Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, που διέρρευσαν από επίσημες ελληνικές πηγές, οι επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τους πλέον σημαντικούς παίκτες του Ελληνικού Προγράμματος, δεν απέφεραν ακόμα τα ποθητά αποτελέσματα, καθώς οι δανειστές του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, επιμένουν σε μέτρα που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου από την ιστοσελίδα του ( MIGNATIOU.COM) από πηγή με την οποία μίλησε, σημειώθηκε “μικρή έως ελάχιστη πρόοδος” και τώρα όλες οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Αθήνα, όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφιχθούν οι επικεφαλής των Αποστολών των Θεσμών.
Οι σημερινές επαφές Τσακαλώτου
Της αποστολής του ΔΝΤ αναμένεται να ηγηθεί, όπως συμβαίνει πάντα, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Η απόφαση για επιστροφή των Αποστολών των δανειστών είναι καθαρά πολιτική, τόνισε η πηγή. Ο Έλληνας υπουργός θα κάνει ακόμα μία προσπάθεια σήμερα για να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επιθεώρηση.
Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Άντριου Μπακόλ, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Με τον τελευταίο ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να πιστεύει ότι “θα βάλει τις τελευταίες πινελιές”. Σημειώνουμε ότι τόσο ο κ. Πολ Τόμσεν, όσο και επίσημες ελληνικές πηγές, μίλησαν χθες για πρόοδο, η οποία όπως άφησαν να εννοηθεί δικαιολογεί την επιστροφή των Θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα.
Επιστρέφουν την Τρίτη οι Θεσμοί, τι εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ
Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων έτσι όπως προέκυψαν από τον κύκλο συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Αναλυτικά και μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Και ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το τέλος Μαΐου.
Επιπλέον επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό μάλιστα, χρονοδιάγραμμα εργασιών. Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.
Το οικονομικό επιτελείο θα συναντήθεί σήμερα με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μπόκολ. Στη συνέχεια θα δει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και ξανά τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ.
Το mea culpa Τόμσεν για τις λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ
Ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε τα γνωστά «ναι μεν αλλά» του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.Αν και ενώ πριν από δυο μέρες η έκθεση του Ταμείου έβλεπε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2022 ο Τόμσεν εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει το 2019. Προφανώς εφόσον ληφθούν τα νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι «κόψε από δω και κόψε από εκεί» το πλεόνασμα 3,5 % μπορεί να επιτυγχάνεται αλλά όχι για πολύ και κυρίως δεν θα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση. Οπως είπε η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ για να δώσει χρήματα θέλει να ξέρει ακριβώς τι θα ισχύσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος. « Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος...» είπε και αποσαφήνισε ότι τα μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος.
«Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Τότε θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα» επανέλαβε
Μεγαλώνοντας την πίεση και προς την Αθήνα αλλά και κυρίως τους ευρωπαίους σημείωσε « Η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα» είπε και πρόσθεσε «Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα»
« Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. 'Ημασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο» ανέφερε.
Ντάισελμπλουμ: Έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Υπάρχει πλήρης συμφωνία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι ακολουθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, διότι υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Σόιμπλε απαντά σε Τσίπρα: Η Αθήνα φταίει για την καθυστέρηση
Απαντώντας, ουσιαστικά, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σε άρθρο του στην Wall Street Journal, καλούσε Ευρωπαίους και ΔΝΤ να "σταματήσουν να καθυστερούν την ανάπτυξη της Ελλάδας", ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση, που φέρει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Σημείωσε, δε, ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, κάτι που όμως δεν έγινε, καθώς, όπως είπε, μεσολαβούσε το Πάσχα.
«Μπορούσαν να συνεχιστούν οι επαφές στην Αθήνα την εβδομάδα αμέσως μετά την Μάλτα» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω των διακοπών για το Πάσχα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης ότι το Ταμείο «δεν καθυστερεί καθόλου αυτή τη διαδικασία».
Πηγή: thetoc.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.