι ιαπωνικοί σύλλογοι το μόνο που ξέρουν είναι να προσελκύουν κάνα Βραζιλιάνο που δεν έχει μέλλον στην Ευρώπη, είναι καιρός να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Η δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες είναι μεγάλη και ειδικά στην περίπτωση της Γκάμπα εντυπωσιακή. Η ομάδα της Οσάκα έχει ξεχωριστές ομάδες για κάθε χρονολογικό έτος! Για παράδειγμα, τα παιδιά που πάνε πρώτη δημοτικού παίζουν στη Νο 1 ομάδα, αυτά της έκτης στη Νο 6, της πρώτης γυμνασίου στη Νο 7 κ.λπ. Πλην αυτών των 12 γκρουπ υπάρχουν και οι νέοι του συλλόγου, με 33 ποδοσφαιριστές και πέντε προπονητές, που ο καθένας τους είναι εξειδικευμένος σε διαφορετικό τομέα. Κάπως έτσι, πάνω από τους μισούς παίκτες στο ρόστερ της Γκάμπα σήμερα προέρχονται από την παραγωγική της διαδικασία, έχοντας ξεκινήσει από τα μικράτα τους να φορούν τη φανέλα της.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΩΝ... ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ

ΣΑΤΟΣΙ ΓΙΑΜΑΓΚΟΥΤΣΙ

Ο αρχηγός. Από το 2001 στην Γκάμπα, έχει πείρα και για... δάνεισμα από μεγάλους αγώνες. Αν και κεντρικός αμυντικός, έχει βάλει 30 γκολ με τον σύλλογο της Οσάκα. Πάντα παρών στα δύσκολα ήταν αυτός που σκόραρε στον πρώτο προημιτελικό με την Αλ Κάραμα και στον πρώτο ημιτελικό με την Ουράβα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η ομάδα του είχε βρεθεί πίσω στο σκορ!

ΛΟΥΚΑΣ

Στη Ρεν ακόμα κλαίνε τα 21 εκατ. ευρώ (τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Σαμπιονά) που είχαν δώσει στον 29χρονο Βραζιλιάνο. Τις σχέσεις του με τα δίχτυα τις αποκατέστησε στην Ιαπωνία. Πρώτα στην Τόκιο και από φέτος στην Γκάμπα. Σκόρερ και των δύο γκολ στο δεύτερο τελικό με την Αδελαΐδα, είχε βάλει τη σφραγίδα του από τη φάση των ομίλων (γκολ στις καθυστερήσεις κόντρα σε Τσονμπούρι και Μελβούρνη).

ΤΑΚΑΧΙΡΟ ΦΟΥΤΑΓΚΑΟΥΑ

«Δεκάρι» παλιάς κοπής. «Ζιζάνιο» ύψους 1,68 μ., διαθέτει εξαιρετική τεχνική και τρομερά δυνατό σουτ. Από τα πόδια του περνάει ουσιαστικά όλο το παιχνίδι της Γκάμπα Οσάκα. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου τον «τσίμπησαν» στα 16 του από κάποια Τακατσούκι, τον εξέλιξαν και πρόπερσι κλήθηκε και στην εθνική Ιαπωνίας, επί Ιβιτσα Οσιμ στην τεχνική της ηγεσία.

ΓΙΑΣΟΥΧΙΤΟ ΕΝΤΟ

Πρωταθλητής Ασίας είχε γίνει και σε εθνικό επίπεδο (2004, 2007). Ο 28χρονος πολυσύνθετος μέσος συνήθως παίζει ως αμυντικός χαφ. Εκτελεί τα περισσότερα στημένα, διαθέτει καλή ντρίμπλα και ακόμα καλύτερη πάσα. Κοινώς, ολοκληρωμένο «πακέτο». Γι' αυτό άλλωστε παίζει από το 2002 στην εθνική, ήταν παρών στο προπέρσινο Μουντιάλ και ψηφίζεται ανελλιπώς την τελευταία πενταετία στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x