Προ σημαντικών εξελίξεων βρισκόμαστε στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς η FIBA δεν έμεινε στα λόγια και προχώρησε επιθετικά στις κινήσεις για τη δημιουργία της δικής της ευρωπαϊκής λίγκας, που θα υποκαταστήσει την Ευρωλίγκα από τη σεζόν 2016/17.
Το σχέδιο έχει ήδη σταλεί σε οκτώ ομάδες, που θεωρούνται οι ισχυρότερες από όλες τις απόψεις στην Ευρώπη και θα έχουν θέση στη νέα ευρωπαϊκή λίγκα: σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές.
Η FIBA δελεάζει τις ομάδες με πρωτοφανή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ έσοδα. Στο σχέδιο που τους απέστειλε προβλέπεται για καθεμία συμμετέχουσα στη διοργάνωση ομάδα ποσό 1.687.500 ευρώ, στο οποίο θα προστίθενται σημαντικά μπόνους για κάθε νίκη (37.500 ευρώ), για παρουσία στο Final Four (360.000 ευρώ), ακόμη και γι’ αυτές που θα αποκλειστούν στα προημιτελικά (240.000 ευρώ), για τους νικητές των ημιτελικών του Final Four (648.000 ευρώ), αλλά και για τους ηττημένους (432.000 ευρώ), αλλά και για την ομάδα που κατακτά τον τίτλο (περίπου 1 εκατ. ευρώ), όπως και για τον μεγάλο χαμένο του τελικού (432.000 ευρώ).
Πρόκειται για τεράστια αύξηση εσόδων για τις ομάδες, αφού τα μπόνους δεν συγκρίνονται ούτε με αυτά που προανήγγειλε πρόσφατα το αφεντικό της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου.
Πού βρήκε τα χρήματα η FIBA; Φέρεται να έχει συμφωνήσει με χορηγούς, αλλά και με ένα fund που θα βάλει τα περισσότερα χρήματα, που θα είναι εγγυημένα για τους συλλόγους.
Οι ομάδες καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2015 κι αν το πράξουν θα εισπράξουν 1 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου!
Σε ό,τι αφορά στη δομή της διοργάνωσης, η FIBA προτίθεται να μειώσει τις άδειες απευθείας συμμετοχής από έντεκα σε οκτώ, αφαιρώντας από τη λίστα τη Λαμποράλ Κούτσα, την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο και τη Ζαλγκίρις Κάουνας.
Το σχέδιό της προβλέπει μια διοργάνωση με 16 ομάδες, οκτώ που θα έχουν άδεια απευθείας συμμετοχής (οι ισχυρές που αναφέρθηκαν παραπάνω), άλλες τόσες που θα επιλέγονται με κριτήρια τα αποτελέσματά τους, απευθείας από τα πρωταθλήματα Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Λιθουανίας, καθώς και τέσσερις από προκριματικούς που θα γίνονται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (με τη συμμετοχή 32 ομάδων, 26 πρωταθλητριών της Ευρώπης κι άλλων έξι), ενώ οι wild cards θα πάψουν να ισχύουν.
Σχετικά με το σύστημα της διοργάνωσης, θα υπάρχει ένας πρώτος γύρος σαν πρωτάθλημα, όπου θα τίθενται αντιμέτωπες όλες οι ομάδες από δύο φορές, εντός κι εκτός έδρας (30 αγωνιστικές). Οι οκτώ πρώτες της κατάταξης θα παίζουν play offs με την πρόκριση να κρίνεται στις δύο νίκες, ενώ θα ακολουθεί Final Four.
Οι τέσσερις έξτρα (μη πρωταθλήτριες ομάδες) για τα προκριματικά θα προέρχονται ως εξής: θα είναι μια από τη ζώνη Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου και Ολλανδίας, μία από τη ζώνη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας, μια από τη ζώνη της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας και μία από τη ζώνη Ελλάδας, Ρωσίας, Τουρκίας και Ισραήλ.
Κάθε χώρα θα μπορεί να έχει το πολύ τρεις συμμετέχουσες ομάδες στη διοργάνωση.
Η FIBA έχει δεσμευτεί πως τα εθνικά πρωταθλήματα θα διεξάγονται ανεμπόδιστα, αλλά στο πλάνο της είναι να συμπεριληφθούν μελλοντικά μεσούσης της περιόδου τα «παράθυρα» για προκριματικούς αγώνες Ευρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, κάτι που έχει αρνηθεί να εφαρμόσει η Ευρωλίγκα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.