Παλαιότερες

Τα παιδία παίζει (Sportday / Αντώνης Πανούτσος)

Aγωνιστικά ο Τάκης Λεμονής έκανε το μόνο που του επιτρεπόταν να κάνει. Γνωρίζοντας ότι οι μισοί του παίκτες μετά το ματς με τον ΠΑΣ για να ανέβουν σε ημιώροφο χρειάζονταν ασανσέρ, κράτησε εσκεμμένα την ομάδα πίσω.

Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η άμυνα της ΑΕΚ θα βγει ψηλά και θα μπορεί να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα του Καστίγιο. Χρειάστηκε βέβαια το λάθος του Πλιάτσικα που έχασε την κόντρα από τον Τζόρτζεβιτς, αλλά το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού ήταν αποτέλεσμα τακτικής, το δεύτερο τσαμπουκά και το τρίτο αποτέλεσμα στημένης φάσης. Αντίθετα, για να μείνει στο παιχνίδι η ΑΕΚ χρειάστηκαν δύο αυτογκόλ, που, αν πούμε ότι το δεύτερο ήταν αποτέλεσμα πίεσης, το πρώτο ήταν απολύτως αποτέλεσμα λάθους. Για να χρειαστεί δύο αυτογκόλ για ισοπαλία μία ομάδα που έπαιξε το ένα τρίτον του ματς με παίκτη περισσότερο, ρόλο έπαιξε ένα άλλο στοιχείο. Η υπερβολική άνεση σε πειραματισμούς που έχει δώσει η διοίκηση της ΑΕΚ στον Λορένσο Σέρα Φερέρ. Η πίεση δεν υπάρχει μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τους προπονητές. Και αν υπάρχει ένας λόγος που η ΑΕΚ χθες δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ολυμπιακό, είναι -όχι η πίεση– αλλά, η έλλειψη πίεσης στον Λορένσο Σέρα Φερέρ.

Αν υποθέσουμε ότι στο χθεσινό ματς ο Τάκης Λεμονής κατέβαζε τον Ολυμπιακό με 3-5-2, χωρίς Ζεβλάκοφ και Ντομί, αλλά με Ταραλίδη και Μάριτς στα χαφ, και η ομάδα του χρειαζόταν τη νίκη για να μείνει στο κυνήγι του τίτλου, αλλά δεν την έπαιρνε, τα υπόλοιπα είναι απλά. Επανάληψη της κραυγής κάθε γνήσιου Ολυμπιακού: «αυτή η ομάδα παίζει μόνο 4-4-2», μία δήλωση στήριξης του υπεύθυνου Τύπου στον προπονητή και από Τετάρτη Νίκος Αλέφαντος ως τεχνικός διευθυντής και Νίκος Αναστόπουλος στον πάγκο, μπας και σωθεί η σεζόν. Ο Τάκης Λεμονής και ο κάθε προπονητής του Ολυμπιακού κάθεται στον πάγκο γνωρίζοντας ότι η απόσταση από τον πάγκο στο ταμείο ανεργίας είναι ένα λάθος σε ντέρμπι. Αντίθετα, στην ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη ο Φερνάντο Σάντος στο παρελθόν και ιδιαίτερα ο Λορένσο Σέρα Φερέρ σήμερα μοιάζει να ξέρουν ότι, ανεξάρτητα από αυτό που θα κάνουν, η θέση τους δεν κινδυνεύει.

Το rotation σε κάθε γλώσσα και λογική είναι ένα σύστημα που παίκτες ξεκουράζονται σε τακτά διαστήματα. Συνήθως οι βασικοί ξεκουράζονται στα φαινομενικά εύκολα ματς, με τα επακόλουθα ρίσκα. Ας πούμε τα δύο γκολ που έφαγε ο Ολυμπιακός στα Γιάννενα είναι αποτέλεσμα rotation. Στο χθεσινό ματς η ΑΕΚ παίζει για πρώτη φορά 3-5-2 με τον αυθεντικό αναπληρωματικό Πλιάτσικα και τον -έχοντας υποστεί μεγάλη κριτική ότι δεν δίνει βοήθειες στον Τζιωρτζιόπουλο- Ζούλιο Σέζαρ να πρέπει να καλύψουν αμυντικά τις πλευρές. Ενα ενδιαφέρον πείραμα για τον Αύγουστο, όχι όμως για το ντέρμπι του Φεβρουαρίου, που κρίνει όχι μόνο τη σεζόν αλλά και το στοίχημα που μόλις πριν από 10 μέρες ήταν έτοιμος ο Φερέρ να βάλει για το ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο.

Υπάρχουν ομάδες που το ζητούμενο είναι να μην έχουν βασική ενδεκάδα. Ομάδες νέων που πρέπει να παίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ώστε να φανεί ποιοι έχουν μέλλον για τη μεγάλη ομάδα. Η μεγάλη όμως ομάδα μπορεί να ενισχύεται από νεαρούς παίκτες, αλλά δεν μπορεί να είναι κέντρο εκπαίδευσης των μικρών. Στη χθεσινή σύνθεση της ΑΕΚ δεν παίζει ο Ηλίας Κυριακίδης. Ωραία, τα είπαμε, τα γράψαμε, ο Κυριακίδης είναι γκαφατζής, κάνει το κάτι παραπάνω και δεν κάνει για βασικός. Εφόσον όμως ο Εμερσον είναι τραυματισμένος και ο Καφές τραυματίστηκε στην προπόνηση, υπάρχει λόγος να παίξει ο Πλιάτσικας; Για να πάρει εμπειρίες; Τώρα, κοιτάζοντας τις πλάτες του Τζόρτζεβιτς και του Καστίγιο, θα του χρησιμεύσουν σε κάτι στη ζωή του; Ενίοτε η ΑΕΚ δείχνει λιγότερο ομάδα και περισσότερο λύκειο, με λυκειάρχη τον Φερέρ. Αν ο sir Takis γκέλαρε χρησιμοποιώντας τους αναπληρωματικούς στα Γιάννενα, ο Don Lorenco γκέλαρε διπλά κατεβάζοντας την ομάδα του «άρτζι μπούρτζι και λουλάς» στο κρισιμότερο ματς της σεζόν, στον πολύ σημαντικότερο από το Κύπελλο θεσμό του πρωταθλήματος. Στο θέμα της διαιτησίας η ΑΕΚ έχει δικαίωμα να φωνάζει για πέναλτι στον Καμπάνταη και να μιλάει για περίπτωση πέναλτι στον Λυμπερόπουλο. Ο Ολυμπιακός όμως μπορεί να φωνάζει για τη δεύτερη κάρτα στον Ζεβλάκοφ. Οσο για τον Μπριάκο, μπορεί να σκούζει για τα πεσίματα του Καμπάνταη. Το παραμύθι του λύκου υπάρχει και στο ποδόσφαιρο και αν ζητείς από τον διαιτητή να σου βρει ποια από τις τρεις βουτιές σου ήταν το πέναλτι, οι πιθανότητες να αδικηθείς είναι πολλές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x