Stoiximan Super League

Κούγιας για Τσιώλη, βότκες και… Αναστασίου!

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας μίλησε για όλους και για όλα. Αποκάλυψε τι οδήγησε στο διαζύγιο με Τσιώλη, αλλά και τις επαφές με Αναστασίου.

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για όλους και για όλα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λάρισα. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό του διαζυγίου με τον Σάκη Τσιώλη αλλά και τους λόγους της διαφωνίας τους. Ακόμα έκανε αναφορά σε νυχτοπερπατήματα παικτών μέσα στη σεζόν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι «ξεφτίλισαν τη λέξη βότκα».

Επίσης ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε με ονόματα σε όλες τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που εξετάζει η ΑΕΛ για τη νέα περίοδο, ενώ αναφέρθηκε σε ονόματα προπονητών. Ο κ. Κούγιας αποκάλυψε τις επαφές που είχε με τον Γιάννη Αναστασίου για να αναλάβει την ΑΕΛ ενώ έκανε λόγο για τον πόθο του που είναι «προπονητής Έλληνας που αν έρθει θα κάνει την ΑΕΛ μεγάλη. Είναι το προπονητικό μου όνειρο».

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας:

Οι αιτίες αποτυχίας των πρώην προέδρων:

«Όταν αποφάσισα να πάρω τις μετοχές της ΑΕΛ κληρονόμησα μία σειρά πενταετούς αποτυχίας. Προσπαθούσα να βρω λύσεις σε αυτό το «κατάντημα» του κ. Πηλαδάκη και όσων ακολούθησαν. Συζητώντας το αυτό πολλοί μου είπαν πως οι αιτίες ήταν πρώτον, γιατί ασχολήθηκαν με την ομάδα άνθρωποι οι οποίοι δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν της δυνατότητες του ιδιοκτήτη επί εποχής Πηλαδάκη που ήταν παντοδύναμος οικονομικά.

Δέυτερον οι άνθρωποι που είχαν γνώσεις δεν προσπάθησαν να τον προστατέψουν, αλλά να τον εκμεταλλευτούν. Τρίτον παρά το ότι υπήρχαν χρήματα, ο τρόπος που λειτουργούσε η ΠΑΕ ήταν «καφενειακός». Το μοντέλο προστατεύθηκε χάρη στον επαγγελματισμό του Δώνη τότε.

Κατέρρευσε το μοντέλο μετά την αποχώρηση Δώνη, και την κακή επιλογή προπονητών και σε συνδυασμό με την κακή επιλογή παικτών, με εξαίρεση του κ. Κόουλμαν και του Ουζουνίδη. Όλοι οι προπονητές έπαιρναν και η επιλογή προπονητού δηλαδή δεν έδινε τίποτα.
Η δεύτερη αιτία ήταν από το μη επαγγελματικό περιβάλλον μετά εποχής Πηλαδάκης, από έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει καλά ποδόσφαιρο συνεχίστηκε η επιλογή μικρών προπονητών για το μέγεθος της ΑΕΛ. Κανείς από αυτούς δεν έκανε καλή καριέρα. Σε συνδυασμό με τους μέτριους προπονητές και το ιδιοκτησιακό περιβάλλον που δεν είχε καμία σταθερότητα, οδηγούσε σε επιλογές παικτών που δεν βοηθούσε καθόλου».


Για τον προηγούμενο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Πλεξίδα:

«Γι’ αυτό κατέρρευσε και το μοντέλο Πηλαδάκη ακριβών ποδοσφαιριστών. Οι οποίοι ήταν αξιόλογοι, ουσιαστικά όμως ήρθαν εδώ να τελειώσουν ποδοσφαιρικά. Ήταν επιλογή ενός περιβάλλοντος που έβγαζε χρήματα από αυτό. Στη μετά Πηλαδάκη εποχή και πάλι τα ίδια. Με έναν ιδιοκτήτη που αν έβρισκε μπάλα μπορεί να την πήγαινε στην αστυνομία για… βόμβα. Γι΄αυτό και στη Γ΄εθνική ταλαιπωρήθηκε η ομάδα. Δυστυχώς κατέρρευσε και η αξιοπιστία του ιδιοκτήτη. Όταν πήρα τις μετοχές αποφάσισα η ΑΕΛ να κάνει άλμα προς τα πάνω. Και αυτό το κάνεις ανάλογα με τη θέση που βρίσκεσαι με την επιλογή των στελεχών που θα στελεχώσουν την άμεση διοίκηση».

Για τους Κυπαρίσσης, Κατσάρα και Ντόστανιτς:

«Όμως εκείνο που κάνει διαφορετική την ομάδα, και κάθε ομάδα που θέλει να έχει μία διάσταση που να μην είναι μία απλή είναι το «στελεχιακό» περιβάλλον. Γι’ αυτό ξεκίνησα με τον Θωμά Κυπαρίσση. Με αυτόν συζητήσαμε και πήραμε μία απόφαση. Από τη πρώτη στιγμή αυτή η ομάδα για να ξαναγίνει μεγάλη θα πρέπει να λειτουργεί σαν μεγάλη ομάδα. Αυτό γίνεται αν έχει έναν μεγάλο πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να επιλέξει με τις σωστές αποφάσεις σωστούς συνεργάτες και προπονητές. Όταν όλοι μου λέγανε διάφορα ονόματα, εγώ επέλεξα τον κ. Ντόστανιτς. Άκρως επαγγελματίας και μεγάλος ποδοσφαιριστής. Και η προπονητική του αξία και οι αρχές του ταίριαζαν με τις δικές μας.

Η δική μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει να φροντίσουμε πρώτα το προπονητικό περιβάλλον που είναι κοντά στην ομάδα. Έψαξα ποιοι από όλους είναι αυτοί που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο, αξιοπιστία, ανιδιοτέλεια, και να είναι αποδεκτοί από το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών και πέρα από τη Λάρισα. Έτσι διαλέξαμε τον κ. Κατσάρα, είχε δώσει εξετάσεις σε όλες τις καλές ομάδας. Είναι μία συγκροτημένη προσωπικότητα και παίκτης που δεν είχε φθαρεί ως προσωπικότητα. Είχα μία άποψη. Το ίδιο έκανα και με τον κ. Μαντζιώκα και με τον γιατρό της ομάδας. Έψαξα πολύ περισσότερο το θέμα των φροντιστών. Αυτά που συμβαίνουν σε μία προπόνηση, η φθορά και οι αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στα αποδυτήρια, είναι τεράστιο πρόβλημα και είναι σημαντικό να μην διαρρέει το παραμικρό. Γιατί έτσι λειτουργούν οι σοβαρές ομάδες».

Για το διαζύγιο με Ντόστανιτς:

«Έτσι ξεκινήσαμε. Έτσι αρχίσαμε να λειτουργούμε. Επιλέξαμε ποδοσφαιριστές όλοι αυτοί που είπαμε πριν. Σε συνεργασία με τον κ. Κυπαρρίση και τον κ. Κατσάρα φτιάξαμε την ομάδα του καλοκαιριού. Και στο Καρπενήσι χτίστηκε η ΠΑΕ ΑΕΛ που πήρε το πρωτάθλημα.Όλο αυτό το δημιούργημα λειτούργησε με έναν τρόπο άψογο μέχρι να φτάσουμε τα προβλήματα με τον Ναγιάρ. Και την ήττα από τον Παναιγιάλειο που έφερε την ομάδα τρίτη. Και υπήρχε αναταραχή και στο περιβάλλον της ομάδας. Και η απόλυτη πρόταση του Ντόστανιτς για τον Ναγιάρ έφερε τα προβλήματα. Εγώ κάλεσα τους προπονητές και τους συνεργάτες και τους είπα έχει 11 κάρτες ο Αναστασόπουλος και 8 ο Μπανούσης.

Χρειαζόμασταν έναν αμυντικό χαφ ακόμη. Η απάντηση του Ντόστανιτς ήταν όχι. Εγώ διαφώνησα και είπα έχω την υπόσχεση του Ναγιάρ και έπρεπε να τον κρατήσουμε γιατί θα έχουμε κενό σε αυτή τη θέση, έχοντας συνεχώς το κυνηγητό όλων, από παράγοντες μέχρι και διαιτητές. Η δική μου γνώση δικαιώθηκε όταν ο κ. Ναγιάρ βοήθησε σε κρίσιμο σημείο. Ο κ. Ντόστανιτς όμως τήρησε τις αρχές και του και έφυγε. Προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε. Αλλά δεν τα καταφέραμε. Το θέμα ήταν άλλο. Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης».


Για την πρόσληψη Τσιώλη:

«Διαφορετικό είναι να έχεις έναν προπονητή του επιπέδου του κ. Ντόστανιτς και διαφορετικό προπονητή μικρομεσαίου μεγέθους. Ήρθα σε επαφή με τον Βαγγέλη Βλάχο, αλλά αρνήθηκε. Κανείς δεν ήθελε να έρθει στη Φούτμπολ Λιγκ. Τώρα θέλουν όλοι την ΑΕΛ. Όμως τώρα έχουμε βάλει το πήχη εμείς πολύ ψηλά. Αυτοί που αρνήθηκαν πέρσι τώρα παρακαλάνε. Ο Σαμαρτζής με παίρνει και μου λέει θέλει ο Τσιώλης να συνεργαστείτε. Είχαμε ραντεβού βρεθήκαμε και μετά από τρεις μέρες εξαφανίστηκε. Για τρεις μήνες ήθελε 20.000 ευρώ συν τα έξοδα του και 50.000 ευρώ για το μπόνους ανόδου.

Το ποσό ξεπερνούσε τα 75.000 για τρεις μήνες. Η άφιξη του Σάκη Τσιώλη θα επανέφερε το καλό κλίμα στην ομάδα γι αυτό το δέχτηκα. Και ευτυχώς το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Η απογοήτευση έγινε ενθουσιασμός και στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα υπήρχε μία ενότητα και έλλειψη μη εμπιστοσύνης στον προπονητή. Υπήρξε συγκέντρωση της ομάδας. Ο κ. Τσιώλης αφομοίωσε και τον Ναγιάρ και τον έβαλε μέχρι και… να σερβίρει τους συμπαίκτες του σε μία εκπληκτική ενέργεια μεταμέλειας. Η επάρκεια του κλίματος της ομάδος, εκμεταλλεύτηκε την εγκληματική ενέργεια του Απόλλωνα με το -6, όπου αποσυντονίστηκε εντελώς η ομάδα τους. Το οποίο εκμεταλλευτήκαμε άριστα. Γιατί ο Πανελευσινιακός έκανε λάθος ένσταση για να τη χάσει. Κατακτήσαμε την άνοδο με τρόπο έντιμο.

Με μία ταπεινωτική ήττα από τα Τρίκαλα και τον κ. Ψιμουλάκη με 3 – 0 αντί για 8 – 0, απορροφήσαμε την κακή εικόνα με Καλλιθέα, Κισσαμικό και Παναχαϊκή. Στηρίξαμε τον προπονητή γιατί κάναμε νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία. Όταν προσέλαβα τον κ. Τσιώλη του είπα τις αρχές μας. Δεν κλονίζεται ποτέ ο κ. Κυπαρίσσης, αξιοκρατία και καλά αποδυτήρια και κλίμα. Θα παρακαλούσα πάντοτε ο Κατσάρας να υπάρχει στα αποδυτήρια και ο ίδιος γυμναστής και προπονητής τερματοφυλάκων. Αν θες να φέρεις τον δικό σου άνθρωπο που αντικειμενικά μπορεί να ανεβάσει την ομάδα μπορώ να υποκύψω. Έτσι προχωρήσαμε».


Για το χρονικό του διαζυγίου με Τσιώλη:

«Εγώ προσωπικά είμαι ευγνώμον για αυτό που προσέφερε ο κ. Τσιώλης. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή δεν μπορούσε να το προσφέρει ούτε ο… Μουρίνιο. Ο κ. Τσιώλης ότι και να λέμε πήρε το πρωτάθλημα. Αυτοί οι προπονητές, ο πρόεδρος και οι ποδοσφαιριστές. Ο Σάκης Τσιώλης δημιούργησε το πρώτο θέμα γιατί δεν βραβεύσαμε στη γιορτή τους κ.κ. Κυριλλίδη και Βαγγέλη Τσιώλη. Του είπα ότι δεν είχα λόγο. Ο Λάζαρος Κυριλλίδης δεν έχω καταλάβει ακόμα τι προσέφερε. Όμως επειδή είμαι έντιμος, του είπα ότι δεν ένιωσα ότι έπρεπε να βραβεύσουμε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα άρχισε να υπάρχει μία αρνητική συμπεριφορά του κ. Τσιώλη προς τους συνεργάτες. Ερχόντουσαν άνθρωποι που δεν ήξερα τι ήταν. Έπαψε να υπάρχει το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε και επί Ντόστανιτς. Άρχισε να υπάρχει ένα κλίμα σε σημείο να μου λέει ο Κυπαρίσσης «νιώθω άβολα». Ο Κατσάρας επέβαλλε δύο φορές την παραίτησή του.

Μάλιστα ο Τσιώλης είχε αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Η προπόνηση ήταν στις τέσσερις και οι ποδοσφαιριστές περίμεναν εώς και μισή ώρα τον προπονητή τους! Όμως δεν είπα τίποτα γιατί ήθελα την άνοδο. Όταν εξασφαλίσαμε το πρωτάθλημα, άρχισε μία συζήτηση με το τι θα κάνουμε με το υπάρχουν ρόστερ. Εμείς γνωρίζαμε τους ποδοσφαιριστές μας. Σε μία ομάδα που παίζει Σούπερ Λιγκ και έχει στόχους πρέπει να χτιστεί μία ομάδα με επαγγελματικές αρχές. Τον παρακάλεσα όπως όλους να μου κάνουν εκθέσεις. Τον κ. Τσιώλη του είπα το ίδιο και να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Επίσης να μου δώσει γραπτώς τις θέσεις και τα χαρακτηριστικά των παικτών που χρειαζόμαστε. Δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα έχω τις εκθέσεις των κ. Μπαζδέκη και κ. Ζαχαρη. Όπως και οι Κυπαρίσσης και Κατσάρας. Ανέμενα με αγωνία την έκθεση του κ. Τσιώλη.

Στο ίδιο διάστημα οι υπόλοιποι έβλεπαν κασέτες ποδοσφαιριστών όπως και οι κ. Κατσάρας και Μπασδέκης. Ταυτόχρονα προσέλαβα τον κ. Λιβανό που μου έχει φέρει πολλούς αξιόλογους νέους ποδοσφαιριστές. Αυτός μου έφερε και τον Αναστασόπουλο. Παρακαλούσα τον Τσιώλη να μου κάνει τις εισηγήσεις συνεργαζόμενος με το υπόλοιπο τιμ. Όλες οι ομάδες αξιολογούν το υλικό τους και δουλεύουν για τη πρόοδο του ρόστερ τους αυτή τη περίοδο. Καταφέραμε να έρθει μία μόνο φορά. Έκατσε για πέντε λεπτά του δείξαμε παίκτες. Ο Κυπαρίσσης μου είπε μετά από αυτό «μου έρχεται να τον βαρέσω». Επί λέξη. «Εγώ είμαι Μακεδόνας δε μπορεί να με προσβάλει κανένας» μου είπε. Του είπα «ψυχραιμία». Πρέπει να τον αφομοιώσουμε, αυτός είναι ο προπονητής μας».


Για τις διαφωνία που είχανε με τον κ. Τσιώλη στις μεταγαφές:

«Ο Λιβανός μου είπε μπορούμε να φέρουμε τον Μαρκόφσκι. Αν του δώσουμε 125.000 έχει κλείσει. Το λέω στον Τσιώλη, μου λέει άστο. Ήρθε ο μάνατζερ του Κλέιτον, το λέω στον Τσιώλη, μου λέει όχι τον Κλέιτον. Μου λέει θέλει τον Ράγιος. Είναι δυνατόν να φέρω τον παίκτη που δεσμεύεται με συμβόλαιο και παίρνει 450.000 ευρώ τον χρόνο;Πρέπει να βρούμε σέντερ φορ. Έχουμε τον Μπόγιοβιτς που δεν θέλω να ανανεώσουμε και φέτος. Μου λέει θέλω τον Καϊκούτ. Του απαντάω ότι δεν είχε καλή σεζόν. Το κακό ποιο είναι; Του λέω μου κόβεις τον Μαρκόφσκι και θες τον Καϊκούτ; Εγώ μου λέει τον Μαρκόφσκι δεν τον πιστεύω. Για να του απαντήσω «και πιστεύεις έναν παίκτη 33 χρονών που κάθεται στον πάγκο;».

Η κορυφαία διαφωνία. Εμείς προτείναμε συνεχώς παίκτες και ο Τσιώλης τους απέρριπτε. Ο μόνος που δέχθηκε ήταν ο Ναβάρο. Που υπέγραψε πριν από λίγο. Μου έκοψε τον Μανούσο. Πρώτο σκόρερ της Καλλονής. Ευτυχώς δεν έχει υπογράψει ακόμα. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η έλλειψη συνεργασίας. Στο τελευταίο ματς μου ζήτησε κοντά στην Ακρόπολη ξενοδοχείο για να δούμε την Ακρόπολη. Έρχεται το παιχνίδι με τον Αχαρναϊκό. Κανένας δεν αμφισβητεί το πόσο πολύ τον στήριξα. Εγώ του έδωσα τα κλειδιά της ομάδας. Εγώ τον είπα αρχιστράτηγο».


Για τα νυχτοπερπατήματα κάποιων παικτών:

«Ο Καπός με το ζόρι τον πείσαμε να παίξει. Εγώ δέχθηκα τα πάντα. Ακόμη και τη παραμονή του Μαρουκάκη. Που ήθελα να διώξω. Γιατί μάθαμε ότι μετά από παιχνίδια μαζί με άλλους είχαν εξευτελίσει τη λέξη βότκα. Ο Κλέιτον μαζί με τον Μαρουκάκη τον Κουτσιανικούλη και τον Λαμπρόπουλο εξευτέλησαν τις βότκες ενός μέτρου. Αυτά για εμένα είναι κόκκινη γραμμή. Όμως αφού ήθελε τον Μαρουκάκη τον κράτησε και δικαιώθηκε γι’ αυτόν. Όμως αυτό αποδεικνύει ότι εγώ σέβομαι την άποψη του προπονητή. Μετά το ματς στον Αχαρναϊκό που πανηγυρίζαμε τον τίτλο, ο Σάκης Τσιώλης έφυγε. Ρωτάω τον Κυπαρίσση που πήγε; Μου λέει έφυγε με ταξί από την αποστολή και δεν είναι μαζί μας. Αρχίζαμε να τον αναζητούμε, δεν τον βρήκαμε ποτέ! Τον βρήκαμε τελικά την Τετάρτη. Και την Πέμπτη βρεθήκαμε. Του λέω Σάκη δεν έχω ακόμα την δική σου εισήγηση. Μου λέει άλλο είναι το σημαντικό θέμα. Μου είπε έχει κάνει στο μυαλό του ένα πλάνο το οποίο έπρεπε να δεχτώ. Πρώτον το πριμ που είχαμε συμφωνήσει να λάβει ήθελε να πάρει αμέσως τις 25.000. Του είπα θα δούμε γιατί πρέπει να πληρώσουμε ποδοσφαιριστές, ΙΚΑ, εφορία.
Μου λέει ότι και να γίνει τα θέλω. Μπορώ να σου δώσω 10.000 τώρα και μου απαντάει, όχι θέλω τις 25.000 τώρα. Ουδέποτε υπήρξε καμία προσπάθεια προσέγγισης. Ο κ. Λιόντος μου λέει να κάνω ραντεβού με τον Τσιώλη; Του λέω αν είναι να ζητήσει συγγνώμη και να προτείνει κάτι ας κάνουμε».


Για τον υπεύθυνο των ακαδημιών:

«Ήθελε να βάλει τον γιο του Βαγγέλη Τσιώλη να διαλέξει τους προπονητές της Κ20 και κ17. Και του λέω όχι έχω διαλέξει ήδη τον Σάκη Αναστασιάδη. Ο Σάκης Τσιώλης δεν τον ήθελε. Εγώ όμως τον γνωρίζω τον κ. Αναστασιάδη και κάνει εξαιρετική δουλειά. Του λέω όμως αν κάποιο παιδί θες να τον αντικαταστήσεις εκτός των Κατσάρα και Κυπαρίσση θα δούμε τι θα κάνουμε. Όμως δεν είχε κάποιον καλύτερο. Επίσης μου είπε υπεύθυνο των ακαδημιών να βάλουμε έναν άνθρωπο που συμπαθώ πολύ. Ο οποίος όμως είναι άνθρωπος της ΕΠΣ.
Και κάπου εκεί του λέω πως τολμάς να μου ζητάς 25.000 ότι και να γίνει και να βάζεις ανθρώπους που πίνεις ένα τσίπουρο παραπάνω μαζί του αλλιώς θα φύγεις; Αυτό υποβαθμίζει αυτό που προσπαθούμε με την ΑΕΛ. Ο προπονητής πρέπει να ανεβάζει την ΑΕΛ, όχι να την κατεβάζει.

Αυτό είναι το πρόβλημα και εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Παρότι προσπάθησαν να τον πείσω ήταν αμετάπειστος και για τα χρήματα και για τους ανθρώπους».


Για τους υποψήφιους προπονητές:

«Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Αυτοπροτείνονται πολλοί προπονητές αυτή τη περίοδο. Έχουμε προτάσεις από πολλές ξένες χώρες. Όμως εγώ προσπαθώ και θέλω να πετύχω να πάρω έναν μεγάλο Έλληνα προπονητή. Αν δεν το καταφέρω αυτό θα προσφύγω σε τέσσερις προπονητές. Ο ένας μάλιστα ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε. Ο μεγάλος μου στόχος όμως είναι ένας μεγάλος προπονητής που έχει παρουσία σε μεγάλες ομάδες.
Θα σας πω μερικά ονόματα. Όπως είχαμε επαφές με Αναστασίου. Όπως ο γιος του Ιορντανέσκου που είναι 37 χρονών και στην Παντούρι, ο πρώην προπονητής της Λέγκια Βαρσοβίας Χένινγ Μπέργλ που πήρε δύο χρόνια πριν το πρωτάθλημα, με έναν Σέρβο προπονητή που δουλεύει στη Κύπρο, τον Μιλόγιεβιτς. Ο πόθος μου είναι ένας προπονητής Έλληνας που αν έρθει θα κάνει την ΑΕΛ μεγάλη. Είναι το προπονητικό μου όνειρο.

Μισώ οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται μισή συγκυρία γι αυτόν και προσπαθεί να καταστρέψει αυτό που προσπαθούμε εδώ και έναν χρόνο. Η ΑΕΛ είναι πάνω από όλους. Πρέπει να είναι ενωμένη, ιδιοτελής και πρέπει να έχει περιβάλλον και προπονητές του επιπέδου της».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x