ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ
Το γήπεδο ήταν παλιό, οι συνθήκες κακές και το ματς δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ...
πρεπε να είναι η πιο σπουδαία βραδιά στην 30χρονη ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αποδείχτηκε πως θα έμενε για πάντα με μελανά γράμματα ως η χειρότερη μέρα που γνώρισε το ποδόσφαιρο. Στις 29 Μαΐου του 1985, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για ασήμαντο λόγο. Τι σχέση μπορεί να είχε το ποδόσφαιρο με αυτή την αλόγιστη σφαγή;
Η αποψινή αναμέτρηση στο «Ανφιλντ» φέρνει στις μνήμες εκείνα τα γεγονότα. Είκοσι χρόνια μετά και όποιοι έζησαν τον εφιάλτη αδυνατούν να τον ξεχάσουν. «Εύχομαι να είχαμε τη δύναμη να μπούμε αμέσως στο αεροπλάνο και να φύγουμε. Αν η Γιουβέντους ήθελε τόσο πολύ αυτό το Κύπελλο, ας της το έδιναν απευθείας», δήλωσε χθες στο SKYSPORTS ο αρχηγός της Λίβερπουλ τη νύχτα εκείνη, ο Φιλ Νιλ. Ο άνθρωπος που ήταν παρών σε όλες τις κατακτήσεις του Κυπέλλου Ευρώπης από τους «κόκκινους» μίλησε για την «εφιαλτικότερη εμπειρία της ζωής του» και θυμήθηκε πως του έδωσαν ένα χαρτί από την ΟΥΕΦΑ για να απευθύνει έκκληση στον κόσμο να ηρεμήσει. «Το πέταξα στα σκουπίδια. Προτίμησα να μιλήσω από την καρδιά μου. Αυτό που γινόταν δεν είχε πια σχέση με το ποδόσφαιρο. Ηταν παράνοια. Η ΟΥΕΦΑ ήθελε να γίνει το ματς οπωσδήποτε.»
Υπεύθυνος της ΟΥΕΦΑ για τα θέματα Τύπου εκείνη τη νύχτα ήταν ένας Βέλγος, ο Μικ Μίχελς. Βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αρκετές φορές ως Media officer σε αγώνες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Τον ρώτησα τη δική του άποψη για τις ευθύνες και ήταν κατηγορηματικός: «Η ΟΥΕΦΑ δεν είχε κάνει έλεγχο, όπως γίνεται σήμερα πριν οριστεί ένα γήπεδο για τελικό. Οπως άλλαξαν όλα τα πράγματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά το Χέιζελ, έτσι και στο θέμα επιθεώρησης και ελέγχων το παρόν είναι τόσο διαφορετικό από το τότε. Με τα σημερινά στάνταρ ελέγχου, δεν θα άνοιγε ρουθούνι!».
Ο Τζιμ Μπέγκλιν περίμενε πώς και πώς αυτή τη βραδιά. Για τον νεαρό Ιρλανδό το ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό ματς ήταν ο ημιτελικός με τον Παναθηναϊκό και μάλιστα σημείωσε το τέταρτο γκολ με κεφαλιά. Ο Τζο Φάγκαν είχε αποφασίσει να του δώσει ξανά τη φανέλα με το τρία, αφήνοντας εκτός τον Αλαν Κένεντι, που μόλις είχε συνέλθει από τον πρόσφατο τραυματισμό του. «Ποτέ δεν ένοιωσα πιο περίεργα», ήταν τα λόγια του Μπέγκλιν στη χθεσινή μας συνομιλία. Εχουμε συναντηθεί δεκάδες φορές, αφού είναι σχολιαστής στην αγγλική τηλεόραση και τη βραδιά εκείνη αποφεύγει να τη συζητά. Η επιμονή μου χθες τον έπεισε να σφίξει τα δόντια και να θυμηθεί: «Είχαμε βγει για ζέσταμα και όλα έδειχναν κανονικά. Πετάξαμε κάποιες μπάλες στους οπαδούς μας και πήγαμε στα αποδυτήρια. Οταν αργούσε να έρθει ο διαιτητής να μας πει να βγούμε στο γήπεδο καταλάβαμε πως κάτι πήγαινε στραβά. Ο Κρεγκ Τζόνστον βγήκε στο γήπεδο και επέστρεψε λέγοντάς μας πως οι εικόνες ήταν τραγικές. Μας είπε για επεισόδια και πως κουβαλούσαν πτώματα. Ενιωσα αηδία», ήταν τα λόγια του.
Ο Ρόνι Γουίλαν πέρασε και από την Ελλάδα το 98-99 ως προπονητής του Πανιωνίου. Οποιος του ζητούσε τη γνώμη του για τη μαύρη βραδιά άκουγε την ίδια απάντηση. «Νύχτα ντροπής. Το ματς δεν έπρεπε να γίνει». Του ζήτησα χθες να ανακαλέσει από τη μνήμη του κάποιες στιγμές από τα αποδυτήρια. «Εμοιαζε με νεκροτομείο. Κανένας δεν μιλούσε. Ξέραμε πως τα πράγματα ήταν άσχημα. Δεν ήταν γνωστός ακόμη ο αριθμός των νεκρών, αλλά τι σημασία είχε; Πέρασαν ενενήντα λεπτά και μας είπαν να βγούμε, γιατί θα γινόταν κανονικά ο τελικός. Πόσο παρανοϊκός μπορεί να είναι κανείς;» είπε ο Ιρλανδός μέσος.
Ο Αλαν Κένεντι στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε αναφέρει πως από την παραμονή που οι ποδοσφαιριστές πήγαν για προπόνηση στο «Χέιζελ» η αίσθηση δεν ήταν καλή. «Το στάδιο ήταν παλιό και ερειπωμένο. Δεν σου έδινε την εικόνα γηπέδου, που μπορεί να διοργανώσει τόσο σπουδαίο ματς. Είδαμε και τις εξέδρες και έμοιαζαν σε κακή κατάσταση. Τελικά, το κακό προαίσθημα βγήκε αληθινό».
Ο αγώνας άρχισε με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών. Η ΟΥΕΦΑ επέμενε πως αν δεν γινόταν, θα ήταν χειρότερη η κατάσταση. O Κένι Νταλγκλίς, που από την προηγούμενη μέρα είχε ανακοινωθεί ότι θα αναλάμβανε παίκτης-μάνατζερ στη θέση του Τζο Φάγκαν, έχει αποκαλέσει εκείνες τις ώρες σαν τις πιο βασανιστικά αργές της ζωής του. Το ίδιο και ο Ιαν Ρας που πέρασε για μία χρονιά και από τη Γιουβέντους το 87 και ήταν ο λόγος που οι δύο σύλλογοι ήρθαν κοντά μετά από αυτή την τραγωδία. Η δική του φωτογραφία, με μισή φανέλα της Λίβερπουλ και μισή της Γιούβε, θα είναι σήμερα το εξώφυλλο σε μία έκδοση που θα μοιραστεί στο «Ανφιλντ» για να θυμίσει σε όλους πως οι δύο ομάδες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. «Η Λίβερπουλ, αν και με ήθελαν η Μπαρτσελόνα και η Νάπολι του Μαραντόνα, μόνο στη Γιουβέντους με άφηνε να πάω», ήταν τα λόγια του Ουαλού στράικερ στην Gazzetta dello Sport.
Απόψε λοιπόν θα βρεθούν για πρώτη φορά απέναντι οι ομάδες, που εκείνο το βράδυ ήταν οι καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά δεν το είδαμε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο. Η ευχή είναι οι Πύλες της Κολάσεως που άνοιξαν στο «Χέιζελ» να μείνουν πάντα στις μνήμες, γιατί μόνο αν θυμόμαστε, μπορεί να μην ξαναζήσουμε αυτό τον εφιάλτη!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.