Φτιάξτε καφέδες, κρατήστε τα μάτια σας με κάθε τρόπο ανοιχτά και ετοιμαστείτε για πολλά πρωινά με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Το ΝΒΑ αρχίζει και μαζί του τα ξενύχτια. Λίγο πριν τα πρώτα τζάμπολ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ας δούμε τι περιμένουμε από τις ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος, αρχίζοντας από την… άγρια Δύση.
Οι Σπερς δικαιούνται να έχουν τον πρώτο λόγο. Διατήρησαν σχεδόν όλο το περσινό ρόστερ, ανανεώνοντας τα συμβόλαια των Τζινόμπιλι και Σπλίτερ και αντικαθιστώντας τον Γκάρι Νιλ με τον Μάρκο Μπελινέλι, τον έβδομο παίκτη εκτός ΗΠΑ στο ρόστερ τους, ενώ οι απώλειες του αναλώσιμου Μπλερ και του πλέον «συνταξιούχου» ΜακΓκρέιντι είναι αμελητέες. Εφόσον ο Ντάνκαν αντέξει στους ίδιους ρυθμούς στα 38 του, ο Πάρκερ διαχειριστεί τις ανάσες του μετά από μία εξουθενωτική σεζόν στο ΝΒΑ και το Ευρωμπάσκετ, ο Λέοναρντ συνεχίσει την αλματώδη πρόοδό του και ο κόουτς Πόποβιτς εξακολουθεί να παίρνει το μέγιστο από κάθε παίκτη του παρουσιάζοντας την καλύτερη ομάδα (ναι, καλύτερη και από το Μαϊάμι) στο ΝΒΑ, οι Σπερς μπορούν να διορθώσουν το «έγκλημα» του Ιουνίου και να φτάσουν στο πέμπτο δαχτυλίδι.
Οι Κλίπερς μοιάζουν στα χαρτιά η δεύτερη ισχυρότερη ομάδα της Δύσης. Η πρόσληψη του Ντοκ Ρίβερς, που έκανε θαύματα με τους Σέλτικς, αποτελεί εγγύηση και ίσως φέρει την πολυπόθητη βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι. Ο Κρις Πολ, που ανανέωσε, και ο Μπλέικ Γκρίφιν παραμένουν οι «πυλώνες» της ομάδας, δίπλα στους οποίους παρέμειναν τα στηρίγματα των Μπαρνς, Κρόφορντ και Τζόρνταν και προστέθηκαν πολύτιμα κομμάτια όπως οι Κόλισον, Τζέιμισον και Μάλενς.
Αντίθετα, οι Λέικερς μοιάζουν αποδυναμωμένοι. Δεν κατάφεραν να πείσουν τον Ντουάιτ Χάουαρντ να παραμείνει, έχασαν τον Μέτα Γουόρλντ Πις, δεν έκαναν κάποια μεγάλη προσθήκη έστω για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και πάνω από όλα ουδείς ξέρει πότε και σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο Κόμπι Μπράιαντ μετά από ρήξη αχιλλείου στα 35 του. Ο Στιβ Νας είναι αμφίβολο αν στα 39 μπορεί να επωμιστεί όσο βάρος θα πέσει πάνω του στην οργάνωση του παιχνιδιού και θα τα βάλει με τους υπεραθλητές αντιπάλους της θέσης του, ενώ ο Πάου Γκασόλ, που επίσης προέρχεται από ένα καλοκαίρι με θεραπείες στα γόνατα, καλείται να ανακαλύψει ξανά τη θέση «5». Οι προσθήκες των Γιανγκ, Κέιμαν, Τζόνσον και Φάρμαρ είναι καλές, αλλά φτάνουν για να κάνουν τους Λέικερς πρωταγωνιστές; Μάλλον όχι. Πάντως χειρότερα από πέρσι, που η χημεία ήταν άγνωστη λέξη (με ευθύνη και του Μάικ Ντ’ Αντόνι) και οι τραυματισμοί στην ημερήσια διάταξη, δεν γίνεται να πάνε.
Ομάδα με μεγάλες βλέψεις, αλλά μάλλον όχι ακόμη ώριμη για μεγάλα πράγματα, δείχνουν οι Ρόκετς. Η απόκτηση του Ντουάιτ Χάουαρντ ισχυροποιεί τη front line και ο Τζέιμς Χάρντεν αποκτά έναν All Star συμπαραστάτη. Οι Κάσπι, Γκαρσία και Μπρούερ είναι χρήσιμες προσθήκες, ενώ ο περσινός κορμός των Λιν, Μπέβερλι, Πάρσονς, Ασίκ και Μοτιεγιούνας είναι αν μη τι άλλο αξιόλογος. Όμως, είπαμε, ο Κέβιν ΜακΧέιλ, που δίνει τις εξετάσεις του ως προπονητής σε top επίπεδο, θα χρειαστεί χρόνο για να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα κοιτάξει στα μάτια τους «μεγάλους».
Η Θάντερ πληγώθηκε από τον τραυματισμό του Ράσελ Γουέστμπρουκ λίγο πριν τα play offs και δεν θα τον έχει στο πρώτο κομμάτι της σεζόν. Ακόμη όμως και μετά την επιστροφή του, είναι αμφίβολο αν οι παίκτες του Σκοτ Μπρουκς μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά στα play offs, αφού όσο κι αν οργιάζει ο Κέβιν Ντουράντ, χωρίς μεγάλη συμπαράσταση δεν μπορεί να οδηγήσει πολύ ψηλά την ομάδα της Οκλαχόμα. Ιμπάκα, Πέρκινς, Τζάκσον και Σεφολόσα είναι καλοί μεν, αλλά… ρολίστες. Αντί να γεμίσει το οπλοστάσιό της, η πρωταθλήτρια της Δύσης το 2012 έχασε αμαχητί τον Κέβιν Μάρτιν και δεν έκανε καμία αξιοσημείωτη μεταγραφή.
Αντίθετα, ραγδαία ανερχόμενοι μοιάζουν οι Ουόριορς. Αφού, λοιπόν, ξεπετάχτηκε στα play offs αποκλείοντας τους Νάγκετς και βγάζοντας το λάδι των Σπερς, η νεανική ομάδα του Μαρκ Τζάκσον μοιάζει έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Ενισχύθηκε σημαντικά με τον Αντρέ Ιγκουοντάλα και το πληθωρικό παιχνίδι του, ενώ Ντάγκλας και Σπέιτς μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά τις αποχωρήσεις των Τζακ και Λάντρι. Ο «μπομπέρ» Στίβεν Κάρι αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας, αλλά άξιοι συνοδοιπόροι του είναι οι Κλέι Τόμπσον, Ντέιβιντ Λι, Χάρισον Μπαρνς και ο Άντριου Μπόγκουτ, όταν είναι υγιής.
Ελληνικό ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι Γκρίζλις. Ο Κώστας Κουφός θυσίασε τη θέση βασικού που είχε στους Νάγκετς για να κάνει τα… ρεπό του Μαρκ Γκασόλ στο Μέμφις, ενώ ο Νικ Καλάθης αποφάσισε να κατεβάσει πολύ το κασέ του για να κάνει πράξη το απωθημένο του να παίξει στο ΝΒΑ. Αμφότεροι αναμένεται να έχουν κάποια λεπτά συμμετοχής και μένει να φανεί πώς θα τα αξιοποιήσουν. Η αποχώρηση του απόλυτα πετυχημένου Λάιονελ Χόλινς από την τεχνική ηγεσία αποτέλεσε έκπληξη και η προώθηση του βοηθού του, Ντέιβ Γέργκερ, αποτελεί ρίσκο. Ράντολφ και Γκασόλ παραμένουν η δύναμη πυρός των «αρκούδων» και πλαισιώνονται από τους Κόνλεϊ, Άλεν και Πρινς, με τον γερόλυκο Μάικ Μίλερ μετά τα δύο πρωταθλήματα με το Μαϊάμι να επιστρέφει για να δώσει λύση στην αδυναμία του μακρινού σουτ.
Οι Μάβερικς απέχουν πολύ από την ομάδα που το 2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έχει πατήσει τα 35, ο Βινς Κάρτερ με τον Σον Μάριον είναι στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ και το supporting cast μοιάζει φτωχό. Η προσθήκη του Χοσέ Καλντερόν θα βοηθήσει, αλλά είναι αμφίβολο πώς θα «δέσει» ένας τόσο εγκεφαλικός παίκτης με τον… αναρχοαυτόνομο Μόντα Έλις. Ο Σάμιουελ Ντάλεμπερτ θα ενισχύσει αμυντικά τη ρακέτα του Ντάλας, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τις αδυναμίες όλης της ομάδας στο κομμάτι αυτό. Όπως και οι προσθήκες των Μπλερ, Έλινγκτον και Χάρις.
Χαμένοι από την off season μοιάζουν οι Νάγκετς. Έχασαν τον Τζορτζ Καρλ, παρότι ο Μπράιαν Σο θεωρείται φέρελπις προπονητής, αλλά και τον κορυφαίο τζένεραλ μάνατζερ της περσινής σεζόν, Μασάι Ουζίρι, ενώ αποχώρησαν σημαντικοί για την ομάδα παίκτες όπως οι Ιγκουοντάλα, Κουφός και Μπρούερ. Ο απρόβλεπτος Νέιτ Ρόμπινσον και Χίκσον, Άρθουρ και Φόι δεν μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά δίπλα στους εναπομείναντες από πέρσι Φαρίντ, Λόσον, Μίλερ, ΜακΓκι και Τσάντλερ, ενώ ερωτηματικό αποτελεί πώς θα επιστρέψει από τον τραυματισμό στο γόνατο ο βαπτισμένος ηγέτης της ομάδας, Ντανίλο Γκαλινάρι.
Να μας συμπαθούν οι υπόλοιπες ομάδες της Δύσης, αλλά δύσκολα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι νεανικοί κι ενισχυμένοι Χόρνετς που έγιναν… Πέλικανς ενισχύθηκαν σημαντικά με Τζρου Χόλιντεϊ και Ταϊρίκ Έβανς και οι Άντονι Ντέιβις, Έρικ Γκόρντον και Όστιν Ρίβερς, θα είναι βελτιωμένοι, αλλά… ως εκεί. Οι Μπλέιζερς του απίθανου Λίλαρντ και του απρόβλεπτου Μπατούμ γέμισαν στη ρακέτα με Ρόμπιν Λόπεζ και Τόμας Ρόμπινσον αλλά έχουν χαμηλό ταβάνι. Ομοίως και οι Κινγκς, που «έδεσαν» τον ΝτεΜάρκους Κάζινς με νέο συμβόλαιο, ενισχύθηκαν με τον Γκρέιβις Βάσκες και ποντάρουν πολλά στον ρούκι Μπεν ΜάκΛεμορ (Νο 7), αλλά έχασαν τον Ταϊρίκ Έβανς. Οι Σανς αποδυναμώθηκαν με τις αποχωρήσεις των Σκόλα, Γκορτάτ, Μπάτλερ, Ντάντλεϊ και Μπίσλεϊ δείχνοντας πως σχεδιάζουν μία νέα ομάδα μετά το ερχόμενο καλοκαίρι, οι Τζαζ έχασαν μεταξύ άλλων τους Αλ Τζέφερσον και Πολ Μίλσαπ, ενώ οι Τίμπεργουλβς κράτησαν μεν τον Νίκολα Πέκοβιτς, ποντάρουν πολλά στους υγιείς Κέβιν Λοβ και Ρίκι Ρούμπιο, απέκτησαν τους καλούς σκόρερ Κέβιν Μάρτιν και Κόρεϊ Μπρούερ, αλλά έχασαν τον Αντρέι Κιριλένκο και έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι τα play offs.
Follow @ChristosRobolis
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.