Απογοητευμένος, καταπονημένος, τραυματισμένος (στην περίπτωση του Διαμαντίδη που χτύπησε στη μύτη αλλά δεν έχει κάτι σοβαρό) και χωρίς νίκη στις αποσκευές επιστρέφει ο Παναθηναϊκός από τη Μόσχα. Όσες ελπίδες «γέννησε» η εξαιρετική εμφάνιση της Μεγάλης Τετάρτης έστω κι αν δεν μεταφράστηκε σε νίκη, τις «τσάκισε» η κάκιστη εικόνα, κυρίως επιθετικά, στο παιχνίδι της Μεγάλης Παρασκευής.
Πλέον ο Παναθηναϊκός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Για να μη δει για δεύτερη σερί χρονιά το Final Four από την τηλεόραση (κι ενώ από το 2005 και μετά δεν έχει βρεθεί ποτέ για πάνω από έναν χρόνο χωρίς παρουσία στις τέσσερις καλύτερες ομάδες) θα χρειαστεί μία υπέρβαση: να κερδίσει τρεις φορές την ΤΣΣΚΑ σε διάστημα πέντε ημερών επιστρέφοντας από το 0-2, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά της Ευρωλίγκας, αφού και οι εννιά ομάδες που μέχρι πέρσι είχαν προηγηθεί με 2-0 πέρασαν στο Final Four.
Τι έφταιξε και ήρθε το 2-0;
-Απορρυθμίστηκε χωρίς Διαμαντίδη: Ο τραυματισμός του Διαμαντίδη στη μύτη στο πρώτο λεπτό του αγώνα τον έβγαλε εκτός κλίματος αγώνα κι επηρέασε όλη τη λειτουργία του Παναθηναϊκού. Ο Ούκιτς λειτούργησε καλά, αλλά κυρίως με ατομικές προσπάθειες, μόνο στην πρώτη περίοδο, ενώ οι υπόλοιποι έδειχναν να ψάχνουν τον αρχηγό και να βραχυκυκλώνουν.
-Έλλειψη σταθερού σουτ: Ο Παναθηναϊκός είχε 5/5 τρίποντα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου στο πρώτο ματς και 3/3 στο ξεκίνημα του αγώνα στο δεύτερο. Όμως ολοκλήρωσε τον αγώνα της Μεγάλης Τετάρτης με 6/25 και αυτόν της Μεγάλης Παρασκευής με 4/20. Δίχως σταθερό μακρινό σουτ σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα δεν μπορείς να έχεις τύχη στη Μόσχα. Και ειδικά ο Παναθηναϊκός που «τρέφεται» από το τρίποντο, όταν έχει 22% πίσω από τα 6,75μ. (10/45).
-Ναρκοπέδιο η ρακέτα: Ο Παναθηναϊκός ήταν απελπιστικά άστοχος κοντά στο καλάθι. Είχε 14/38 δίποντα (36%), ενώ μέσα στη ρακέτα είχε 10/26 δίποντα αστοχώντας και σε πολλά εύκολα καλάθια. Στον αντίποδα, η ΤΣΣΚΑ είχε 24/37 δίποντα (64%) και 13/17 μέσα στο ζωγραφιστό.
-Μη αξιοποίηση της καλής του άμυνας: Ο Παναθηναϊκός είχε καλό αμυντικό πλάνο και ειδικά από το τρίτο δεκάλεπτο μέχρι τα πρώτα λεπτά της μέσα της τέταρτης περιόδου, όταν δέχτηκε μόλις 18 πόντους. Όμως στο ίδιο διάστημα πέτυχε ισάριθμους πόντους λόγω της αστοχίας του.
-Προβλήματα στο ένας με έναν ξανά: Η ΤΣΣΚΑ βλέποντας πως το πλάνο με το πέρασμα της μπάλας στους ψηλούς δεν λειτουργεί, αποφάσισε να εστιάσει στο ατομικό ταλέντο των παικτών της, με κύριο εκφραστή τον Γουίμς απέναντι στον οποίο δεν είχε αντίδοτο η άμυνα του Παναθηναϊκού και στο δεύτερο παιχνίδι.
-Ανεκμετάλλευτες έξτρα επιθέσεις: Ο Παναθηναϊκός είχε 8 επιθετικά ριμπάουντ (έναντι μόλις 3 της ΤΣΣΚΑ), 7 κλεψίματα (έναντι ενός) και ώθησε τους αντιπάλους του σε 14 λάθη (ενώ έκανε μόλις 6). Αυτό μεταφράστηκε σε 14 έξτρα επιθέσεις, που όμως όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα έμειναν αναξιοποίητες.
-Βραχνάς οι βολές: Οι πολλές χαμένες βολές στοίχισαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό στο πρώτο παιχνίδι. Στο δεύτερο ήταν και πάλι πληγή, καθώς οι «πράσινοι» είχαν 11/16. Η ΤΣΣΚΑ πήγε μόλις δύο φορές στη γραμμή (2/4) και ίσως θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί περισσότερο τα φάουλ για να ανακόψουν το ρυθμό των αντιπάλων.
Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητες που υπάρχουν. Το οφείλει στα έξι αστέρια στη φανέλα του και τον κόσμο του, που θα είναι παρόν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Δευτέρας (21:45). Για την ώρα και μετά την επιστροφή στη βάση το πρόγραμμα περιλαμβάνει Πάσχα στο παρκέ με πολλή ανάλυση, βίντεο και αποκατάσταση.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.