sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η προϊστορία δεν είναι με το μέρος του Ολυμπιακού

Η προϊστορία των Κυπέλλων Ευρώπης είναι αμείλικτη με τις ομάδες που προσπάθησαν να ανατρέψουν σκορ 3-0 στη ρεβάνς. Μόλις 19 φορές σε διάστημα πέντε και πλέον δεκαετιών κάποια ομάδα κατάφερε να τινάξει από πάνω της το βάρος. Δεν είναι και το πιο ενθαρρυντικό για τον Ολυμπιακό. Το ποσοστό αγγίζει μετά βίας το 3% στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης, και μάλιστα το ακόμα πιο προβληματικό προκύπτει από την ανάλυση των αγώνων που προέρχονται από το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μόλις 4 ματς στα 19 από αυτά στα οποία ανατράπηκε το σκορ ήταν στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Τσάμπιονς Λιγκ!

Συνολικά από τα 19 ματς που σημειώθηκε η υπέρβαση στα 8 είχαμε την ανάκαμψη μέσα στο ενενηντάλεπτο. Μόλις 4 κρίθηκαν στην παράταση και τα υπόλοιπα 7 οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Η προϊστορία με 3-0 στην πλάτη για τις ελληνικές ομάδες έχει μόνο ένα happy end, αυτό της ΑΕΚ με την αγγλική ΚΠΡ το 1976-77 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τότε η «Ενωση» κατάφερε με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα στο «Λόφτους Ρόουντ», και στα πέναλτι οι δύο αποκρούσεις του Νίκου Χρηστίδη τής χάρισαν την πρόκριση.
Ολες οι άλλες ελληνικές προσπάθειες να ανατραπεί 3-0 σε ρεβάνς κατέληξαν σε φιάσκο. Ο Ολυμπιακός πλησίασε στο θαύμα το 1981-82, όταν είχε χάσει από την Κραϊόβα 3-0 στη Ρουμανία, αλλά το 2-0 με το οποίο νίκησε στη ρεβάνς δεν του έφτασε. Η ΑΕΚ επίσης είχε ανάλογη εμπειρία το 1979-80, όταν είχε ηττηθεί από μία άλλη ρουμανική ομάδα, την Αρτζες Πιτέστι 3-0, και ενώ προηγήθηκε πολύ νωρίς στη ρεβάνς 2-0 δεν τα κατάφερε.

Η Ανόρθωση στον προηγούμενο γύρο είχε νικήσει 3-0 και την Ραπίντ Βιέννης, αλλά παραλίγο να αποκλειστεί στη ρεβάνς. Αν και προηγήθηκε 1-0 δέχτηκε τρία γκολ και πιέστηκε πολύ στο τέλος του ματς, όπου οι Αυστριακοί είχαν ευκαιρίες για να πετύχουν και άλλα γκολ. Πολύ σημαντικό, λοιπόν, είναι να μη δεχτείς γκολ όταν κυνηγάς ανατροπή με τρία γκολ στην πλάτη, γιατί τότε οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται.

Ας όψεται ο Παλοτάι
Πολύ κοντά σε δύο εντυπωσιακά comeback έχει φτάσει ο Ολυμπιακός στο παρελθόν στην ιστορία του στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το 1967-68 στο Κύπελλο Κυπελλούχων είχε ηττηθεί 4-0 από την Ντανφέρμλιν στη Σκωτία. Στον επαναληπτικό του Σταδίου Καραϊσκάκη αν και προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και δεν τα κατάφερε. Το 1974-75 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Ολυμπιακός θα είχε καταφέρει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του, κόντρα στην πανίσχυρη Αντερλεχτ, αν του το επέτρεπε η διαιτησία του Κάρολι Παλοτάι. Με 5-1 βάρος από το πρώτο ματς στις Βρυξέλλες οι «ερυθρόλευκοι» που αγωνίζονταν στην Πάτρα (τιμωρημένοι από την ΟΥΕΦΑ) με τρία γκολ του Μάικ Γαλάκου πήραν κεφάλι 3-0, αλλά ο Ούγγρος διαιτητής με σειρά σκανδαλωδών σφυριγμάτων δεν επέτρεψε στην ελληνική ομάδα να φτάσει στην πρόκριση.

Ισπανικές ανατροπές
Η Ρεάλ έχει σημειώσει την πιο εντυπωσιακή επίδοση σε παιχνίδι στο οποίο επιχειρούσε να ανατρέψει σκορ 3-0. Ηταν το 1984-85 όταν οι «μερένγκες» γνώρισαν τη συντριβή από την Αντερλεχτ, αλλά στη ρεβάνς προηγήθηκαν 3-0 πριν μειώσουν οι Βέλγοι. Χρειάζονταν ακόμα δύο γκολ, και οι Ισπανοί τα πέτυχαν και με το παραπάνω, φτάνοντας στο 6-1 με πρωταγωνιστή τον νεαρό Εμίλιο Μπουτραγένιο.
Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ανατρέψει σκορ 3-0 σε ημιτελικό, όταν το 1985-86 αντιμετώπιζε τη σουηδική Γκέτεμποργκ. Μετά την ήττα στο «Ούλεβι» πήρε την πρόκριση στο «Καμπ Νόου», ανατρέποντας την κατάσταση και φτάνοντας το ματς στα πέναλτι.

Η πικρή εμπειρία του Βαλβέρδε
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε, έχει ζήσει την εμπειρία της ανατροπής ενός σκορ 3-0 στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μόνο που δεν είναι και η πιο ευχάριστη ανάμνησή του. Το 1987-88, στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Εσπανιόλ στην οποία αγωνιζόταν ο Βαλβέρδε νίκησε 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Βαρκελώνη αγκαλιάζοντας το τρόπαιο. Οι τελικοί τότε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν διπλοί, αλλά ελάχιστοι έδιναν πιθανότητες στη γερμανική ομάδα. Στον επαναληπτικό δεν αγωνίστηκε ο Βαλβέρδε, αλλά παρακολούθησε την ομάδα του να χάνει τα αυγά και τα πασχάλια. Μετά το 3-0 στην κανονική διάρκεια και την παράταση, οι Γερμανοί πήραν το τρόπαιο στα πέναλτι αφήνοντας τους Ισπανούς στα κρύα του λουτρού.

Υπήρχαν και χειρότερα
Αν η ανατροπή του 3-0 είναι δύσκολη, τότε μια ήττα με τα διπλάσια γκολ μετατρέπει τη ρεβάνς σε… διαδικαστική. Και όμως στο παρελθόν υπήρξαν ομάδες, όχι πολλές είναι η αλήθεια, που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ακατόρθωτες αποστολές. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως καμία δεν ήταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τη σεζόν 1961-62 η πορτογαλική Λεϊσόες γνώρισε την ήττα 6-2 στην Ελβετία από τη Σο Ντε Φοντ, με νίκη 5-0 στη ρεβάνς όμως οι Πορτογάλοι πήραν την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Πέρασε κάτι παραπάνω από μία εικοσαετία για να καταφέρει ένας σύλλογος να ανατρέψει ίδια κατάσταση. Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1984 η ΚΠΡ επικράτησε 6-2 της Παρτίζαν, όμως οι Γιουγκοσλάβοι ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση μετά τη νίκη 4-0 στον επαναληπτικό. Χάρη στο εκτός έδρας γκολ πήρε την πρόκριση στον ίδιο θεσμό, την επόμενη χρονιά, και η Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» είχε ηττηθεί 5-1 από την Γκλάντμπαχ, αλλά νίκησε 4-0 στο «Μπερναμπέου».

Με συνταγή του... αντιπάλου
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν να… δραπετεύσει έχοντας προηγουμένως υποστεί μεγάλες ήττες. Κοινός παρονομαστής, όμως, υπήρξε το γεγονός πως οι «πράσινοι» είχαν σκοράρει και στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια και στη ρεβάνς αρκούσε νίκη με 3-0 για να πάρουν την πρόκριση.Στην πορεία του στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» ο Παναθηναϊκός κοντραρίστηκε στα ημιτελικά με τον Ερυθρό Αστέρα. Στο Βελιγράδι η ομάδα του Πούσκας γνώρισε την ήττα με 4-1. Το τέρμα που πέτυχε ο Αριστείδης Καμάρας στο πρώτο ματς αποδείχθηκε καθοριστικό, αφού το 3-0 στη Λεωφόρο χάρισε την πρόκριση στο «τριφύλλι». Μάλιστα, ο Καμάρας ήταν ο σκόρερ και του τρίτου τέρματος μετά τα γκολ του Αντωνιάδη.

Τη σεζόν 1987-88 ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει από τη Χόνβεντ 5-0, κατάφερε ωστόσο να πετύχει δύο τέρματα με τον Σαραβάκο και το ματς να λήξει 5-2. Στη ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο οι «πράσινοι» πήραν προβάδισμα με 3-0 στο 55' χάρη στο γκολ του Αντωνίου. Το τέρμα που σημείωσε η Χόνβεντ πέντε λεπτά αργότερα δυσκόλεψε περισσότερο την υπόθεση «πρόκριση», όμως τα γκολ του Μαυρίδη και του Μπατσινίλα χάρισαν την πρόκριση στο «τριφύλλι».

Εύη Μάνου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x