sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μόνιμος κάτοικος Final Four

Για μια ακόμα φορά την 6η συνεχόμενη και 8η συνολικά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκρίθηκε σε Final Four. Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα ξεπέρασε έστω και δύσκολα το εμπόδιο του Ολυμπιακού στα προημιτελικά και έτσι θα είναι πιστή στο ραντεβού της για μια ακόμα χρονιά. Στην Μαδρίτη πηγαίνει ως φαβορί και αυτό εάν θέλει να το επιβεβαιώσει θα πρέπει να νικήσει στον ημιτελικό το άλλο φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, Ταουγκρές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η «ομάδα του στρατού» αν και δεν απέδωσε μπάσκετ υψηλού επιπέδου στην πρώτη φάση, έκανε «υγιεινό περίπατο», τελειώνοντας με απολογισμό 12 νίκες και 2 ήττες (η μια από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 71-67). Εν συνεχεία στο ΤΟΠ 16 δεν είχε πρόβλημα να καταλάβει την πρώτη θέση του ομίλου στον οποίο συμμετείχαν Μπαρτσελόνα, Μάλαγα και Ρόμα. Έτσι, εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας για τα προημιτελικά.

Εκεί, ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Γνώρισε εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, αποτέλεσμα με το οποίο πολλοί διατύπωσαν την άποψη ότι μετά από πέντε διαδοχικές παρουσίες σε Final Four ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα της «αρκούδας» από τα μεγάλα ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για κακές σχέσεις μεταξύ Μεσίνα και παικτών, δεν διατάραξαν την ισορροπία της, αντίθετα την έκαναν πιο δυνατή.

Χωρίς τον Ιταλό τεχνικό -ο οποίος μετέβη στην πατρίδα του για οικογενειακό πρόβλημα- στις προπονήσεις αρκετοί έσπευσαν να ξεγράψουν τους Ρώσους στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς κόντρα στον Ολυμπιακό στο «ΣΕΦ». Όμως, εκείνοι φρόντισαν να τους διαψεύσουν για πολλοστή φορά κερδίζοντας κατά κράτος τους "ερυθρολεύκους" στον Πειραιά, ισοφαρίζοντας σε 1-1 και μετατρέποντας το μειονέκτημα που είχε δημιουργηθεί από την ήττα στο πρώτο ματς, ξανά σε πλεονέκτημα. Στο τρίτο παιχνίδι στην έδρα τους θα κρίνονταν τα πάντα σχετικά με την πρόκριση στο Final Four.

Από την αρχή έδειξαν τις... άγριες διαθέσεις τους, μη αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στον Ολυμπιακό και δείχνοντας γιατί είναι η καλύτερη -με βάσει τη διάρκεια- ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. «Κλειδιά» στην πορεία της μέχρι την Μαδρίτη, πολλά. Πρώτο και καλύτερο ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο διεθνής γκαρντ οργανώνοντας μαεστρικά και μόνος όπως εκείνος ξέρει το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ, την οδήγησε με αργά αλλά σταθερά βήματα στην ισπανική πόλη.

Ο «Τεό» όμως δεν ήταν μόνος του. Σμόντις και Άντερσεν έκαναν τεράστια δουλειά, χτυπώντας τους αντιπάλους τους από μέση και μακρινή απόσταση, στοιχεία που δύσκολα βρίσκεις σε ψηλούς του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ιδιαίτερα ο Σλοβένος έκανε τρία μεγάλα ματς στη προημιτελική σειρά με τον Ολυμπιακό και όλα αυτά επιστρέφοντας από σοβαρό τραυματισμό. Όμως είχε και καλή παρέα. Λάνγκτον και κυρίως ο Σισκάουσκας ήταν αλάνθαστοι από την περιφέρεια «σκοτώνοντας» τους «ερυθρολεύκους». Όσον αφορά τον Λιθουανό φόργουορντ εξελίσσεται σε... επίσημο «φονιά» των Πειραιωτών.

Καθώς μετά τα περσινά του παιχνίδια στους τελικούς του πρωταθλήματος, με την φανέλα του Παναθηναϊκού έκανε κάτι παρόμοιο στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν τόσο αποδοτικά εάν δεν υπήρχε ένας προπονητής του βεληνεκούς του Ετόρε Μεσίνα. Ο Ιταλός τεχνικός στη «σκιά» των πολλών φημών περί συμφωνίας του με την Μπαρτσελόνα, έκανε για μια ακόμα φορά τη σωστή διαχείριση του υλικού του που αποτελείται από ουκ ολίγες βεντέτες, τις οποίες μπόρεσε και αξιοποίησε με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται η συνολική δουλειά και όχι η ατομική. Το www.sport-fm.gr , γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται τις παρουσίες των Μοσχοβιτών σε Final Four.

1996 – Παρίσι

(9/4, Ημιτελικός) Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 81-71
(11/4, Μικρός Τελικός) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ρεάλ Μαδρίτης 74-73

2001 – Παρίσι

(11/5, Ημιτελικός) Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 86-80
(13/5, Μικρός Τελικός) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Εφές Πίλσεν 85-91

2003 – Βαρκελώνη

(3/5, Ημιτελικός) Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 76-71
(5/5, Μικρός Τελικός) Σιένα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 79-78

2004 – Τελ Αβίβ

(29/4, Ημιτελικός) Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-85
(1/5, Μικρός Τελικός) Σιένα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 94-97

2005 – Μόσχα

(6/5, Ημιτελικός) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ταουγκρές 78-85
(8/5, Μικρός Τελικός) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 91-94

2006 – Πράγα

(28/4, Ημιτελικός) Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 75-84
(30/4, Τελικός) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-69

2007 – Αθήνα

(4/5, Ημιτελικός) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μάλαγα 62-50
(6/5, Τελικός) Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91

Αλέξανδρος Κουλούρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x