sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας…

1 Απριλίου 2004. Μια ημέρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί. Ο Γιάννης Κυράστας χάνει την μάχη με την ζωή, σε ηλικία μόλις 52 ετών, αφού η σηψαιμία αποδείχτηκε πιο δυνατή από αυτόν. Ένας άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας άνθρωπος που κανένας δεν είχε να πει κακό για αυτόν. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ευρωκλινικής Αθηνών, στην οποία νοσηλευόταν ο Κυράστας ανακοινώνει το θλιβερό συμβάν και η ελληνική κοινωνία βυθίζεται σε πένθος. Ο Γιάννης Κυράστας δεν ήταν πια στην ζωή. Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα…

Ο Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1952 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 8 ετών, στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Το 1972, κάνει το μεγάλο άλμα και ξεκινά προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα των Πειραιωτών, του Λάκη Πετρόπουλου.Στις 10 Δεκεμβρίου κάνει την πρώτη εμφάνιση στην ενδεκάδα των «ερυθρολεύκων», κόντρα στην Καβάλα (0-0) και δείχνει ότι θα αφήσει εποχή.

Αγωνίζεται με την φανέλα του Ολυμπιακού, μέχρι το 1981. Κατακτά 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα και αποφασίζει να αλλάξει «στρατόπεδο». Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τον παίρνει στον Παναθηναϊκό και ο Κυράστας κάνει μια «λαμπρή» καριέρα με το «τριφύλλι». Αγωνίζεται μέχρι το 1986 και οι επιτυχίες συνεχίζονται. Ένα πρωτάθλημα, δυο Κύπελλα και μια εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη. Πραγματοποιεί 14 εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», σε σύνολο 30, με τους «πράσινους» και μάλιστα φτάνει μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, την σεζόν 1984-85, με τον Παναθηναϊκό.

Ο Κυράστας με το εθνόσημο

Ο Γιάννης Κυράστας πραγματοποίησε μια μεγαλη καριέρα, τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με τον Παναθηναϊκό, αλλά η Εθνική ήταν για αυτόν η… αγάπη του. Συνολικά 46 φορές φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο και την τίμησε και με το παραπάνω. Έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Νοεμβρίου του 1975, σε φιλικό κόντρα στην Κύπρο, ενώ το «κύκνειο άσμα» του με την Εθνική, έγινε σε ματς απέναντι στην Πολωνία, στο ΟΑΚΑ, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986.


Ο Κυράστας προπονητής

Ο Κυράστας μπορεί να σταμάτησε να αγωνίζεται, το 1986, αλλά, όπως τόνιζε επανειλημμένως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ζωή του, χωρίς το ποδόσφαιρο. Οι αγάπες δεν μπορούν να ξεχαστούν και για αυτό αποφασίζει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του προπονητή.

Ξεκινά την καριέρα του στον πάγκο, την σεζόν 1987-88, στο Εθνικό Ελληνορώσων και στην συνεχεία στο Μεσολόγγι, Προοδευτική και τον Εθνικό. Παράλληλα, περνά από τους Παναργειακό, Πανιώνιο και Πανηλειακό, ενώ την σεζόν 1999-00 πηγαίνει στον Παναθηναϊκό. Την επόμενη χρόνια κάθεται στον πάγκο του Ηρακλή και έπειτα επιστρέφει στην Παιανία.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2001, ο Κυράστας τελειώνει και από προπονητής. Μετά το ματς ανάμεσα στον Ιωνικό και τον Παναθηναικό, αποχωρεί και δηλώνει: «Ήρθε ο καιρός να ασχοληθώ με την οικογένεια μου και το ψάρεμα».

Το αντίο του Γιάννη…

Δυστυχώς, η μοίρα έπαιξε άσχημα παιχνίδια στον Γιάννη Κυράστα. Στις 5 Μαρτίου του 2004, νιώθει κάποιες ενοχλήσεις στην καρδιά και μεταφέρεται στην Ευρωκλινική Αθηνών. Όπως διαπιστώνεται μια σπάνια ασθένεια τον χτυπά (η νόσος του Φουρνιέ), με αποτέλεσμα ο Γιάννης να δίνει μάχη με την ζωή. Αρχικά δείχνει ότι θα βγει νικητής, αλλά στο τέλος υποκύπτει.

Την 1 Απριλίου του 2004, το ιατρικό ανακοινωθέν της Ευρωκλινικής Αθηνών δεν ήταν… ψέμα. Ο Γιάννης Κυράστας χάνει την μάχη και όλη η Ελλάδα θρηνεί. Ο ελληνικός αθλητισμός και όχι μόνο, έχασε έναν πραγματικό ΑΝΘΡΩΠΟ. Έναν μαχητή…

Γιάννη θα είσαι πάντα στις καρδιές μας…

Επιμέλεια: Διονύσης Δεσύλλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x