Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Οι καουμπόηδες καπιταλιστές γκρεμίζουν και το ποδόσφαιρο

SportDay

H βόμβα είναι έτοιμη να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Και το χρέος των 3 δισεκατομμυρίων λιρών που απειλεί να πνίξει το πιο ακριβό πρωτάθλημα στον κόσμο, αυτό της Πρέμιερ Λιγκ, μπορεί να δημιουργήσει τσουνάμι εξελίξεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φυσικά τα τελευταία χρόνια κανείς δεν κοιτάει το μπαλόνι που φουσκώνει επικίνδυνα, αλλά αργά ή γρήγορα αυτό που έγινε με τις συνδρομητικές πλατφόρμες το 2001 και τίναξε τα πάντα είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί, και αυτή τη φορά το ποτάμι δεν θα πάρει στο διάβα του μόνο λίγους αλλά σχεδόν όλους! Η τραπεζική κρίση παγκόσμια δημιουργεί νέα προβλήματα στο ποδόσφαιρο που, κακά τα ψέματα, εδώ και χρόνια λειτουργεί με τα χρήματα που οι ιδιοκτήτες δανείζονται. Και κάποια στιγμή η θηλιά θα έσφιγγε, αφού ακόμη και κολοσσοί καταρρέουν. Οι καουμπόηδες καπιταλιστές που ελέγχουν το ποδόσφαιρο στην Αγγλία (πετυχημένο σχόλιο που έκανε ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ, Τζον Σάμιουελς) θα βρεθούν σύντομα σε δεινή θέση. Και το ποδόσφαιρο χρειάζεται νόμους που να ελέγχουν την προέλευση των χρημάτων, σύμφωνα με αυτό που γίνεται στο NFL, στο αμερικανικό ράγκμπι δηλαδή. Η περίπτωση της Γουέστ Χαμ είναι χαρακτηριστική. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχασε τον βασικό χορηγό της, την ταξιδιωτική εταιρεία XL που χρεοκόπησε, και ταυτόχρονα είδε τον ιδιοκτήτη της Ισλανδό επιχειρηματία Γκούντμουνσον να αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από πιέσεις της ισλανδικής κυβέρνησης από την τράπεζα Landbanski, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος και πρόεδρος. Αυτό ανοίγει μία μαύρη τρύπα 100 εκατομμυρίων λιρών στα ταμεία των «σφυριών» και ο νέος τεχνικός, Τζιανφράνκο Τζόλα, ειδοποιήθηκε ότι δεν θα υπάρξει δυνατότητα να γίνουν μεταγραφές τον Γενάρη. Μάλιστα θα χρειαστεί να αποφασίσει ποιους παίκτες δεν χρειάζεται για να βγουν στο σφυρί! Ο Γκούντμουνσον, που ισχυρίζεται ότι έχει βάλει 30 εκατομμύρια λίρες στην ομάδα, πέραν των 85 που έδωσε το 2005 για να την αγοράσει, δεν μπορεί να βάλει άλλα χρήματα. Και η Γουέστ Χαμ είναι μία μόλις από τις ομάδες που σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας, Τρίσμαν, μίλησε για salary cap, αλλά ο ίδιος παραδέχτηκε πως είναι ουτοπικό ως λύση!

Η ΟΥΕΦΑ παρακολουθεί το θέμα και με δηλώσεις χτες του γενικού γραμματέα Τέιλορ στο πλαίσιο του συνεδρίου Leaders in Football, το οποίο γίνεται στο Λονδίνο, απείλησε τις ομάδες που έχουν χρέη πως δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ερώτηση βέβαια είναι ρητορική, αλλά ποιος πιστεύει πως η ΟΥΕΦΑ ή η ΦΙΦΑ μπορούν πραγματικά να ελέγξουν την κατάσταση; Και τα 736 εκατομμύρια λίρες που χρωστά επίσημα η Τσέλσι πώς θα αποφασίσει η ΟΥΕΦΑ αν της εμποδίζουν τη συμμετοχή, αφού εγγυάται προσωπικά ο Αμπράμοβιτς για την κάλυψή τους; Αν όμως φύγει ο Ρώσος μεγιστάνας, η ομάδα την ίδια μέρα θα πτωχεύσει!

Ο Φρισκ δεν είναι πανάκεια στο πρόβλημα

Ξένος αρχιδιαιτητής θα είναι μια λύση. Οχι όμως και πανάκεια για τον χώρο. Εννοείται πως επικροτώ την απόφαση, αν έχει γίνει πράγματι επαφή με τον Αντερς Φρισκ. Μόλις πριν από λίγο καιρό έγραφα άλλωστε ότι, αν δεν μπορούν οι Πολατιάν και οι Μαζαράκηδες, να πάνε σπίτι τους και να έρθουν ξένοι να σφυρίζουν τα ματς. Οπότε θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν βλέπω με καλό μάτι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτό το σημείο ως θετική. Ομως αν νομίζουμε πως με το να αλλάξουμε τον Ψυχομάνη με τον Φρισκ το πρόβλημα θα λυθεί αυτόματα, μάλλον βαυκαλιζόμαστε. Το πρόβλημα με την ελληνική διαιτησία είναι πολύ βαθύτερο από το ποιος θα ορίζει τους διαιτητές. Θα είναι ο Φρισκ, ωραία, αλλά αυτοί που θα σφυρίζουν ποιοι θα είναι; Ο Κωνσταντινέας; Ο Καλόπουλος; Ο Σταυρίδης; Δεν είναι τόσο απλό. Και φυσικά κανείς δεν εγγυάται πως ακόμη και ένας ξένος διαιτητής θα έχει τόσο καλή διαιτησία που δεν θα έχουμε παράπονα την επόμενη μέρα. Κάποτε ο Ιταλός Μενεγκάλι, από τους κορυφαίους της Ευρώπης, σφύριξε τον τελικό του Κυπέλλου το 1975 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που κρίθηκε με ένα γκολ δέκα μέτρα οφσάιντ! Αν υπήρχε η άνθηση του σημερινού τοπίου στα ΜΜΕ, με δεκάδες εφημερίδες και ραδιόφωνα, καταλαβαίνετε τι θα είχε γραφτεί και τι θα είχε ειπωθεί. Τότε είχαμε μόνο το «ΦΩΣ» και την «ΗΧΩ» και το ζήτημα έμεινε στα πρωτοσέλιδα καμιά δεκαριά μέρες. Τελεία.

Ο Οουεν σε ρόλο… ιππικού

Σύμφωνοι, το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά, αλλά μερικές φορές όταν οι αριθμοί επιμένουν πεισματικά κάτι σημαίνουν. Και απορείς πώς είναι δυνατόν ο Φάμπιο Καπέλο να μην επιλέγει τον σέντερ φορ που με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας έχει πετύχει 40 γκολ, όταν φωνάζει αντί αυτού πέντε άλλους που όλοι μαζί έχουν σημειώσει 42, δηλαδή μόλις δύο παραπάνω! Ο Οουεν, στα 28 του χρόνια, αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί από τους τραυματισμούς θα ήταν σε αυτή την ηλικία από τους κορυφαίους στον κόσμο. Το στατιστικό του, που αναφέρει ότι έχει ένα γκολ κάθε σχεδόν ενάμιση ημίχρονο με τη φανέλα της εθνικής, είναι κάτι που ελάχιστοι σέντερ φορ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν στο βιογραφικό τους. Φέτος έχει ήδη βρει δίχτυα πέντε φορές σε ένα τραγικό ξεκίνημα για τη Νιούκαστλ, η οποία αποδεικνύεται ταφόπλακα για τις όποιες φιλοδοξίες του. Ο Καπέλο, με το θριαμβευτικό 4-1 επί της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, έχει με το μέρος του τον Τύπο και ο Θίο Γουόλκοτ, με τα τρία γκολ που έβαλε σε αυτό το ματς, έγινε ο έρωτας ενός ολόκληρου έθνους. Ομως η σκληρή πραγματικότητα, με εκείνη την ανεξήγητη επιμονή της να φανερώνει τα προβλήματα στη διαδρομή, θα αποδείξει σύντομα πως είναι πολυτέλεια να διαθέτεις ένα χαρισματικό γκολτζή και να μην τον έχεις καν μαζί σου στην αποστολή. Το 2010, αν η Αγγλία τα καταφέρει και είναι στη Νότιο Αφρική, η λογική λέει πως ο Γουόλκοτ πια θα είναι ο σταρ της ομάδας. Μόνο που πάντα δίπλα σε ένα παιδί 20 χρόνων το να έχεις την πολυτέλεια να υπάρχει ένας 30χρονος με τέτοια εμπειρία και ικανότητα είναι ευλογία. Ο Καπέλο επιλέγει προς το παρόν τον δύσβατο δρόμο της κόντρας και της αλλαγής. Αν του πάνε τα αποτελέσματα, έχει καλώς. Αν όχι, να είστε βέβαιοι ότι θα χρειαστεί σύντομα τη βοήθεια του ιππικού. Στην προκειμένη περίπτωση, του Οουεν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x