sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το χρονικό μιας προεδρίας

Η πρώτη χρονιά του Ντέμη Νικολαΐδη στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι συνώνυμη με τη λέξη «πρόοδος». Η πέμπτη και τελευταία ταυτόσημη με την αβεβαιότητα.


Του Βάιου Τσούτσικα

Η ιστορία της σχέσης του Ντέμη Νικολαΐδη με την ΑΕΚ άρχισε από την ημέρα που ο ίδιος άρχισε να παρακολουθεί και να καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο. Η σχέση του προέδρου Νικολαΐδη με την αγαπημένη του ομάδα άρχισε πολύ αργότερα. Και είναι αυτή που εξετάζεται, διότι πολύ απλά τερματίστηκε χθες, μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Ολα ξεκίνησαν όταν τερματίστηκε η ποδοσφαιρική καριέρα του πρωταθλητή Ευρώπης το καλοκαίρι του 2004 Ντέμη Νικολαΐδη. Η φυγή του ένα χρόνο νωρίτερα για την Ατλέτικο Μαδρίτης είχε προκαλέσει μερικά αρνητικά σχόλια για τον ίδιο, αν και δεν εκφράζονταν από την πλειονότητα των ΑΕΚτσήδων. Η επιστροφή του ως προέδρου άφησε ελάχιστους απέναντι. Σχεδόν στο σύνολό τους οι φίλοι της ΑΕΚ είδαν στο πρόσωπό του τον σωτήρα της αγαπημένης τους ομάδας.

Η πρώτη χρονιά του Ντέμη Νικολαΐδη στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη λέξη «πρόοδος». Παρηκμασμένη οικονομικά αλλά και διοικητικά, η ΑΕΚ πήρε σημαντικές ανάσες. Η ΠΑΕ εντάσσεται στο άρθρο 44 και ουσιαστικά εξασφαλίζει την ύπαρξή της στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος είναι και σύμβολο της εξέδρας, ανακοινώνει ένα πενταετές πλάνο σωτηρίας της ΠΑΕ και κανένας από τους φίλους της ΑΕΚ δεν ζητεί πρωτάθλημα. Κάθε ματς στο ΟΑΚΑ είναι πάρτι. Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό της νέας διοίκησης, αγοράζει διαρκείας και γιορτάζει ακόμα κι όταν η ομάδα δεν παίζει καλή μπάλα. Ακόμα κι όταν η ομάδα δεν παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει.

Η έναρξη της δεύτερης αγωνιστικής περιόδου είναι αυτή που σηματοδοτεί την αρχή της εμφάνισης προβλημάτων στις σχέσεις του Ντέμη με τους οργανωμένους οπαδούς. Σχέση που έχει διαταραχθεί πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πλήρη ρήξη όταν μετά το τέλος του πρώτου ματς της σεζόν, με τον Ατρόμητο, μαθεύεται ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία για κάποιους από τους υπαίτιους (με ή χωρίς εισαγωγικά) των επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα στο γήπεδο του Περιστερίου. Ο Ντέμης Νικολαΐδης λέει πως μια ΠΑΕ σαν την ΑΕΚ δεν αντέχει τιμωρίες λόγω επεισοδίων, αλλά μερίδα του κόσμου συνεχίζει τις αντιδράσεις. Η δεύτερη αυτή σεζόν είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο. Το αρχικό πλάνο του Ντέμη έκανε λόγο για επένδυση σε νεαρούς παίκτες και συνεχή αγωνιστική άνοδο για πέντε χρόνια. Ιδανικός προπονητής για να υλοποιήσει το πλάνο αυτό, ο Φερνάντο Σάντος. Προφανώς κάτι έγινε και η υλοποίηση του πλάνου επιταχύνθηκε. Σάντος και Νικολαΐδης δεν ανανέωσαν τη συνεργασία τους. Η ΑΕΚ αλλάζει (αγωνιστική) σελίδα.

Η τρίτη σεζόν του Ντέμη στον προεδρικό θώκο αρχίζει με περίσσιο ενθουσιασμό, αλλά κατά τη διάρκειά της έρχεται άλλη μια ανατροπή πλάνων. Ο ενθουσιασμός προκαλείται από την πρόσληψη του Σέρα Φερέρ και τις υποσχέσεις που έδινε το όνομά του για κάτι παραπάνω από μια ανταγωνιστική ομάδα. Ο κόσμος συνέχιζε να γεμίζει το ΟΑΚΑ, αλλά πλέον άρχισε να ζητεί και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Παράλληλα, έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνονται παράπονα από μερίδα των οπαδών για την κωλυσιεργία της διοίκησης στην προσπάθεια ανέγερσης του προπονητικού κέντρου αλλά και του νέου γηπέδου της ομάδας. Αγωνιστικά η ΑΕΚ τερματίζει στη δεύτερη θέση, αλλά ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει αρχίσει να νιώθει έντονη την πίεση της εξέδρας: στη βαριά ήττα με 4-1 από τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μερίδα οπαδών κινείται απειλητικά κατά της κερκίδας των επισήμων. Ο Ντέμης προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα με δύο κινήσεις: τη μία (λύση συνεργασίας με τον Ιβιτς) την έχει κάνει από τον Φεβρουάριο. Την άλλη την πραγματοποιεί με την έναρξη της τέταρτης σεζόν του στην προεδρία της ΠΑΕ.

Από τον περασμένο χειμώνα ο Σέρα Φερέρ είναι το απόλυτο αφεντικό στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ. Η «βασιλική» θέση του επιβεβαιώνεται και από την κίνηση του Ντέμη Νικολαΐδη να ανανεώσει για πέντε ακόμα χρόνια το συμβόλαιο του Ισπανού προπονητή. Ο Ντέμης δεν σταματά εκεί: αυτός και οι συνεργάτες-επενδυτές βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και αποφασίζουν να υποκύψουν (πιο έντονα) στην απαίτηση του κόσμου για κατάκτηση πρωταθλήματος. Στρατολογείται ο πανάκριβος Ριβάλντο, έρχεται και ο ακριβός Αρουαμπαρένα και το πάρτι επανέρχεται στις εξέδρες. Η «Ενωση» καταρρίπτει το ρεκόρ διάθεσης εισιτηρίων διαρκείας και οι παίκτες της ομάδας χειροκροτούνται ακόμα και μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα από τη Σεβίλλη για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν, όμως, πάρτι με προθεσμία. Για να συνεχιστεί η ομάδα έπρεπε να πάρει τίτλο. Η χρονιά κύλησε και ολοκληρώθηκε με την ίδια κατάληξη. Η «Ενωση» έμεινε μακριά από τον τίτλο με βασικό επιχείρημα το ότι ο αντίπαλός της τον κατέκτησε στα χαρτιά (λόγω υπόθεσης Βάλνερ). Η νέα αυτή αποτυχία, σε συνδυασμό με την απραξία στα φλέγοντα θέματα του γηπέδου και του προπονητικού κέντρου, έδωσε χώρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη και τους νοσταλγούς του για να κινηθούν.

Αν η πρώτη χρονιά του Ντέμη στον προεδρικό θώκο είναι σχεδόν ταυτόσημη με την πρόοδο, η πέμπτη και τελευταία έχει συνώνυμο την αβεβαιότητα. Τα εκατομμύρια του Μελισσανίδη και η άρνηση του Ντέμη να συνεργαστεί μαζί του αποδυνάμωσαν πολύ τον πρόεδρο στα μάτια αρκετών. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ανακοίνωσε την παραίτησή του στο τέλος της χρονιάς. Τον πρόλαβαν οι εξελίξεις και το γιουχάισμα του κόσμου, που τον ανάγκασε να κατέβει από τον θώκο (πολύ) νωρίτερα.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x