sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από Παρίσι σε... Λοζάννη

11 Απριλίου. Μια ημέρα που το ελληνικό μπάσκετ έχει να θυμάται πολλά. Οι λόγοι… ευρωπαϊκές κούπες! Το 1996 ο Παναθηναϊκός του Ντομινίκ Ουίλκινς και του Στόγιαν Βράνκοβιτς, φέρνει το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αθήνα, όταν νικά στον τελικό του Φάιναλ- 4 , στο Παρίσι, την Μπαρτσελόνα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ΑΕΚ κατακτά το Σαπόρτα, στην Λοζάννη, μετα τη νίκη της επί της Κίντερ Μπολόνια.

Η κούπα στην «πόλη του φωτός»

Τον Απρίλιο του 1996 ο Παναθηναϊκός ταξιδεύσει για Παρίσι, με σκοπό την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι», προσπάθησαν τις δυο προηγούμενες χρονιές, σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, να στεφθούν πρωταθλητές, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν «απροσπέλαστο τείχος», στα ημιτελικά.

Το «τριφύλλι», αφού προσπερνά το «εμπόδιο» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Ντομινίκ Ουίλκινς να κάνει… όργια στο παρκέ, παίρνει το «εισιτήριο» για τον τελικό. Εκεί θα συναντούσε την Μπαρτσελόνα, που νικά την «μισητή» Ρεάλ, στον ημιτελικό.

11 Απριλίου, λοιπόν και η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς διατηρεί ασφαλές προβάδισμα για πολύ ώρα. Ωστόσο, οι «Καταλανοί» ξεκινούν αντεπίθεση, με αποτέλεσμα να πλησιάσουν στον ένα πόντο. Στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ το σκορ είναι 67-66, ο Γιαννάκης χάνει την μπάλα, ο Μοντέρο είναι σε θέση… οφσάιντ, αλλά λογάριαζε χωρίς τον…ξενοδόχο. Και όπου ξενοδόχος βαλτέ τον Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο «γίγαντας» ύψους 2.17., του Παναθηναϊκού με άλμα αυτοθυσίας κόβει τον Ισπανό και η κούπα πηγαίνει στους «πράσινους». Το «Παλέ Ντε Περσί» και στην συνέχεια η Ομόνοια, παίρνουν «φωτιά».

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αλβέρτης 17, Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 10, Κόρφας 4, Βράνκοβιτς, Ουίλκινς 17, Σταυρακόπουλος 9, Γιαννάκης 8.

Μέρες… 68’

Μετα από 32 χρόνια (1968), η ΑΕΚ κατακτά την δεύτερη ευρωπαϊκή της κούπα. Στον τελικό του Σαπόρτα, στην Λοζάννη, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια, του Νίκου Οικονόμου. Με… άνεση και στυλ η παρέα του Νίκου Χατζή παίρνει τη νίκη με 83-76 και το τρόπαιο πηγαίνει στα παιδία του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Η «Ένωση» είχε πάρει την…εκδίκηση για τον χαμένο τελικό της Βαρκελώνης.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χάνσελ, Ο' Σάλιβαν, Χατζής 16, Κορωνιός 11, Ντικούδης 7, Τσακαλίδης 7, Μιούρσεπ 15, Μπούι, Κακιούζης 12

Επιμέλεια: Διονύσης Δεσύλλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x