Η κλήρωση που την έφερε αντιμέτωπη με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας «ξύπνησε» ευχάριστες αναμνήσεις στους οπαδούς της Ρέιντζερς. Η ομάδα της Γλασκώβης, στον δρόμο για τον μοναδικό ευρωπαϊκό της τίτλο το 1972, είχε αναμετρηθεί με τα «λιοντάρια της Λισσαβώνας» σε ένα ματς, που πέρασε στην ιστορία λόγω της τεράστιας γκάφας του Ολλανδού διαιτητή Φαν Ράβενς στον επαναληπτικό αγώνα στην πορτογαλική πρωτεύουσα.
Ολοι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Αυτά προκύπτουν από την αδυναμία τους να δουν τα πάντα από κάθε δυνατή οπτική γωνία και να πάρουν την ορθή απόφαση σε κλάσματα δευτερολέπτων. Οσοι γνωρίζουν την ιστορία της διαιτησίας πιθανότατα ξέρουν πως πολλοί σύγχρονοι διαιτητές παίρνουν το παρατσούκλι τους από κάποιον που σφύριξε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1878, τον Σέγκαρ Μπάσταρντ. Ναι, καλά καταλαβαίνετε από το όνομα!
Τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της διαιτησίας έγιναν στα πρώτα βήματα του ποδοσφαίρου. Υπήρχε διαιτητής που απέβαλε κωφάλαλο για… εξύβριση (η απόφαση αυτή ανακλήθηκε αργότερα), διαιτητής που σκόραρε κατά λάθος με το κεφάλι (απολογήθηκε, αλλά ήταν υποχρεωμένος να μετρήσει το γκολ). Στη σύγχρονη εποχή είχαμε ακόμη και σε Μουντιάλ διαιτητή (τον Αγγλο Γκρέιαμ Πολ) να βγάζει τρεις κίτρινες κάρτες στον ίδιο παίκτη, μέχρι που τελικά τον απέβαλε, στο ματς Αυστραλίας - Κροατίας το 2006.
Τα γεγονότα όμως στον αγώνα της Λισσαβώνας το 1971 έδειξαν πως ένας διαιτητής, αλλά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, αποδεδειγμένα δεν γνωρίζουν καλύτερα από τους δημοσιογράφους τους κανόνες του αθλήματος. Οι Σκωτσέζοι της Ρέιντζερς είχαν επικρατήσει 3-2 στον πρώτο αγώνα στο «Αϊμπροξ Παρκ», αν και προηγήθηκαν 3-0 της Σπόρτινγκ για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στη Λισσαβώνα τους περίμενε ένας δύσκολος επαναληπτικός. Η Σπόρτινγκ προηγήθηκε δύο φορές, αλλά ισάριθμες ο Κόλιν Στάιν ισοφάρισε. Στη συνέχεια, 25 λεπτά πριν από τη λήξη, η Σπόρτινγκ πήρε και πάλι το προβάδισμα. Οι φιλοξενούμενοι κράτησαν το σκορ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Στο έξτρα ημίωρο οι δύο ομάδες πέτυχαν από ένα γκολ. Τελικό σκορ 4-3. Ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη και διέταξε να εκτελεστούν πέναλτι. Εκεί οι παίκτες της Ρέιντζερς απέτυχαν σε όλες τους τις προσπάθειες και η Σπόρτινγκ πήρε την πρόκριση με 3-0. Ή μήπως δεν ήταν ακριβώς έτσι;
«Καθόμασταν στα αποδυτήρια απογοητευμένοι για τον αποκλεισμό. Εκείνη την ώρα χτύπησε η πόρτα και ένας Σκωτσέζος δημοσιογράφος ζήτησε να μιλήσει στον προπονητή», θυμάται ο σκόρερ του γκολ της Ρέιντζερς στην παράταση, Γουίλι Χέντερσον.
Ο ρεπόρτερ ενημέρωσε τον Γουόντελ πως, με βάση τον νέο κανονισμό της ΟΥΕΦΑ που ίσχυε από το καλοκαίρι του 1970, σε περίπτωση τελικής ισοπαλίας ανάμεσα στα δύο ματς μετρούν τα εκτός έδρας γκολ ως διπλά. Η Ρέιντζερς είχε σημειώσει τρία εκτός έδρας, ενώ η Σπόρτινγκ δύο στο πρώτο ματς! Η ένσταση έγινε αμέσως, αλλά το φύλλο αγώνα είχε κλείσει. Ο διαιτητής έκανε λάθος και η Ρέιντζερς ήταν η ομάδα που έπρεπε να προκριθεί. Φυσικά, την επόμενη μέρα η ΟΥΕΦΑ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και άλλαξαν την ομάδα που πήρε την πρόκριση. Η απόφαση του Ολλανδού διαιτητή, ο οποίος τιμωρήθηκε, ήταν λάθος και εξέθεσε τον ίδιο, την ομοσπονδία του και την ΟΥΕΦΑ. Ο κανόνας ήταν ξεκάθαρος. Απλώς η ομάδα που έχει αναγάγει την... γκέλα σε επιστήμη στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, η Ρέιντζερς, έγινε και κουίζ για δυνατούς λύτες: ποια ομάδα απέτυχε σε όλες της τις προσπάθειες στη διαδικασία των πέναλτι σε ένα ματς και όμως προκρίθηκε; Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Ρέιντζερς εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, με νίκη 3-2 επί της Ντιναμό Μόσχας στη Βαρκελώνη. Αυτό παραμένει το μοναδικό ευρωπαϊκό της τρόπαιο από τα 108 που διαθέτει συνολικά στη συλλογή και την κατατάσσουν στην κορυφή του άτυπου πίνακα των πιο πετυχημένων συλλόγων σε όλο τον πλανήτη. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να έχει και κωδικοποιημένο τίτλο: Πώς μπορείς να αποκλειστείς έχοντας προκριθεί ή να προκριθείς αν και αποκλείστηκες!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.