sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ενας ντεμοντέ εκσυγχρονιστής

Ο Ζοσέ Μότα δεν γνωρίζει αγγλικά, ούτε από laptop, αλλά εμπνέει τους παίκτες του: καμαρώνει τη Λεϊσόες στην κορυφή έπειτα από έναν αιώνα!



Του Ανδρέα Κυριακόπουλου

Στα 101 χρόνια ιστορίας της ποτέ, μα ποτέ, δεν είχε βρεθεί στην κορυφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Στα 36 τελευταία χρόνια ποτέ, μα ποτέ, δεν είχε νικήσει τη γειτόνισσά της, Πόρτο, στην έδρα της. Και όλα αυτά με αντίτιμο ένα πριμ της τάξεως των 400 ευρώ!

Αραγε ποια είναι η Λεϊσόες, η ομάδα με το 4ο χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία, που έχει υποχρεώσει τις Πόρτο, Σπόρτινγκ και Μπενφίκα να βλέπουν την πλάτη της; Ή, καλύτερα, ποιος άνθρωπος κρύβεται πίσω από το υποδειγματικό στήσιμο του 4-3-3; Ζοσέ Μότα είναι η απάντηση. Μαζί με τον Βίτορ Ολιβέιρα (τεχνικός διευθυντής) προσλήφθηκαν τον περασμένο Μάιο από τη διοίκηση της Λεϊσόες. Αμφότεροι ήταν βασικοί συντελεστές στη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της Πάσος Φ. προ διετίας.

Την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με παρόντα τον τωρινό κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ, Ζεράλντο Αλβες. Ο Ζοσέ Μότα, 44 ετών, είναι ένας προπονητής μπανάλ εξωτερικά. Δύσκολα τον ξεχωρίζεις από τους άλλους εμφανισιακά. Περισσότερο θυμίζει δημόσιο υπάλληλο (με τη συνήθη κοιλίτσα του, βρέξει χιονίσει, κάθε πρώτη του μήνα το παραδάκι θα πέφτει), παρά άνθρωπο που σε εβδομαδιαία βάση παίζει το μεροκάματό του. Και δεν είναι εντυπωσιακό σε σύγκριση με αυτό των υπόλοιπων ομολόγων του. Περί τις 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Ζοσέ Μότα δεν προσέχει το image του. Δεν είναι intellectual. Ούτε εμφανίζεται στις προπονήσεις με laptop. Μήτε γουστάρει να σηκώνεται από την άκρη του πάγκου για να δώσει εντολές με τις φλέβες να διακρίνονται έντονα στον λαιμό του. Μέσα στο γήπεδο όμως η επιρροή του είναι καταλυτική. Ξέρει να παίρνει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του. Να δημιουργεί σύνολα που βασίζονται σε τέσσερα πράγματα: αυτοπεποίθηση, ωριμότητα, αυταπάρνηση και αποβολή του κόμπλεξ.

Κάτι τέτοιο βγάζει εντός των τεσσάρων γραμμών η φετινή Λεϊσόες. Ενα deja vu της προ διετίας Πάσος. Και να φανταστείτε ότι η εκ των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος Πορτογαλίας στην προετοιμασία δεν βλεπόταν. Το γκολ ερχόταν κατόπιν αιτήσεως. Η περσινή ντίβα, Ζόρζε Γκονσάλβες, είχε αποχωρήσει. Στην πρεμιέρα «κόλλησε» και η ήττα από τη Νασιονάλ (σ.σ.: συγκατοικούν στην 1η θέση) για να μεγαλώσει το κακό. Ο Ζοσέ Μότα ποτέ δεν έχασε τον αυτοέλεγχο.

«Βάφτισε» εξτρέμ τους Ζε Μάνουελ, Ντιόγκο Βαλέντε, πήρε παίκτες τύπου Μπράγκα, Ούγκο Μοράις, που μέχρι πέρυσι αγωνίζονταν στα... αλώνια (γ' κατηγορία) και τους έδωσε την ταυτότητα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Αλλαξε το σύστημα σε 4-3-3 και τοποθετώντας τον -άνθρωπό του- Βέσλεϊ στην κορυφή της επίθεσης βρήκε μόνιμη πρόσβαση στα αντίπαλα δίχτυα. Ετσι η Λεϊσόες σημείωσε τέσσερις νίκες (οι τρεις εκτός έδρας, παρακαλώ!) και μία ισοπαλία γράφοντας ιστορία. Με τη σφραγίδα του Ζοσέ Μότα, φυσικά.

Πέντε πράγματα για να γνωρίσετε τη Λεϊσόες

1. Μπορεί τα 101 χρόνια ιστορίας της να τα έχει περάσει μέσα στην ανυποληψία, αλλά η Λεϊσόες έχει την τιμή και την περηφάνια να αποτελεί τη μοναδική ομάδα της τρίτης τη τάξει κατηγορίας που αγωνίστηκε σε τελικό πορτογαλικού Κυπέλλου. Ηταν την περίοδο 2001-'02 όταν έχασε με σκορ 0-1 (ο Ζαρντέλ πέτυχε το γκολ) από τη Σπόρτινγκ...

2. Την ακριβώς επόμενη σεζόν, με τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο, πήρε μέρος στον τελικό του Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (έχασε 1-5 από τη Σπόρτινγκ), συμμετείχε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ -απέκλεισε αρχικά την Μπελάσικα από την ΠΓΔΜ (2-2 εντός και 2-1 εκτός)- αλλά ο ΠΑΟΚ της έκοψε τη χαρά (φωτό, 2-1 εντός, 1-4 εκτός). Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον προβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία.

3. Στο ταξίδι της Λεϊσόες στα Σκόπια για το παιχνίδι με την Μπελάσικα συνέβη το εξής περιστατικό. Δεν επετράπη αρχικά η είσοδος του (τότε επιθετικού της Λεϊσόες) Μπρίτο στα σύνορα της βαλκανικής χώρας, διότι οι υπεύθυνοι αγνοούσαν την ύπαρξη του Κάπο Βέρντε. Χρειάστηκαν ένας χάρτης και η υπόδειξη του αφρικανικού κράτους για να πειστούν οι... αρμόδιοι της ΠΓΔΜ και ο άνθρωπος να πάει στην ευχή της Παναγίας.

4. Τον Μάιο του 2007 η Λεϊσόες εξασφάλισε τη συμμετοχή της στη Liga Sagres έπειτα από 19 χρόνια απουσίας. Μάλιστα, χρειάστηκε ένα «διπλό» -το μοναδικό- στη Λεϊρία (1-3), δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε, για τη μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής.

5. Η περιοχή που εδρεύει η Λεϊσόες ονομάζεται Ματοσίνιος (φωτό) και βρίσκεται στο Πόρτο. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο λιμάνι στην Πορτογαλία, το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του 365 ημέρες τον χρόνο...

Ο καθένας γράφει τη δική του ιστορία

ΝΟΥΝΟ ΣΙΛΒΑ

Από τα 11 χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας, τα οκτώ τα 'χει φάει στη Λεϊσόες. Παίκτης-σύμβολο, o φύσει και θέσει (στόπερ) αρχηγός της. Την έζησε στα χαμηλά και στα ψηλά. Από τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας το 2002 με τη Σπόρτινγκ, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία, τα παιχνίδια στο ΟΥΕΦΑ με τον ΠΑΟΚ, μέχρι την πρόσφατη κατάληψη της κορυφής του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

ΝΟΥΝΟ ΦΙΛΙΠΕ ΛΑΡΑΝΤΖΕΪΡΟ

Αυτός κι αν έχει ιστορία. Μια ζωή στη Λεϊρία, αλλά πέρυσι δεν πήρε φράγκο τσακιστό. Η ομάδα βυθίστηκε αύτανδρη, βγήκε στη γύρα για εργοδότη. Προτάθηκε στον Θρασύβουλο, άρεσε αλλά το κασέ του υπερβολικό (150.000 ευρώ). Η Ξάνθη τον άρπαξε, αλλά 20 ημέρες μετά έλυσε το συμβόλαιό του: γέλαγαν κι οι πέτρες. Ο 25χρονος αμυντικός κατέληξε στη Λεϊσόες (με 50.000) και δίχως να χάσει ματς καμαρώνει στην κορυφή!

ΜΠΡΑΓΚΑ

Πριν από ένα χρόνο, προτού σκοράρει δις στο «Ντραγκάο» -το ένα γκολ μάλιστα ήταν α λα Ζιντάν (Ρεάλ Μ. - Λεβερκούζεν, τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2002)–, ο Μπρούνο Μάνουελ «Μπράγκα» ήταν ο καλύτερος παίκτης της Λέσα απέναντι στην Εσμόρις (2-0), σε παιχνίδι για την τρίτη κατηγορία. Ο 25χρονος επιτελικός χαφ (σ.σ.: μετράει 3 γκολ και 324') – είναι προϊόν των ακαδημιών της Πόρτο. Τραγική ειρωνεία, ε;

ΒΕΣΛΕΪ ΛΟΠΕΣ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ

Σε πέντε χρόνια έχει αλλάξει εννέα ομάδες (!). Μυστήριο: γιατί ο Βέσλεϊ, ενώ είναι δεινός σκόρερ, δεν έχει προκόψει σε υψηλό επίπεδο; Την απάντηση μπορεί να δώσει ο νυν προπονητής του στη Λεϊσόες. Υπό τη δούλεψή του, προ διετίας στην Πάσος Φερέιρα, είχε 11 γκολ σε 22 αγώνες. Εκεί «μακίγιαρε» το όνομά του. Τώρα στο 4-3-3 της Λεϊσόες (4 γκολ σε 5 ματς) έχει την ευκαιρία για καταξίωση...

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x