Στίβος

Λάβετε θέσεις…

Σίγουρα, οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού θα σκέφτονται ακόμα την καλοκαιρινή «περιπέτεια» στην Οζάκα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στην ιαπωνική πόλη. Τώρα, όμως ήρθε η ώρα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βαλένθια, το 12ο κατά σειρά στην ιστορία του θεσμού. Η συγκεκριμένη διοργάνωση μπορεί να μη συγκεντρώνει ανέκαθεν όλους τους μεγάλους αθλητές του κόσμου, όμως συγκεντρώνει κάποιους εκ των μεγαλύτερων, οι οποίοι έχουν κατακτήσει παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και ολυμπιακούς τίτλους στην καριέρα τους. Το τριήμερο 7-9 του μήνα στο Λεβάντε ίσως φέρει μερικά παγκόσμια ρεκόρ και όλοι οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού περιμένουν να απολαύσουν θέαμα.

Σίγουρα, οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού θα σκέφτονται ακόμα την καλοκαιρινή «περιπέτεια» στην Οζάκα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στην ιαπωνική πόλη. Τώρα, όμως ήρθε η ώρα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βαλένθια, το 12ο κατά σειρά στην ιστορία του θεσμού. Η συγκεκριμένη διοργάνωση μπορεί να μη συγκεντρώνει ανέκαθεν όλους τους μεγάλους αθλητές του κόσμου, όμως συγκεντρώνει κάποιους εκ των μεγαλύτερων, οι οποίοι έχουν κατακτήσει παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και ολυμπιακούς τίτλους στην καριέρα τους. Το τριήμερο 7-9 του μήνα στο Λεβάντε ίσως φέρει μερικά παγκόσμια ρεκόρ και όλοι οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού περιμένουν να απολαύσουν θέαμα.

Βέβαια, από τη φετινή διοργάνωση δε θα μπορούσαν να λείψουν οι ελληνικές συμμετοχές. Μπορεί η ελληνική αποστολή να θεωρείται από τις πιο «φτωχές», όμως σε αυτούς τους πέντε Έλληνες πρωταθλητές που έστειλε ο ΣΕΓΑΣ στην Ιβηρική Χερσόνησο, υπάρχουν δύο που θεωρούνται εκ των φαβορί για να επιστρέψουν με μετάλλιο στις αποσκευές τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μιλάμε για την Πηγή Δεβετζή, τη «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του τριπλούν στην Οζάκα και τον Λούη Τσάτουμα, τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος με 8,66. Επίσης, συμμετέχει στο τριπλούν η Αθανασία Πέρρα, στο 60 μέτρα με εμπόδια η Φλώρα Ρεντούμη και η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ. Η τελευταία, πρόσφατα, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό στο αγώνισμα με 4,40, στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην Παιανία.

Την Παρασκευή, τέσσερις εκ των πέντε Ελλήνων πρωταθλητών ρίχνονται στη «μάχη», στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Οι δυο Ελληνίδες θα «πέσουν» στον προκριματικό του τριπλούν, στις 11:15. Το όριο πρόκρισης στον τελικό είναι το 14,30, που θεωρείται «παιχνιδάκι» για την 32χρονη πρωταθλήτρια, όχι, όμως και για τη νεαρή συναθλήτριά της.

Η σειρά με την οποία αγωνίζονται οι αθλήτριες με τις φετινές επιδόσεις τους: Σαβίνε (ΚΟΥ) 14,77 μ. φέτος, Σέστακ (ΣΛΟ) 15,08 μ., Ντα Σίλβα (ΒΡΑ) 13,70 μ., Σίε (ΚΙΝΑ) 14,30 μ., Σαράπιο (ΙΣΠ) 13,94 μ., Τόπιτς (ΣΕΡ) 14,17 μ., Πιάτιχ (ΡΩΣ) 14,51 μ., Ν'Ζολά (ΓΑΛ) 14,53 μ., Αλντάμα (ΣΔΝ) 14,20 μ., ΔΕΒΕΤΖΗ 14,89 μ., Μπουφάλοβα (ΡΩΣ) 14,54 μ., Μπούγιν (ΡΟΥ) 14,07 μ., Γκαβρίλα (ΡΟΥ) 14,78 μ., Λέιμπακ (ΕΣΘ) 14,26 μ., Ριμπάκοβα (ΚΑΖ) 14,35 μ., Σαλαντούχα (ΟΥΚ) 14,52 μ., Μαρκς (ΗΠΑ) 13,87 μ.

Στο μήκος ανδρών, ο Λούης Τσάτουμας θα μπει στη "μάχη" στις 13:15, κυνηγώντας το 7,95, το οποίο είναι στο "χέρι" του.

Οι αντίπαλοί του, με τις φετινές επιδόσεις: Νίμα (ΑΛΓ) -, Γκαρεναμότσε (ΜΠΟ) -, Μπέκφορντ (ΤΖΑ) 7,89 μ., Στάρζακ (ΠΟΛ) 7,98 μ., Αλ Σαμπί (Σ.ΑΡ) 7,72 μ., Κουίνλι (ΗΠΑ) 7,82 μ., Μπίσπο (ΒΡΑ) 8,03 μ., Μαρτίνεζ (ΚΟΥ) 8,10 μ., Ζντιρί (ΓΑΛ) 7,98 μ., Αλ Κουβαλιντί (Σ.ΑΡ) 8,24 μ., Ατανάσοφ (ΒΟΥ) 8,03 μ., Αλ Χαντάντ (Κουβέιτ) 7,88 μ., Σμιθ (ΒΕΡ) 7,59 μ., Μόφιτ (ΗΠΑ) 7,69 μ., ΤΣΑΤΟΥΜΑΣ 7,98 μ., Ραπ (ΓΕΡ) 8,03 μ., Κασκέτ (ΜΑΥ) -, Λι (ΚΙΝΑ) -, Τόμλινσον (Μ.ΒΡ) 8,18 μ., Μοκοένα (Ν.ΑΦ) 8,19 μ.

Στο επί κοντώ γυναικών, η Νικόλ Κυριακοπούλου παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» σε μεγάλη διοργάνωση. Το 4,55 που χρειάζεται να κάνει η νεαρή πρωταθλήτρια φαντάζει «βουνό» για αυτήν, όμως δείχνει ικανή να το «παλέψει». Μόνο που θα βρεθεί δίπλα στην «τσαρίνα», Έλενα Ισινμπάγεβα, θα πάρει τα «πάνω» της…

Οι συμμετοχές του προκριματικού, με τις φετινές επιδόσεις τους: Αγκίρε (ΙΣΠ) 4,35 μ., Μούρερ (ΒΡΑ) 4,61 μ., Μπάτκε (ΓΕΡ) 4,50 μ., Σάμσου (ΜΑΛ) 4,10 μ., Ισινμπάγεβα(ΡΩΣ) 4,95 μ., Κους (ΟΥΚ) 4,52 μ., ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 4,40 μ., Ταβάρες (ΠΟΡ) 4,40 μ., Χούτερ (ΓΕΡ) 4,60 μ., Ρύμποβα (ΤΣΕ) 4,53 μ., Φεοφάνοβα (ΡΩΣ) 4,71 μ., Κόστα (ΒΡΑ) 4,00 μ., Στουζίνσκι (ΗΠΑ) 4,71 μ., Ρογκόφσκα (ΠΟΛ) 4,62 μ., Σβαρτζ (ΗΠΑ) 4,64 μ., Πίρεκ (ΠΟΛ) 4,67 μ.

Όσον αφορά τον Κυριάκο Ιωάννου στο ύψος, ο Κύπριος πρωταθλητής συγκαταλέγεται, πλέον, στους μεγαλύτερους αθλητές του κόσμου. Το 2,30 φαίνεται πως είναι του «χεριού» του και, εύκολα ή δύσκολα, θα το περάσει.

Ο Ιωάννου θα αντιμετωπίσει τους: Καμπιόλι (ΙΤΑ), Ριμπακόφ (ΡΩΣ), Τόπιτς (ΣΕΡ), Μόγια (ΚΟΥ), Χολμ (ΣΟΥ), Μπερμέγιο (ΙΣΠ), Ονι (Μ.ΒΡ), Ζασίμοβιτς (ΚΑΖ), Μπάμπα (ΤΣΕ), Μάνσον (ΗΠΑ), Μαρτίνεζ (ΜΕΞ), Τερέσιν (ΡΩΣ), Ντέμιανιουκ (ΟΥΚ), Ντάιγκο (ΙΑΠ), Μέισον (ΚΑΝ), Γουίλιαμς (ΗΠΑ).

Στη Βαλένθια βρίσκονται εννιά παγκόσμιοι πρωταθλητές ατομικών αγωνισμάτων και δέκα παγκόσμιοι πρωταθλητές από τη διοργάνωση του 2006, στη Μόσχα.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ:

Άνδρες

Στα 60 μέτρα, πρώτο φαβορί έχουμε τον Πορτογάλο Φράνσις Ομπικβέλου, τον πρωταθλητή Ευρώπης το 2006 στο Γκέτεμποργκ. Θα απουσιάσει ο προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής του κλειστού, ο Αμερικανός Λέεοναρντ Σκοτ, λόγω τραυματισμού.

Στα 400 μέτρα, πρώτο φαβορί θεωρείται ο Ισπανός Αλέν Φρανσίκ, δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στον κλειστό.

Στα 60 μέτρα με εμπόδια, ο Κινέζος Λιού Ξιάνγκ, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και παγκόσμιος πρωταθλητής στην Οζάκα, θεωρείται το φαβορί. Απειλείται από τον Αμερικανό Τέρενς Τράμελ, παγκόσμιο πρωταθλητή το 2006 και τον Αμερικανό Αλέν Τζόνσον, τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή σε ανοιχτό και κλειστό. Υπάρχει και ο Κουβανός, Τάιρον Ρόμπλες, ο νέος ανερχόμενος αστέρας.

Στο ύψος, τα μεγάλα φαβορί είναι ο Ρώσος Γιάροσλαβ Ριμπακόφ, «χρυσός» παγκόσμιος πρωταθλητής στη Μόσχα και «ασημένιος» στην Οζάκα. Επίσης, ο Σουηδος Στέφαν Χολμ, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και τρεις φορές «χρυσός» νικητής στον κλειστό. Δε θα συμμετάσχει ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Οζάκα, ο Τζαμαϊκανός Ντόναλντ Τόμας.

Στο επί κοντώ, θα έχουμε τον Αμερικανό Μπραντ Γουόκερ, τον "χρυσό" παγκόσμιο πρωταθλητή σε ανοιχτό και κλειστό. Επίσης, τον Γερμανό Τιμ Λόμπινγκερ, που πάντα πρωταγωνιστεί σε μεγάλες διοργανώσεις. Θα απουσιάσει ο Γερμανός, Ντάνι Εκερ, τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής της Οζάκα, λόγω τραυματισμού.

Στο τριπλούν, θα συμμετάσχει ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Οζάκα, ο Πορτογάλος Νέλσον Εβόρα. Δε θα αγωνιστεί ο κάτοχος του τίτλου, ο Αμερικανός Γουόλτερ Ντέιβις.

Στη σφαιροβολία, πρώτο φαβορί θεωρείται ο Αμερικανός Ρις Χόφα, παγκόσμιος πρωταθλητής σε ανοιχτό και κλειστό. Τον "απειλούν" ο συμπατριώτης του, Κρίστιαν Κάλντγουελ, ο Ισπανός Μανουέλ Μαρτίνεθ και ο Ουκρανός Γιούρι Μπίλονογκ, όλοι από μια φορά παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Στο έπταθλο, φαβορί είναι ο Τσέχος Τόμας Σέρμπλε, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και παγκόσμιος πρωταθλητής στην Οζάκα. Δε θα συμμετάσχει ο προηγούμενος νικητής, ο Γερμανός Αντρέας Νικλάους.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στα 60 μέτρα, φαβορί είναι η Αμερικανίδα Αντζελα Γουίλιαμς, προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια και η Βελγίδα Κιμ Γκιβέρτ, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Γκέτεμποργκ στον άνοιχτό. Θα απουσιάσουν η Τζαμαϊκανή Βερόνικα Κάμπελ, «χρυσή» παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Οζάκα και η Γαλλίδα Μελίσα Μπαρμπέρ, παγκόσμια πρωταθλήτρια της Μόσχας.

Στα 400 μέτρα, έχουμε τη Ρωσίδα Ναταλία Ναζάροβα, δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό.

Στα 800 μέτρα, πρώτο φαβορί είναι η Μοζαμβικανή Μαρία Μούτολα, εφτά φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια. Θα απουσιάσει η Κενυάτισσα, Τζάνετ Γεπσογκέι, η «χρυσή» παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Οζάκα.

Στα 1500 μέτρα έχουμε την Γιουσούφ Τζαμάλ από το Μπαχρέιν, παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Οζάκα. Έχουμε, επίσης, τη Ρωσίδα Γιούλια Φομένκο, προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια και τη Ρωσίδα Έλενα Σομπόλεβα, νέα κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στον κλειστό.

Στα 3.000 μέτρα, φαβορί είναι η Αιθιοπέζα Μεσερέτ Ντεφάρ, η παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ανοιχτό και κλειστό.

Στα 60 μέτρα με εμπόδια, το πρώτο όνομα είναι η Σουηδέζα Σουζάνα Καλούρ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Γκέτεμποργκ, δεύτερη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Οζάκα και παγκόσμια ρεκορντγούμαν στον κλειστό. Δε θα συμμετάσχουν η Αμερικανή Μισέλ Πέρι, δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ανοιχτό και η νικήτρια της Μόσχας, η Ιρλανδή Ντέρβαλ Ο’ Ρουρκ.

Στο ύψος, μεγάλα φαβορί είναι η Κροάτισσα Μπλάνκα Βλάσιτς, παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Οζάκα και η Ρωσίδα Έλενα Σλεσαρένκο, «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας και δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό.

Στο μήκος φαβορί είναι η Πορτογαλίδα, Νάιντε Γκόμεζ, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Γκέτεμποργκ. Θα απουσιάσει η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα, παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Οζάκα και η Ρωσίδα Τατιάνα Κότοβα, παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό.

Στο έπταθλο, ελλείψει Καρολίνας Κλουφτ, φαβορί είναι η Βρετανίδα Κέλι Σόθερτον και η Ουκρανή Λιουντμίλα Μπλόνσκα.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Εφτά μετάλλια έχει κατακτήσει η Ελλάδα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου. Χρυσά το 1997 με τον Αλέξανδρο Παπαδιά στα 60 μέτρα και την Κατερίνα Κόφφα στα 200 μέτρα, όπως και το 1999 με την Κατερίνα Θάνου στα 60 μέτρα.

Ασημένια με τον Λάμπρο Παπακώστα το 1995 και το 1997 στο ύψος.

Χάλκινα με την Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν και τον Γιώργο Θεοδωρίδη στα 60 μέτρα, αμφότερα το 2004.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση έχουν οι Μαρία Μούτολα και Χαβιέ Σοτομαγιόρ, αμφότεροι από 8.

Άνδρες

8 Χαβιέ Σοτομαγιόρ (Κούβα, ύψος)

7 Κάρλος Σάλα (Ισπανία, 60μ εμπόδια, Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα, μήκος), Μανουέλ Μαρτίνεθ (Ισπανία, σφαίρα)

6 Σεργκε Χελάν (Γαλλία, μήκος), Χαβιέ Γκαρσία (Ισπανία, επί κοντώ), Ντάλτον Γκραντ (Βρετανία, ύψος), Κόλιν Τζάκσον (Βρετανία, 60μ εμπόδια), Ιγκόρ Καζάοφ (ΕΣΣΔ/Λετονία, 60μ εμποδια), Μπρούνι Σουρίν (Καναδάς, 60μ), Τσαρλς Οστιν (ΗΠΑ, ύψος), Πάολο Νταλ Σόλιο (Ιταλία, σφαίρα), Τζοιν Μέγιοκ (Βρετανία, 3.000μ), Γιούρι Μπίλονογκ (Ουκρανία, σφαίρα), Γιον Αρναρ Μάγκνιουσον (Ισλανδία, μήκος), Ερκι Νουλ (Εσθονία, έπταθλο), Γκεόργκε Γκούσετ (Ρουμανία, σφαίρα), Στέφαν Χολμ (Σουηδία, ύψος), Ερικ ΕνΚασά (Γκάνα, 60μ, 200μ).

Γυναίκες

8 Μαρία Μούτολα (Μοζαμβίκη, 800μ)

7 Αλοάσκα Λόπεζ (Κούβα/Ισπανία, 60μ εμπόδια), Βιολέτα Ζέκελι (Ρουμανία, 800μ, 1.500μ), Κόνι-Πράις Σμιθ (ΗΠΑ, σφαίρα), Λιλιάνα Αλεν (Κούβα/Μεξικό, 60μ εμπόδια)

6 Μέρλιν Ότι (Τζαμάικα/Σλοβενία, 60μ/200μ), Γιαρλ Μάιλς Κλαρκ (ΗΠΑ, 400μ), Σβετλάνα Κριβέλιοβα (ΕΣΣΔ/Ρωσία, σφαίρα, Σάντι Ρίτσαρντς (Τζαμάικα, 400μ), Αλένκα Μπικάρ (Σλοβενία, 60μ), Κριστίνα Ζαμπάφσκα (Πολωνία, σφαίρα), Νικόλ Ραμαλαλανίρινα (Μαδαγασκάρη/Γαλλία, 60μ εμπόδια), Τερέζα Μαρίνοβα (Βουλγαρία, τριπλούν).


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου ξεκίνησαν το 1985, στο Παρίσι.

Συνοπτικά, οι διοργανώσεις:

18/19-01-1985 Παρίσι (Γαλλία) 69 319

06/08-03-1987 Ινδιανάπολις (ΗΠΑ) 84 402

03/05-03-1989 Βουδαπέστη (Ουγγαρία) 61 378

08/10-03-1991 Σεβίλλη (Ισπανία) 82 531

12/14-03-1993 Τορόντο (Καναδάς) 93 537

10/12-03-1995 Βαρκελώνη (Ισπανία) 130 602

07/09-03-1997 Παρίσι (Γαλλία) 118 712

05/07-03-1999 Μαεμπάσι (Ιαπωνία) 115 487

09/11-03-2001 Λισαβόνα (Πορτογαλία) 136 510

14/16-03-2003 Μπέρμιγχαμ (Βρετανία) 132 589

05/07-02-2004 Βουδαπέστη (Ουγγαρία) 139 677

10/12-03-2006 Μόσχα (Ρωσία) 11th 129 562


Τα όρια σε άλματα και σφαίρα:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Υψος: 1,96 μ.

Επί κοντώ: 4,55 μ.

Μήκος: 6,60 μ.

Tριπλούν: 14,30 μ.

Σφαίρα: 18,45 μ.


ΑΝΔΡΕΣ

Υψος: 2,30 μ.

Επί κοντώ: 5,70 μ.

Μήκος: 7,95 μ.

Τριπλούν: 16.95 μ.

Σφαίρα: 20,10 μ.


Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

10.30 π.μ.: τελετή έναρξης

11 π.μ.: σφαίρα ανδρών (προκριματικά)

11.05 π.μ.: ύψος ανδρών (προκριματικά)

11.10 π.μ.: τριπλούν γυναικών (προκριματικά)

11.15 π.μ.: 3000 μ. γυναικών (σειρές)

11.55 π.μ.: 3000 μ. ανδρών (σειρές)

12.35 μ.μ.: 60 μ. εμπ. Γυναικών πεντάθλου

1 μ.μ.: 60 μ. γυναικών (προκριματικά)

1.15 μ.μ.: μήκος ανδρών (προκριματικά)

1.30 μ.μ.: ύψος γυναικών πεντάθλου

1.45 μ.μ.: 60 μ. ανδρών (προκριματικά)

5.15 μ.μ.: σφαίρα γυναικών πεντάθλου

6 μ.μ.: επί κοντώ γυναικών (προκριματικά)

6.10 μ.μ.: 60 μ. γυναικών (ημιτελικά)

6.25 μ.μ.: μήκος γυναικών πεντάθλου

6.30 μ.μ.: 60 μ. ανδρών (ημιτελικά)

6.55 μ.μ.: 800 μ. γυναικών (σειρές)

7.25 μ.μ.: 800 μ. ανδρών (σειρές)

7.30 μ.μ.: σφαίρα ανδρών (τελικός)

7.50 μ.μ.: τριπλούν ανδρών (προκριματικά)

7.55 μ.μ.: 400 μ. ανδρών (σειρές)

8.30 μ.μ.: 400 μ. γυναικών (σειρές)

9 μ.μ.: 1500 μ. ανδρών (σειρές)

9.25 μ.μ.: 60 μ. γυναικών (τελικός)

9.35 μ.μ.: 800 μ. γυναικών πεντάθλου

9.45 μ.μ.: 60 μ. ανδρών (τελικός)


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x