Επικαιρότητα

Τσίπρας: Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία με τους εταίρους

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όχι νέες περικοπές, αναγκαία η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων - Η εντολή των εκλογών ήταν η αλλαγή πολιτικής του μνημονίου

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. θα πάμε καλά όμως και υπόλοιπα».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Συνέδριο του «The Economist», το οποίο διεξάγεται για δεύτερη μέρα στο ξενοδοχείο Intercontinental.


Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε πως είναι η πολιτική που θα ορίσει τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο τόνισε πως δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος, αλλά «η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και των μικρών επιχειρηματιών».

«Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν, οι ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, « αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα του στο εξωτερικό και φοροδιαφεύγουν μέχρι και σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εντολή των εκλογών ήταν η αλλαγή πολιτικής του μνημονίου και υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση φέρει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μεγάλων αξιών και οραμάτων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε στην πολιτική το αρχικό της νόημα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές περιβάλλον, «στο ναρκοθετημένο έδαφος» που, όπως τόνισε, «με επιμέλεια έφτιαξε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου».

«Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων», ανέφερε.

«Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ αναπαράγει καθημερινά «τρομολαγνικά σενάρια» και υπογράμμισε πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση αύξησε τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο κατά 15%, ενώ αμέσως μετά σημείωσε πως η χώρα έχει να λάβει εκταμίευση δόσης από τον Αύγουστο 2014, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε αποπληρώσει στους θεσμούς δόσεις 17,5 δισ. Ευρώ.

«Είμαστε στην αρχή, προχωράμε, δεν ξεχνάμε, εγκαταλείποντας τις δυνάμεις της διαπλοκής και τις μεγάλες ανισότητες», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για τον λαό, την χώρα για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση πέτυχε τη μετατόπιση των δανειστών από το μνημόνιο στην αναζήτηση κοινού εδάφους, ενώ όπως σημείωσε η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα δεν βοηθά την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία.

Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός μίλησε για τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τς επόμενα δύο χρόνια

-Να μην έχουν υποχρεώσεις για νέες περικοπές

-Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιο χρέους

-Ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οριακές αλλαγές ΦΠΑ, ενίσχυση φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

«Κάποιοι επιμένουν ακόμα για αλλαγές στην αγορά εργασίας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων»

«Έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν», υπογράμμισε και ανέφερε πως η κυβέρνηση επιδιώκει λύση που θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησης μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο», είπε και κάλεσε την άλλη πλευρά να προσχωρήσει στον ρεαλισμό.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού είχε θέμα «Ένα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει | 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα».

Στο διήμερο που κλείνει απόψε, οι ομιλίες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν η χθεσινή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τις αναφορές του στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η συμφωνία, την ΟΝΕ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για COSCO και Νατοϊκή βάση.

Πληθώρα μελών της κυβέρνησης έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετή ώρα στο φουαγιέ του ξενοδοχείο, συζητώντας μεταξύ τους, περιμένοντας την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε τους γενικούς άξονες για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, όπου αναμένεται να κυμανθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x