Επικαιρότητα

Βρέθηκε τάφος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Την ανακάλυψη σημαντικότατων ευρημάτων που συνδέονται με την ιστορία της Μακεδονίας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που μετέβη την Τρίτη στην Αρχαία Αμφίπολη Σερρών.

Τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία «κάτι το μεγάλο έχει βρεθεί στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη» ενίσχυσε η επίσκεψη του ιδίου του πρωθυπουργού την Τρίτη.

Τον Αντώνη Σαμαρά, συνόδευε η σύζυγός του Γεωργία και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ήταν φειδωλός. Ωστόσο προανήγγειλε την ανακάλυψη σημαντικότατων ευρημάτων που συνδέονται με την ιστορία της Μακεδονίας.

«Κάντε υπομονή λίγες μέρες», συνέστησε ο πρωθυπουργός στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης Σερρών, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση καθ’ οδόν προς τον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.

Στον Τύμβο Καστά ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Γιατί στον Τύμβο Καστά, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία περιφρουρεί τον χώρο της ανασκαφής.

Ήδη, τον περασμένο Μάρτιο, στην 27η αρχαιολογική συνάντηση στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχε ακουστεί ότι βρέθηκε κάποιος σπουδαίος βασιλικός τάφος που παραπέμπει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την εκδοχή αυτή ισχυροποιεί η αποκάλυψη ενός μοναδικού σε μέγεθος ταφικού περιβόλου, που αγγίζει τα 500 μέτρα!
Κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή.

Στρατηγοί και ναύαρχοι του Μακεδόνα στρατηλάτη εμπλέκονται με την Αμφίπολη. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη Ρωξάνη, νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Αλέξανδρο Δ’.

Όσο για τον ταφικό περίβολο που έχει βρεθεί, χρονολογείται κατά την περίοδο 325-300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου αρχιτέκτονα της εποχής εκείνης, Δεινοκράτη, που θεωρείται από τους στενούς φίλους του Μ. Αλεξάνδρου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x