sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σάντος εναντίον ΠΑΟ

Τα μέχρι τώρα ραντεβού του Πορτογάλου τεχνικού του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα δείχνουν τι είδους ματς θα δούμε απόψε στο γήπεδο της Τούμπας.

Του Βάιου Τσούτσικα

Αν βγεις στον πηγεμό για την Τούμπα και θες να δεις καλό ματς, γύρνα πίσω. Σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς οιωνούς, «καλό» το ματς της Κυριακής θα είναι μόνο για τους νικητές. Οι ηττημένοι θα μιλούν για «σούπα» και άδικο αποτέλεσμα. Αν, δηλαδή, υπάρξει νικητής.

Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας μαντικής ικανότητας η εξαγωγή του συμπεράσματος της εισαγωγής. Ο Σάντος δεν είναι καινούργιος στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη χώρα μας αρκετό καιρό. Ανάμεσα στα επιτεύγματά του και η ταύτισή του με ομάδες που φέρουν το βασικό χαρακτηριστικό της ποδοσφαιρικής συνταγής που λατρεύει. Δεν είναι ακριβώς κατενάτσιο. Στις εντολές του, όμως, προς τους ποδοσφαιριστές του κυριαρχούν αυτές που έχουν να κάνουν με την εξόντωση των αντίπαλων ατού. Το «βγείτε μπροστά», «όλοι επίθεση», «καλύτερο το 4-3 από το 1-0» δεν το έχει ξεστομίσει ποτέ. Τουλάχιστον πριν από την έναρξη κάποιου παιχνιδιού.

Βάλτε δίπλα τα χαρακτηριστικά του Παναθηναϊκού: βασικό πρόβλημα (και) φέτος η αδυναμία στην παραγωγή φάσεων. Θυμηθείτε κάθε δύσκολο ματς των «πρασίνων» μέχρι στιγμής για να βεβαιωθείτε.

Από τη μία μια σφιχτή λόγω προπονητή ομάδα, από την άλλη μια όχι πανίσχυρη επιθετικά. Δεν είναι όμως μόνο τα χαρακτηριστικά (του κόουτς από τη μία, της ομάδας από την άλλη) που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα δούμε ματς-σούπα. Κάτι παρόμοιο λένε και οι προηγούμενες αναμετρήσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

2001-2002: Ο γηπεδούχος το πάνω χέρι

Απόλυτη ισορροπία

Η ξενάγησή μας στις εν Ελλάδι αναμετρήσεις του Φερνάντο Σάντος με τον Παναθηναϊκό αρχίζει τη σεζόν 2001-2002. Πάνω κάτω ίδια εποχή με τώρα (4 Νοεμβρίου), η ΑΕΚ του Πορτογάλου υποδέχεται τον Παναθηναϊκό του Γιάννη Κυράστα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια βρέχει καταρρακτωδώς και οι «πράσινοι» απλώς παρακολουθούν... τις εξελίξεις. Κουρασμένοι από το ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ που είχαν δώσει λίγες μέρες νωρίτερα υποκύπτουν απέναντι σε μία εμφανώς καλύτερη ομάδα.

Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Τσιάρτας (27') και Νικολαΐδης (78'). Δίκαιο αποτέλεσμα εκείνο το 2-0. Οσο δίκαιο ήταν και το «πράσινο» 2-0 του δεύτερου γύρου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στις 3 Μαρτίου του 2002 ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται πολύ καλύτερος από την αντίπαλό του και φτάνει στη νίκη με γκολ των Μπασινά (12') και Καραγκούνη (21'). Εννέα λεπτά μετά το δεύτερο γκολ ο Σάντος κάνει δύο αλλαγές. Είναι και η δυνατότερη εικόνα από δύο ματς στα οποία νίκησε ο καλύτερος...

2004-2006: Το στυλ του Πορτογάλου επικρατεί

Χτυπούσε στο τέλος

Η διετία 2004-2006 έχει προσφέρει και τα πιο χαρακτηριστικά ματς ανάμεσα στον Φερνάντο Σάντος και τον Παναθηναϊκό. Την πρώτη χρονιά η ΑΕΚ εντός έδρας νικά 1-0 σε ένα ματς χωρίς μεγάλες φάσεις και τον Λυμπερόπουλο (85') να εκμεταλλεύεται το δυνατό χαρτί: μετατροπή των στημένων σε γκολ. Το ματς του δεύτερου γύρου έχει μείνει στο μυαλό όλων για το πέναλτι που ζητούσε η ΑΕΚ σε ανατροπή του Μπούρμπου. Ετσι κι αλλιώς, το συγκεκριμένο ματς δεν είχε τίποτ' άλλο να αφήσει, αν και το ήθελε ο Παναθηναϊκός για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και η ΑΕΚ για να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ενα δοκάρι του Κωνσταντίνου ήταν η μοναδική μεγάλη ευκαιρία σε 90 λεπτά... Την επόμενη χρονιά ο Σάντος κυριαρχεί εντός έδρας με την ίδια συνταγή. Αυτή τη φορά παράπονα έχει ο Παναθηναϊκός (δεν μετρά γκολ του Γκέκα), το σωστό πλάνο όμως το έχει ο Πορτογάλος. Περιμένει τον αντίπαλό του που έχει την μπάλα στα πόδια του και χτυπά στο φινάλε. Αλλη μία νίκη και μάλιστα με εμφατικό τρόπο (3-0)... Στον επαναληπτικό ο σχετικά αδιάφορος Παναθηναϊκός παίρνει τη νίκη με γκολ του Μπίσκαν. Ο Γκέκας αστόχησε σε πέναλτι και έδωσε το δικαίωμα στον Λυμπερόπουλο να χτυπήσει στο φινάλε. Ο Μεσσήνιος αστόχησε, το ματς τελείωσε, με τον ΠΑΟ νικητή για πρώτη φορά μέσα στη διετία επί του Πορτογάλου.

2007-2008: Πρώτη φορά ίδιος νικητής μέσα έξω

«Πράσινο» απόλυτο

Τα περσινά ματς ανάμεσα στον Σάντος και τον Παναθηναϊκό βγάζουν καθαρούς νικητές του «πράσινους». Το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι έγινε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας νωρίς (29 Σεπτεμβρίου), πριν πιάσει το «τριφύλλι» η αρρώστια του 1-0. Από το ματς αυτό έχουν μείνει οι σκόρερ των δύο γκολ του νικητή (Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης) και κάποια πέναλτι που ζήτησαν αλλά δεν πήραν τόσο οι γηπεδούχοι όσο και οι φιλοξενούμενοι.

Πέρυσι, όμως, ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε σύμφωνα με το πλάνο του Σάντος ή μάλλον δεν μπορούσε να παίξει έτσι. Αυτό αποδείχθηκε και στο ματς της Τούμπας, με τον Παναθηναϊκό να είναι σαφώς καλύτερος και να φεύγει νικητής (0-1) με σκόρερ τον Σαλπιγγίδη. Ηταν μάλιστα μία νίκη αυτή που για πολλούς σήμαινε ότι έδινε προβάδισμα τίτλου στην ομάδα του Πεσέιρο.

Οταν μιλούν οι αριθμοί

Μόνος ο ένας βρίσκει τον στόχο

Τα ματς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και σε ομάδα που προπονεί ο Φερνάντο Σάντος έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Πέρα από το ότι σπάνια παίζεται θεαματικό ποδόσφαιρο, σε κανένα παιχνίδι δεν έχουν σκοράρει και οι δύο. Μία δεύτερη είναι ότι στη σχετική λίστα των αγώνων είναι εμφανώς «ριγμένη» η ισοπαλία: στα οκτώ μέχρι στιγμής παιχνίδια μόλις μία φορά έχει κάτσει το ματς στο «Χ», φυσικά στο 0-0.

Ο Φερνάντο Σάντος ως γηπεδούχος έχει τρεις νίκες και μία ήττα και συνολικό απολογισμό τερμάτων 6-1. Στο σύνολο των αναμετρήσεων ανάμεσα στον κόουτς του «Δικεφάλου του Βορρά» και τον Παναθηναϊκό οι «πράσινοι» υπερισχύουν στα ματς του πρωταθλήματος: έχουν νικήσει τέσσερις φορές και έχουν ηττηθεί τρεις, αν και στο σύνολο τερμάτων κυριαρχεί η απόλυτη ισορροπία (6-6).

Σάντος ο... Κυπελλούχος

Αν και βρίσκεται σε χώρα μας (έστω και με διακοπές) από το 2001, ο Φερνάντο Σάντος έχει βρεθεί αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό μόνο σε ένα (διπλό) ματς Κυπέλλου. Ηταν τη διετία της κυριαρχίας του επί των «πρασίνων». Κυριαρχία που επιβεβαιώθηκε και στα ματς της δεύτερης τη τάξει εγχώριας διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς για τη γ' φάση του θεσμού τη σεζόν 2004-2005 ανάμεσα σε μπουνιές του Ασουνσάο με τον Γκονζάλες παίζεται και ποδόσφαιρο (ο Θεός να το κάνει). Ο Παναθηναϊκός παίρνει το προβάδισμα με τον Κωνσταντίνου, εκμεταλλευόμενος τη μόνη του μεγάλη ευκαιρία στο ματς.

Το ίδιο κάνει και ο Λυμπερόπουλος στο συνηθισμένο για εκείνη τη διετία χρονικό σημείο (90'). Το 1-1 στέλνει ίσες τις δύο ομάδες στη Λεωφόρο όπου οι «πράσινοι» αναγκάζονται να κυνηγούν από νωρίς χάρη σε ένα πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Κατσουράνης (6'). Ο Παναθηναϊκός έχει την μπάλα στα πόδια του, αλλά αυτό είναι λουκούμι για την ΑΕΚ του Σάντος, ο οποίος φεύγει από την έδρα του αντιπάλου θριαμβευτής με 3-1...

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x