sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Euroleague Awards 2008

Άλλη μια ευρωπαϊκή χρονιά ολοκληρώθηκε. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο και ανέβηκε για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια στην κορυφή. Μαζί της και δύο ελληνόπουλα, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Νίκος Ζήσης. Το www.sport-fm.gr κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της Ευρωλίγκα που τελείωσε, δίνει τα δικά του βραβεία στους πρωταγωνιστές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του μπάσκετ.

Καλύτερος προπονητής

And the winner is… Σβι Σέρφ (Μακάμπι Τ. Α.)

Πολλοί θα πουν ότι καλύτερος προπονητής είναι αυτός που στο τέλος σηκώνει την κούπα, στην προκειμένη περίπτωση ο Ετόρε Μεσίνα. Δεν θα συμφωνήσουμε, δίνοντας το βραβείο στον Σβι Σερφ. Ο Ισραηλινός τεχνικός αντικατέστησε στον πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ τον Όντετ Κάτας, παραλαμβάνοντας μια προβληματική ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψει το... ασχημόπαπο σε ένα όμορφο κύκνο.

Μπόρεσε να φτιάξει μια ομάδα με αρχές και μπάσκετ... θεαματικό αλλά συνάμα και ουσιαστικό, χωρίς όμως σκοπιμότητες. Το επίτευγμα του γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν δούμε τι όπλα είχε στην διάθεση του, για να πάει στον πόλεμο. Πλην του Νίκολα Βούισιτς ο οποίος χτυπημένος από τους τραυματισμούς δεν μπόρεσε να προσφέρει το 100% των δυνατοτήτων του του αρχηγού Ντέρεκ Σαρπ, και του Ντέιβιντ Μπλούθενταλ, κανένας άλλος παίκτης δεν είχε «ψηθεί» σε μεγάλα ματς της Ευρωλίγκας.

Κατάφερε να φτιάξει μια δυνατή φροντ λάιν με παίκτες όπως ο... Ουρουγουανός Εστέμπαν Μπατίστα, ο νεαρός Κάσπι και ο Τέρενς Μόρις, ο οποίος είχε περάσει από την Ελλάδα για την Ολυμπιάδα και δεν είχε ακουμπήσει. Όσο για την περιφέρεια, ο Βραζιλιάνος Άλεξ Γκαρσία, ο νεαρός Χαλπερίν και οι Αμερικανοί Μπάινουμ-Κάμινγκς, σαφώς όχι ανάλογης αξίας παικτών όπως οι Λάνγκτον, Σισκάουσκας, Ρακόσεβιτς, Πριτζιόνι, Χόλντεν, Παπαλουκάς κ.α. Μπόρεσε με υλικό χειρότερο από τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει την κούπα.

Καλύτερη ομάδα

And the winner is… ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Εάν η ΤΣΣΚΑ δεν έπαιρνε αυτό το βραβείο, τότε ποιος. Η ομάδα της Μόσχας κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη φορά να φτάσει τελικό, ενώ για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, δείχνοντας ότι είναι καλύτερη από τους υπόλοιπους μνηστήρες του τίτλου. Παρότι στην πρώτη φάση της διοργάνωσης δεν έπαιξε το μπάσκετ που μπορούσε ανάλογα των δυνατοτήτων της, κατάφερε αυτό να μην φανεί κάνοντας... περίπατο. Κινδύνεψε να μείνει εκτός Final 4 από τον Ολυμπιακό, όμως όταν σοβαρεύτηκε δεν είχε πρόβλημα να προσθέσει μια ακόμα κούπα στην τροπαιοθήκη της.

Καλύτερο μπάσκετ

And the winner is… Σιένα

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε το ευρωπαϊκό, όμως το καλύτερο μπάσκετ και σε διάρκεια έπαιξε η Σιένα. Η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι με παίκτες όχι ιδιαίτερα γνωστούς στο μπασκετικό κοινό, μπόρεσε να περάσει αρχικά από όμιλο με δυνατές ομάδες, όπως η Ταού, η ΤΣΣΚΑ, η Ζαλγκίρις και εν συνεχεία στο ΤΟΠ 16 άφησε πίσω της τον Παναθηναϊκό. Αν και ιταλική ομάδα, δεν είχε για όπλο της την άμυνα. Το μπάσκετ που παρουσίασε ήταν άκρως επιθετικό με πολλά περιφερειακά σουτ.

Επίσης, το γεγονός ότι είχε παίκτες αθλητικούς της έδωσε την ευκαιρία να παίξει το ίδιο καλά και μέσα στην ρακέτα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στους αντιπάλους της. Με κινητήριους μοχλούς Θόρντον και Βλάντο Ιλιέφσκι, «πολυβόλα» τους Μακιντάιρ, Καουκένας, Σάτο, και «ογκόλιθους» μέσα στην ρακέτα τους Στοόυνρουκ, Εζέ και Λαβρίνοβιτς έφτασε μια «ανάσα» από τον τελικό της Ευρωλίγκας.

Πολυτιμότερος παίκτης

And the winner is… Ραμούνας Σισκάουσκας (ΤΣΣΚΑ)

Το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε ξαφνικά να σπάσει το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό για να γίνει κάτοικος Μόσχας, φορώντας τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ. Πολλοί έσπευσαν τότε να τον κατηγορήσουν γι’ αυτή του την κίνηση. Ο ίδιος δεν πτοήθηκε και αποτέλεσε έναν από τους πολυτιμότερους παίκτες της «ομάδας του στρατού» στο δρόμο προς τον ευρωπαϊκό τίτλο. Στα προημιτελικά, όταν η ΤΣΣΚΑ “είδε” ορατό το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Final 4, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, εκείνος ήταν που την πήρε από το χεράκι οδηγώντας την στη Μαδρίτη και την κατάκτηση της κούπας. Έτσι, δικαιώθηκε για την επιλογή του να αφήσει την «ζεστή» Αθήνα για την «παγωμένη» Μόσχα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε την Ευρωλίγκα, έχοντας καθοριστική συμβολή και σε αυτή την επιτυχία της καριέρας του. Σε 23 παιχνίδια της Ευρωλίγκα, είχε 14 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο.

Καλύτερος αμυντικός

And the winner is… Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκό)

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, όμως ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης. Κανένας άλλος παίκτης δεν έδειξε τέτοια απόδοση στον αμυντικό τομέα και έτσι δικαίως ο διεθνής γκαρντ παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο. Το «πολυεργαλείο» του «τριφυλλιού» αποτέλεσε για μια ακόμα χρονιά τον «εφιάλτη» για τον εκάστοτε αντίπαλο που είχε να περιορίσει.

Καλύτερος επιθετικός

And the winner is… Τράιαν Λάνγκτον (ΤΣΣΚΑ)

Μεγάλη είναι η λίστα με τους υποψήφιους για το συγκεκριμένο βραβείο. Πολλοί ήταν οι παίκτες που διακρίθηκαν για τις δυνατότητες τους στο σκοράρισμα. Ο Γουίλι Σόλομον της Φενέρμπαχτσε αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με μέσο όρο 17,9 πόντους. Παρόλα αυτά, εμείς το βραβείο θα το δώσουμε στον Τράιαν Λάνγκτον. Ο Αμερικανός γκαρντ μπορεί να μην ήταν αυτός που έβαλε τους περισσότερους πόντους, αλλά έδειξε τις επιθετικές του ικανότητες εκεί που έπρεπε.

Δηλαδή στα ματς της προημιτελικής φάσης και το Final 4, βοηθώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Συνολικά σε 25 παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης σκόραρε 315 πόντους (12.6 μ.ο.), με ποσοστά για... Όσκαρ. Σούταρε με 88,4% από τη γραμμή των βολών, με 57,7% στα δίποντα και με 45,8% πίσω από τα 6,25.

Ομάδα – Απογοήτευση

And the winner is… Παναθηναϊκός

Η ομάδα που απογοήτευσε τους περισσότερους φίλους του μπάσκετ και όχι μόνος τους φιλάθλους της είναι δίχως δεύτερη σκέψη ο Παναθηναϊκός. Το περασμένο καλοκαίρι οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έβαλαν για μια ακόμα φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη, φέρνοντας στην Ευρώπη τον κατά πολλούς κορυφαίο πλέι μέικερ της προηγούμενης πενταετίας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το «τριφύλλι» διατήρησε τον βασικό κορμό της περσινής χρονιάς, δηλαδή της ομάδας που τα... σήκωσε όλα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Ραμούνας Σισκάουσκας ο οποίος έφυγε για άλλες πολιτείες και συγκεκριμένα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το βραβείο δεν το παίρνει ο Παναθηναϊκός ως ομάδα που έπαιξε το χειρότερο μπάσκετ γιατί μην ξεχνάμε ότι με τις εμφανίσεις που έκανε στην πρώτη φάση, ανάγκασε πολλούς να του βάλουν την «ταμπέλα» του φαβορί. Αλλά, ως η ομάδα που ενώ είχε τεράστιες δυνατότητες για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση. Δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε καν στην προημιτελική φάση, μένοντας ουσιαστικά, εκτός από την Παρτιζάν.

Καλύτερη πεντάδα

1. Διαμαντίδης (Παναθηναϊκό)
2. Λάνγκτον (ΤΣΣΚΑ)
3. Σισκάουσκας (ΤΣΣΚΑ)
4. Μόρις (Μακάμπι)
5. Λαβρίνοβιτς (Σιένα)

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος

And the winner is… Τέρελ Μακιντάιρ (Σιένα)

Από «πολυβόλα» η Ευρωλίγκα φέτος, άλλο τίποτα. Πολλοί παίκτες ξεχώρισαν για τις επιθετικές τους ικανότητες και την έφεση στο σκοράρισμα. Ωστόσο, το βραβείο πάει στον Τέρελ Μακιντάιρ. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν δίχως υπερβολή ο ηγέτης της Σιένα στην πορεία της μέχρι το Final 4, και αποτέλεσε για πολλούς προπονητές άλυτο πρόβλημα. Τελείωσε τη διοργάνωση με 332 πόντους σε 24 ματς της διοργάνωσης, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 14 πόντους μέσο όρο. Βέβαια, σημαντική είναι προσφορά του και σε άλλους τομείς, όπως η οργάνωση, έχοντας μέσο όρο 4.9 ασίστ, στην αντίληψη και την άμυνα, κάνοντας μ.ο. 2,5 κλεψίματα, ενώ παρότι έχει ύψος 1,75 μ. κατάφερε να πάρει 49 ριμπάουντ (2 μ.ο.).

Αλέξανδρος Κουλούρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x