Σε εκτενή του ανάλυση το CNBC εξηγεί τους λόγους γιατί το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη διαφέρει από τα υπόλοιπα που έχουν λάβει χώρα στην Ευρώπη.
"Είναι το έκτο τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος που διεξάγεται με "όπλο" ένα φορτηγό ή ενα βανάκι, προκαλώντας τους θανάτους πολλών αθώων πολιτών. Ωστόσο, η φύση του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Βαρκελώνη ενδέχεται να είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνα πυ συνέβησαν πρωτύτερα σε Λονδίνο, Παρίσι και Στοκχόλμη", σημειώνει το ειδησεογραφικό δίκτυο.
"Ειναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα αντίστοιχα χτυπήματα γιατί στην περίπτωση της Βαρκελώνης μιλάμε για μια πολύ πιο εξεζητημένη και προηγμένη πλεκτάνη που συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή πολλών [τρομοκρατών], γεγονός που από μόνο του ειναι εξαιρετικά ανησυχτητικό", τονίζει ο Ολιβιέ Γκιτά, διοικητικός διευθυντής της GlobalStrat, μιας βρετανικής εταιρίας ανάλυσης γεωπολιτικού ρίσκου.
Δια του λόγου το αληθές, το απόγευμα της Παρασκευής, η ισπανική ομοσπονδιακή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των τεσσάρων υπόπτων τρομοκρατών που σχετίζονται με την επίθεση στον πεζόδρομο της Las Ramplas.
Πιο συγκεκριμένα, η ισπανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους Μούσα Ουκαμπίρ (αδερφό του Ντρις Ουκαμπίρ που είχε νοικιάσει το λευκό βαν), Σαΐντ Ααλαά, Μοχαμέντ Χισαμί και Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην οργάνωση και στην εκτέλεση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας, προκαλώντας τον θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 100.
"Η Ισπανία μπορεί να μην βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όσον αφορά στην τρομοκρατία, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δραστήρια όλον αυτόν τον καιρό στον εντοπισμό και την διάλυση τριχαντιστικών πυρήνων", προσθέτει ο Γκιτά που υπενθυμίζει πως η Ισπανία βιώνει το χειρότερο τρομοκρατικό της χτύπημα από τον Μάρτιο του 2004 και τους 192 νεκρούς στο μετρό της Μαδρίτης, την ευθύνη του οποίου είχε αναλάβει τότε η Αλ Κάιντα.
"Ωστόσο, οι συνθήκες του χτυπήματος στη Βαρκελώνη διαφέρουν πολύ σε σχέση με εκείνο στην Μαδρίτη", επισημαίνει με την σειρά του ο Φεντερίκο Σάντι, γεωπολιτικός αναλυτής του Eurasia Group.
"Ο τότε πρόεδρος της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αποφάσισε να ρίξει το φταίξιμο για την επίθεση στους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ, πληρώνοντας στη συνέχεια το πολιτικό τίμημα", καταλήγει με νόημα ο Σάντι.
Πράγματι, παρότι η συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρί Αθνάρ έσπευσε τότε να αποδώσει την ευθύνη για την επίθεση στην ΕΤΑ, το ίδιο βράδυ μια τρομοκρατική οργάνωση του δικτύου της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη.
Η επιμονή της κυβέρνησης να κατηγορήσει τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση οδήγησε στην ήττα του Χοσέ Μαρί Αθνάρ, μόλις τρεις ημέρες αργότερα στις βουλευτικές εκλογές, αναδεικνύοντας νικητή, παρότι δεν αναμενόταν, τον σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Πηγή: thetoc.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.