Οκτώβρης του 1996. Ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες των ημερών εκείνων επισκέπτεται το γιατρό του. Η έξοδος από το ιατρείο τον βρίσκει συντετριμμένο αφού μόλις του έχει ανακοινωθεί πως πάσχει από καρκίνο στους όρχεις. Συντριβή που μετατρέπεται σε απόλυτη απόγνωση λίγες μέρες μετά, όταν πληροφορείται πως το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του. Οι πιθανότητες επιβίωσης σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν κάτι παραπάνω από 20% για τον ίδιο. Για τους περισσότερους αυτή θα ήταν και η αρχή του τέλους. Όχι όμως και για τον Λανς Άρμστρονγκ.
Ξεκινά άμεσα επιθετική χημειοθεραπεία και ιδρύει το ίδρυμα που φέρει το όνομά του και βοηθά καρκινοπαθείς. Ένα μόλις χρόνο έπειτα από τη διάγνωση επιστρέφει νικητής στη σέλα του ποδηλάτου του. Χαρακτηρίστηκε ιατρικό θαύμα.
Παρ’ όλα αυτά βρίσκει τα πράγματα πολύ σκληρά αφού δεν έχει ομάδα για να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ευτυχώς όμως για τον ίδιο τα αμερικανικά ταχυδρομεία αποφασίζουν να στηρίξουν την προσπάθειά του και γίνονται χορηγοί. Ακόμα και έτσι όμως η επιστροφή στα αγωνιστικά επίπεδα πριν ασθενήσει φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
Στις αρχές του 1998 έπειτα από μια απογοητευτική εγκατάλειψη στον αγώνα Παρίσι-Νίκαια αποφασίζει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να ηρεμήσει και να σκεφτεί το μέλλον του. Με τη βοήθεια του φίλου και προπονητή του Κρις Καρμάικλ αποφασίζει να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για να πλησιάσει την κορυφή. Γιατί για αυτό ήταν πλασμένος….
Το 1999 η παρουσία του και μόνο στη σειρά εκκίνησης του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας αποτελεί άθλο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι από τους πιο επίπονους και δύσκολους του κόσμου. Το τέλος του αγώνα τον βρίσκει να περνά πανηγυρικά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Ο μύθος είχε αρχίσει να δημιουργείται και το άστρο του να λάμπει εκτυφλωτικά.
Από το 1999 μέχρι το 2004 ο απίθανος Τεξανός φροντίζει να …φορέσει ζουρλομανδύα σε πολλούς, αφού «παίρνει» άλλους πέντε γύρους στη σειρά, έξι δηλαδή στο σύνολο.
Το ίδρυμά του σήμερα έχει τεράστιο κοινωνικό έργο βοηθώντας πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από την επάρατη νόσο. Η κίνηση όμως που έδωσε ώθηση στην προσπάθειά του, ήταν όταν έβγαλε σε συνεργασία με τη ΝΙΚΕ, η οποία είναι χορηγός του, τα κίτρινα βραχιολάκια προς ένα δολλάριο το ένα, τα έσοδα από τα οποία ενισχύουν το ίδρυμα. Η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν είναι τεράστια και το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια δολλάρια (40 εκατομμύρια κομμάτια έχουν πουληθεί) μέχρι σήμερα, ενώ η διανομή τους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Επιπλέον πάρα πολλοί αστέρες του κινηματογράφου,διάσημοι αθλητές ακόμα και πολιτικοί φορούν το μικρό πλαστικό βραχιόλι προωθώντας την προσπάθεια.
Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί τόσος θόρυβος για κάποιον που έζησε από μια θανατηφόρα ασθένεια. Η απάντηση είναι απλή. Ο Άρμστρονγκ όντας σήμερα ίσως ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου αντιπροσωπεύει την ελπίδα του κάθε ανθρώπου που έχει πρόβλημα υγείας. Και η πρωτοβουλία να δημιουργήσει το ίδρυμα επιβεβαιώνει περίτρανα το πόσο ευαισθητοποιήθηκε από το θέμα αυτό. «Ο καρκίνος είναι ότι καλύτερο συνέβη στη ζωή μου γιατί με έμαθε να αγωνίζομαι. Σ’αυτόν χρωστάω τις νίκες μου» δήλωσε πριν καιρό.
Στις αρχές του 2005 συνεχίζει να είναι υποψήφιος και να κερδίζει αθλητικά βραβεία, να συζεί με τη διάσημη Ροκ τραγουδίστρια Σέρυλ Κρόου και να προετοιμάζεται για την έβδομη συνεχή του νίκη τον Ιούλιο στη Γαλλία.
Πρόσφατα ανακοίνωσε πως άσχετα με το αποτέλεσμα του Γαλλικού ποδηλατικού γύρου το καλοκαίρι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Αισθάνεται την ανάγκη να μείνει κοντά στα παιδιά του στις ΗΠΑ, τα οποία όπως λέει «βρίσκονται σε πολύ τρυφερή ηλικία και δε θέλω να χάσω την ευκαιρία να τα δω να μεγαλώνουν».
Ο 34χρονος σήμερα Αμερικανός (γεννημένος στο Όστιν του Τέξας στις 18 Σεπτεμβρίου του 1971) αποτελεί το σύμβολο ελπίδας για κάθε άνθρωπο στον κόσμο που πάσχει από καρκίνο και γνωρίζει την ιστορία του. Και εμπνέει πολλούς να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Όσους δεν βοηθά απευθείας μέσω του ιδρύματος…..
Επιμέλεια:Κώστας Κατέβας
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.