Παλαιότερες

Θρίαμβοι με προοπτική (SportDay / Πάνος Παναγιωτόπουλος)

Ένα 24ωρο -το χθεσινό- μετά την απίστευτη βραδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι ίσως άκομψο να αρχίσουμε τις λογιστικές αποτιμήσεις των πέντε νικών στο περίφημο ranking list της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Θα το κάνουμε ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά που κυρίως μένουν από τη «μαγική Πέμπτη» της Ελλάδας είναι η χαρά και η υπερηφάνεια του φιλάθλου της Λάρισας, του Αρη, του Πανιωνίου, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού (αυστηρά με αυτή τη σειρά αξιολόγησης) για τα επιτεύγματα ή τις απλές επιτυχίες των ομάδων τους.

Αυτή η χαρά είναι που μένει στον κόσμο, αυτή που τον έκανε να πάει χθες στη δουλειά του πιο «γεμάτος» (με απαραίτητη προϋπόθεση να αγαπάει το ποδόσφαιρο κι έναν εκ των πέντε εκπροσώπων μας). Δεν μπαίνει αυτό το συναίσθημα στη ζυγαριά με τους 1.667 βαθμούς που πήρε η χώρα μας στην ειδική βαθμολογία, αλλά δεν μετριέται κιόλας. Πάμε λοιπόν να δούμε, δίκην λογιστών πλέον, τι σημαίνει αυτή η επιτυχία και κυρίως τι θα σημαίνει εφόσον υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

Στη 16η θέση και βλέπουμε...

Το προχθεσινό «πέντε στα πέντε» επέτρεψε στην Ελλάδα να αναρριχηθεί από τη 18η στη 16η της σχετικής κατάταξης. Ξεπέρασε Ελβετία και Νορβηγία, ξέφυγε από τη Δανία και προσέγγισε τις Βουλγαρία (κυρίως), Τσεχία και Βέλγιο, με εφικτό στόχο να βρεθεί στο τέλος της χρονιάς ακόμα και στη 13η θέση του πίνακα. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, αν περισσότερες από τρεις ομάδες μας μπουν στο ΟΥΕΦΑ και φυσικά έχουν μία λογική βαθμολογική συγκομιδή στους 16-20 αγώνες που θα δώσουν εκεί. Βάλτε και τα πέντε παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, βάλτε και την προοπτική κάποιοι (οι τρεις του ΠΟΚ συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες) να δώσουν αγώνες και τον Φεβρουάριο -στους «32» του ΟΥΕΦΑ- και φτάνουμε σε ένα μίνιμουμ 25 ευρωπαϊκών αγώνων μέσα στη σεζόν. Και σε ένα μάξιμουμ που ξεπερνά τους 30 και ανοίγει την όρεξη για τη 13η θέση που λέγαμε...

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα συγκεντρώνει 20.664 βαθμούς, έχοντας μπροστά της Βέλγιο (23.700), Τσεχία (23.000) και Βουλγαρία (22.416) και πίσω της Ελβετία (20.475), Νορβηγία (20.425) και Δανία (18.200). Οι αγωνιστικοί βαθμοί των εκπροσώπων μας διαιρούνται με το «6», των Νορβηγών με το «5» και όλων των υπολοίπων που μας αφορούν με το «4», όσες και οι ομάδες με τις οποίες ξεκίνησαν τη σεζόν.

Η αναρρίχηση

Η λογική λέει ότι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Πανιώνιος βρίσκονται με το... ενάμισι πόδι στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ. Το 2-0 της Λάρισας, αν μη τι άλλο, της δίνει το δικαίωμα να ταξιδέψει στο Μπλάκμπερν έχοντας το 50-50%. Αλλά και ο Αρης, με το 1-0 στις βαλίτσες του, έχει τύχη στην Αραγονία, έστω κι αν η Σαραγόσα παραμένει το φαβορί.

Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία μπορεί να ελπίζει μόνο στην ΤΣΣΚΑ (0-0 εκτός με Τουλούζ) για παρουσία ομάδας της στους ομίλους, αφού Λοκομοτίβ και Λίτεξ έχασαν εντός (1-3 από Ρεν και 0-1 από Αμβούργο) και λογικά αποκλείστηκαν. Να ο πρώτος εύκολος στόχος για αναρρίχηση!

Πηγαίνοντας πιο πάνω θα βρούμε τους Τσέχους να συνεχίζουν με τη Σλάβια στο Τσάμπιονς Λιγκ (και την ευχή να μην ξεπεράσει τη Στεάουα στον όμιλό της) και τις Σπάρτα, Μλάντα να έχουν αρνητικά αποτελέσματα προχθές εντός έδρας (0-0 με Οντένσε και 0-1 με Παλέρμο αντίστοιχα). Κι εδώ η προοπτική είναι καλή, εφόσον η Σλάβια δεν προχωρήσει στους «32» του ΟΥΕΦΑ από την 3η θέση.

Το Βέλγιο, τέλος, που βρίσκεται σε απόσταση 3.036 βαθμών (μεταφράζεται σε 19 αγωνιστικούς βαθμούς, με τη νίκη να δίνει δύο κι όχι τρεις), λογικά θα συνεχίσει μόνο με την Μπριζ στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ (νίκη 0-1 επί της Μπραν), μια και Αντερλεχτ, Σταντάρντ έχουν δύσκολες ρεβάνς...

Από αυτούς που ακολουθούν είναι δυνατό να απειληθούμε μόνον από τους Ελβετούς, αφού και οι τρεις ομάδες τους έχουν τύχη να προκριθούν στους ομίλους. Η Βασιλεία σχεδόν πέρασε (νίκησε 1-2 μέσα στο Σεράγεβο), η Ζυρίχη έχασε 2-1 στο Εμπολι και η Σιόν θα υπερασπιστεί στην Τουρκία το 3-2 επί της Γαλατασαράι. Δύσκολα θα μας ακολουθήσουν...
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός θα τοποθετηθεί επικεφαλής ομίλου (βρίσκεται στους οκτώ πρώτους) και η ΑΕΚ έχει ελπίδες για το 2ο γκρουπ δυναμικότητας, εάν αποκλειστούν τέσσερις εκ των Λανς, Αντερλεχτ, Σαραγόσα, Ραπίντ, Σοσό και Μπλάκμπερν, που έχουν καλύτερη βαθμολογία από την «Ενωση», αλλά και αρνητικά πρώτα αποτελέσματα στο ΟΥΕΦΑ.

Πέντε ομάδες στο «σχέδιο Πλατινί»

Με βάση τα ισχύοντα, η 15η θέση δίνει ό,τι και η 10η για τη μεθεπόμενη σεζόν (2009-2010), άρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε τους Βούλγαρους. Αν δεν αλλάξει το σύστημα, το πλασάρισμα σε αυτές τις θέσεις δίνει δύο ομάδες στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (ο πρωταθλητής στον 3ο και ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο) και δύο στο ΟΥΕΦΑ, με μικρές διαφορές στον γύρο που ξεκινούν οι εκπρόσωποί μας στο τελευταίο.

Με βάση το «σχέδιο Πλατινί» τώρα, το οποίο θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, οι θέσεις 13-16 στο ranking list δίνουν δύο ομάδες (πρωταθλητή και κυπελλούχο) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τον δεύτερο του πρωταθλήματος στον 2ο προκριματικό και τους 3ο και 4ο στον πρώτο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ. Η 13η θέση μάλιστα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού το πιο πιθανό είναι να δίνει απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στον πρωταθλητή. Μοναδική προϋπόθεση (που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο) είναι να έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης κάποιος από τους «21» που μετέχουν απευθείας στους ομίλους...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x