sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τραγικός πλανήτης

Το ΝΒΑ είναι λάμψη, καρφώματα και αστέρες. Είναι όμως και παραβιάσεις. Ναρκωτικά, όπλα, ξενύχτια και ατυχείς συμπτώσεις. Εμείς σας αναφέρουμε τις πιο... τρελές συλλήψεις παικτών που άφησαν εποχή στον «μαγικό πλανήτη». Με τον τρόπο τους!

Του Γιώργου Γαβριλάκη

Για κακή τους τύχη το αφεντικό είναι δικηγόρος. Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, αν τον προκαλέσεις δεν θα σε συγχωρήσει. Οπως και να σε λένε, όσο λαμπρό κι αν είναι το μέλλον σου. Αν ξεπεράσει το όριο, την... πάτησες! Εφυγες από τη λίγκα, αν όχι από τη χώρα. Βέβαια, για μικροκατοχή ναρκωτικών (ή καλύτερα απαγορευμένων ουσιών) κατηγορίας Α' δεν... παίρνει κεφάλια. Τις περισσότερες φορές κάνει τα στραβά μάτια ακόμα και για οπλοκατοχή -χωρίς άδεια. Για επικίνδυνη οδήγηση το χρηματικό πρόστιμο δεν το γλιτώνεις, αλλά μέχρις εκεί...

Αν ξεπεράσεις το όριο, τότε την πάτησες. Και υπάρχουν περιπτώσεις σταρ που εξαφανίστηκαν από το πλάνο μέσα σε μία νύχτα. Σαν να άνοιξε το παρκέ και να τους κατάπιε. Υπάρχουν και κάποιες τραγελαφικές φυσιογνωμίες. Αστείες περιπτώσεις ανθρώπων, επιπόλαιοι και... ανώμαλοι. Που βρέθηκαν έστω και για ένα βράδυ στο κρατητήριο επειδή δεν συγκρατήθηκαν. Πέραν από τις δεκάδες περιπέτειες του Ντένις Ρόντμαν, το πιστολίδι με πρωταγωνιστή των Αλεν Αϊβερσον, το DVD που κυκλοφορεί με τον έφηβο Καρμέλο Αντονι να λαμβάνει μέρος σε εμπόριο ναρκωτικών, τις δίκες του Κόμπε Μπράιαντ για βιασμό και άλλες διάσημες υποθέσεις, υπάρχουν και λιγότερο... διαφημισμένες, αλλά πολύ πιο εντυπωσιακές ιστορίες.

ΤΖΕΪΣΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜΣ

Φόνος!

Ηταν ο καλύτερος αμυντικός που θα μπορούσαν να έχουν οι Νετς εκείνης της εποχής. Από το 1992 μέχρι το 1999 ο Τζέισον Ουίλιαμς ήταν φόβητρο κοντά στο καλάθι. Μάλιστα το 1998 είχε ντυθεί και με την εμφάνιση των All-Star. Ωσπου ένα βράδυ του φόρεσαν «βραχιόλια». Αυτά της αστυνομίας. Και μάλιστα με την κατηγορία της απερίσκεπτης ανθρωποκτονίας, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκαιο. Φόνος εξ αμελείας κοινώς, του Ελληνοαμερικανού Κόστα Κριστοφί. Ο Ουίλιαμς ακόμα δικάζεται, μόνο που έχει αποφύγει τη φυλάκιση (χρεώθηκε σε άλλον η δολοφονία), αλλά τρέχει και δεν προλαβαίνει. Διότι χρωστάει στην οικογένεια Κριστοφί 2,75 εκατομμύρια δολάρια.

ΜΠΑΪΡΟΝ ΧΙΟΥΣΤΟΝ

Ο ανώμαλος!

Η πρώτη σύγκριση έγινε: «Μα, καλά, αυτός είναι σαν τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ». Το ίδιο ύψος, 1,96, το ίδιο δυνατός και περίπου τα ίδια κιλά. Ο Μπάιρον Χιούστον όταν εμφανίστηκε στο ΝΒΑ (το 1992) με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ζύγιζε 114 κιλά! Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για το παιχνίδι του -όπως και του «Σερ», άλλωστε. Βέβαια, ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Μπάρκλεϊ μέσα στο γήπεδο. Εκτός, όμως, τον έκανε σκόνη. Διότι δεν περιορίστηκε σε τσαμπουκάδες, άντε και κανέναν ξυλοδαρμό. Ο κύριος (τρομάρα του) Μπάιρον Χιούστον συνελήφθη να αυνανίζεται σε δημόσιο χώρο. Η ιστορία του κάποια στιγμή ξεχάστηκε, αλλά γράφτηκε στα πρακτικά. Και όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε σε ένα καμπ με παιδάκια, κάποιος θυμήθηκε την περιπέτειά του. Και τον πέταξαν έξω με τις κλοτσιές.

Οσον αφορά την καριέρα του στο μπάσκετ, γύρισε σαν αδέσποτος στο ΝΒΑ, ενώ και στην Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει ρυθμό και ακριβά συμβόλαια.

ΣΛΑΪ ΟΥΙΛΙΑΜΣ

Ο... δράκος

Για κατοχή μαριχουάνας είχε συλληφθεί. Μια, δύο και τρεις φορές. Γενικά όλοι γνώριζαν πως ο Σλάι Ουίλιαμς είναι κακό παιδί. Κανείς δεν περίμενε, όμως, πως o παίκτης των Νιου Γιορκ Νικς (τον καιρό που αμάρτησε) θα έκανε διάρρηξη όχι για να κλέψει, αλλά για να απαγάγει μια γυναίκα. Την οποία, αφού τη βίασε, τη βασάνισε κιόλας. Τέρας...

ΜΑΪΚΛ ΡΑΦΙΝ

Φυσική ανάγκη

Δεν άντεξε! Εσπασε η φούσκα του και για κακή του τύχη βρισκόταν στην πιο κεντρική πλατεία της Ουάσινγκτον. Εκανε νόημα στον ταξιτζή να κάνει δεξιά. Τον πλήρωσε άρον άρον και κατευθύνθηκε τρέχοντας προς το μικρό δασάκι που βρισκόταν στην συμβολή δύο δρόμων. Εκεί έκανε τη... φυσική του ανάγκη και για κακή του τύχη ένας διερχόμενος αστυνομικός τον είδε. Και δεν τον άφησε να το ευχαριστηθεί. Διότι, μόλις ο Μάικλ Ράφιν (των Ουίζαρντς τότε) ολοκλήρωσε το έργο του, έπρεπε να απολογηθεί. Δηλαδή να πληρώσει πρόστιμο 500 δολαρίων.

ΣΤΕΦΕΝ ΤΖΑΚΣΟΝ

Ο Πιστολάς

Αν δεν ήταν μπασκετμπολίστας θα μπορούσε να ήταν σερίφης. Μόνο που είναι τόσο καλός σκόρερ, που καταφέρνει να κερδίζει πολλά χρήματα από το μπάσκετ. Παρά τη... λατρεία που έχει στα όπλα. Πέρυσι το καλοκαίρι ο σούπερ σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς συνελήφθη για πέμπτη φορά λόγω παράνομης οπλοκατοχής. Κατά συρροήν παραβάτης δηλαδή, το ΝΒΑ την πέμπτη φορά τον τιμώρησε με αποκλεισμό σε 30 ματς. Τα οποία δεν τα πληρώθηκε κιόλας...

ΟΛΝΤΕΝ ΠΟΛΙΝΑΪΣ

Ούτε ζωγραφιστούς

Γενικά δεν ήταν κακό παιδί. Επαγγελματίας για χρόνια και οικογενειάρχης. Οταν έβλεπε όμως αστυνομικούς του... γύριζε το μάτι. Κάτι που ίσως ισχύει ακόμα και σήμερα. Οκτώ χρόνια μετά την απόσυρσή του από το άθλημα και έπειτα από μία επιτυχημένη δωδεκαετή καριέρα στο ΝΒΑ. Ο 44χρονος σήμερα Αϊτινός είχε δεκάδες μηνύσεις για αντίσταση κατά της αρχής και τέσσερις φορές ο ύψους 2,11 μ. όχι μόνο αντιστάθηκε, αλλά και ξυλοκόπησε αστυνομικούς.

ΓΚΑΡΙ ΤΡΕΝΤ

Το... παρατράβηξε

Ενα σωρό ΝΒΑers έχουν εκμεταλλευτεί τα σωματικά τους χαρίσματα και έχουν σαπίσει κόσμο και κοσμάκι έξω από κλαμπ. Ο μύθος λέει πως έχουν υπάρξει μετρ του είδους που τα έβαλαν με 10 και με 12 τύπους και τα έβγαλαν πέρα. Ο Γκάρι Τρεντ, όμως, ήταν τραγικός. Γρονθοκόπησε μια έγκυο γυναίκα (η οποία πιθανότατα ήταν η κοπέλα του). Ευτυχώς για όλους, ναι μεν της άφησε τα σημάδια του πάνω στο πρόσωπό της, αλλά έως εκεί! Το παιδί δεν κινδύνευσε. Βέβαια του έκανε μήνυση και του πήρε σχεδόν τη μισή περιουσία. Και καλά του έκανε!

ΒΕΡΝΟΝ ΜΑΞΟΥΕΛ

Τρελο-Μαξ

Και όπλα και ναρκωτικά έχει το μενού του. Το χαρακτηριστικό με τον «Mad-Max», όμως, ήταν η υπόθεση διατροφής που τον ταλαιπώρησε αρκετά. Και μάλιστα, διατροφή στη γυναίκα που κάποτε είχε δείξει πόσο πολύ την αγαπά. Σε αγώνα στο Πόρτλαντ, τον καιρό που έπαιζε στη Φιλαδέλφεια, είχε φύγει από το παρκέ για να... ορμήσει σε ένα φίλαθλο. Επειδή είδε (!) πως παρενοχλούσε τη σύζυγο. Την οποία, βέβαια, χώρισε ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο. Δεν σκέφτηκε, όμως, πως είχε και τρία παιδιά μαζί της. Επρεπε να τα τρέφει και λόγω του διαζυγίου η διατροφή ανέγραφε ένα υπέρογκο ποσό. Ουσιαστικά όσα έβγαζε από το μπάσκετ έπρεπε να τα δίνει σε εκείνη. Τελικά αποφάσισε να μην τα δίνει και το... μετάνιωσε όταν αντιλήφθηκε πως η φυλακή πλησίαζε.

Μετά το επεισόδιο με τον φίλαθλο, πάντως, που τον άφησε εκτός με τιμωρία για 10 αγώνες, είχε γίνει ανταλλαγή από το Χιούστον. Γι' αυτό αλλά και για το γεγονός ότι πλάκωσε στο ξύλο τον συμπαίκτη του και σούπερ σταρ των Ρόκετς, Κλάιντ Ντρέξλερ.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΤΟΥΜΑΣ

Κάτι... είδαν

Ξεκίνησε υπέροχα την καριέρα του. Ως ρούκι είχε 15,8 πόντους και μάλιστα με το... καλημέρα έπαιξε στους τελικούς του ΝΒΑ με τους Σανς. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τον έπιασαν θετικό σε χρήση κοκαΐνης, επέστρεψε στο Φοίνιξ έπειτα από ένα χρόνο, αλλά ποτέ δεν ήταν ίδιος. Οι +15 πόντοι μέσο όρο έγιναν 5 και με το ζόρι. Αργότερα ήρθε στον Ολυμπιακό (1995), αλλά κάτι... είδαν οι «ερυθρόλευκοι» και τον «έκοψαν» πριν ξεκινήσει η σεζόν. Οπως έκανε και η Λάρισα (1997) όταν τον πήρε, γνωρίζοντας πως είναι... στυλάκι και εμφανίστηκε στην Ελλάδα χοντρός. Εκανε μία περιήγηση στην Ευρώπη (έπαιξε με την πολωνική Ρουσκόφ, με την αγγλική Ντέρμπι Στόρμτον, τη βοσνιακή Σιρόκι, τον έδιωξαν και από τη γαλλική Μοντπελιέ) και το 2003 σταμάτησε το μπάσκετ. Σε ηλικία 33 ετών.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΤΡΕΪΛΟΡ

Ο βασιλιάς της σκόνης

Η κατοχή και χρήση μαριχουάνας είναι συνηθισμένη παράβαση στο ΝΒΑ. Μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε 5 συλλήψεις. Οταν, όμως, ανοίγουν το σπίτι σου και είναι γεμάτο κοκαΐνη -και κλοπιμαία-, τότε έχεις πρόβλημα. Για τον Ρόμπερτ Τρέιλορ κάπως έτσι... διακόπηκε μία καριέρα με προοπτική. Μετά κανείς δεν τον ήθελε στον οργανισμό του, αυτός άφησε τον εαυτό του (ήταν που ήταν υπέρβαρος έγινε σαν «Τρακτέρ», όπως είναι και το παρατσούκλι του). Τώρα, τελευταία φορά εμφανίστηκε να παίζει στην Α2 Ισπανίας, κάποιες στιγμές χτύπησε και μερικές πόρτες από το ΝΒΑ, αλλά κανείς δεν του άνοιξε.

ΚΡΙΣ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Η επιστροφή

Υστερα από δύο χρόνια αποκλεισμού λόγω χρήσης κοκαΐνης ο Κρις Αντερσεν επιστρέφει στο ΝΒΑ. Είναι ο μόνος από τα καλόπαιδα που σας αναφέραμε ο οποίος είναι εν ενεργεία. Οι Νάγκετς του δίνουν τη δεύτερη ευκαιρία και αυτός προσπαθεί να αποδείξει πως μπορεί να καρφώσει όπως κάρφωνε στα ντουζένια του με τους Χόρνετς και, κυρίως, χωρίς να προκαλέσει εξωγηπεδικά προβλήματα.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x