Επικαιρότητα

Χρυσή προκαταβολή!

Πριν την 25η Μαρτίου η εκταμίευση 58,5 δισεκατομμυρίων ευρώ –από τα συνολικά 130 δισ. – όπως αποφάσισε το Eurogroup. Πλατιά χαμόγελα της ελληνικής αποστολής, αλλά και… έπαινοι από τους δανειστές.

Πριν την 25η Μαρτίου η εκταμίευση 58,5 δισεκατομμυρίων ευρώ –από τα συνολικά 130 δισ. – όπως αποφάσισε το Eurogroup. Πλατιά χαμόγελα της ελληνικής αποστολής, αλλά και… έπαινοι από τους δανειστές.

«Είχαμε καιρό να ακούσουμε καλά λόγια, και σήμερα τα ακούσαμε» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες. Απομένει -όπως είπε- μόνον η έγκριση της τρόικας, αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

«Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη λήξη της συνόδου.

Νωρίτερα, οι 16 υπουργοί Οικονομικών είχαν δώσει «πράσινο φως» για την εκταμίευση σχεδόν του 50% της νέας βοήθειας, έως τις 20 Μαρτίου. Παρ’ όλα αυτά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 9 του μηνός, στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και θα επισφραγιστούν στην συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου.

«Τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας

Είχε προηγηθεί θρίλερ της τελευταίας στιγμής, όταν οι εταίροι έβαλαν όρο για τα επιδόματα ανεργίας. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, είχε εκφράσει την πρόθεση να εξαιρέσει κάποιες κατηγορίες ανέργων από τη μείωση του επιδόματος κατά 22% , όσο και η μείωση του κατώτατου μισθού.
Τελικώς, και μπροστά στον κίνδυνο να μην εγκριθεί η δανειακή σύμβαση, η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι τα επιδόματα των ανέργων να «ψαλιδιστούν» κατά 100 ευρώ, πέφτοντας από τα 461 στα 360 ευρώ.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x