Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να υιοθετήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που γράφτηκαν στα οπαδικά έντυπα, αν και αυτές έχουν το ενδιαφέρον τους. Εδώ θα μιλάμε με κανονισμούς: Το άρθρο 10, παράγραφος 1, εδάφιο δ’ του ΚΑΠ είναι ξεκάθαρο. Το παιχνίδι στους «Ζωσιμάδες» ΔΕΝ έπρεπε να ξεκινήσει και την ευθύνη της μη τήρησης του κανονισμού φέρει ακέραια ο Σπάθας. Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση. Από εκεί και πέρα, ο Ζαχαριάδης πέρασε «χειρουργείο» την ΑΕΚ, ωστόσο στα άλλα ματς δεν αλλοιώθηκαν αποτελέσματα.
Του Άρη Ασβεστά
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Σαραϊδάρης, Δημητριάδης): ΑΕΚ-Ξάνθη 1-1
Προβληματική η διαιτησία του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη στην επιστροφή του στους αγώνες, σε βαθμό που η ΑΕΚ (και σε καμία περίπτωση η Ξάνθη) δικαίως φωνάζει για αλλοίωση αποτελέσματος. Στο 24’ ο Εντιμάρ ανατρέπει καθαρά τον Κλωναρίδη και ο Θεσσαλονικιός ρέφερι όφειλε να δώσει πέναλτι και κίτρινη κάρτα. Στο 42’ ο Λεονάρντο πετυχαίνει γκολ το οποίο έπρεπε να μετρήσει. Από πουθενά δεν προκύπτει στη φάση ότι ο διαιτητής είχε ειδοποιήσει πως θα σφυρίξει για να εκτελεστεί το φάουλ, συνεπώς είχαν κάθε δικαίωμα οι παίκτες της ΑΕΚ να παίξουν γρήγορα τη μπάλα χωρίς να περιμένουν να στηθεί τοίχος (άλλωστε δεν ζητήθηκε ούτε από τους παίκτες της Ξάνθης). Και στο κάτω-κάτω, από τη στιγμή που ακυρώθηκε –έστω και λανθασμένα- το γκολ, ο Ζαχαριάδης έπρεπε να δείξει κίτρινη στον Κάρλος επειδή εκτέλεσε βεβιασμένα.
Αναφορικά με το πέναλτι που δόθηκε στην ΑΕΚ, υπήρξαν διάφορες απόψεις διότι το ριπλέι δεν είναι και τόσο καθαρό. Ωστόσο η πραγματικότητα (την οποία βλέπουμε και εμείς με γυμνό μάτι) εκφράστηκε από τρεις καθηγητές διαιτησίας που σχολιάζουν τις φάσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αθλητικές ιστοσελίδες: Ο Κομεσίδης βρίσκει τον Καφέ στο πόδι και το πέναλτι ορθώς δόθηκε. Άσχετα αν ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έπεσε θεαματικά ώστε –πιθανότατα- να γίνει πιο πειστικός.
Από εκεί και πέρα, από μια κίτρινη έπρεπε να δουν ο Βλαχοδήμος και ο Κοντοές, ενώ στο φάουλ του Λυμπερόπουλου στον Πόι στο 71’ θα μπορούσε να βγει και κόκκινη. Πολύ καλοί οι βοηθοί, κυρίως ο Δημητριάδης που είδε τη δύσκολη φάση του γκολ του Μαρκόφσκι η οποία ήταν οριακά καθαρή.
ΔΕΛΦΑΚΗΣ (Κούλα, Αναστόπουλος): ΟΦΗ-Δόξας Δράμας 2-0
Εύκολο το παιχνίδι στο «Γεντί Κουλέ» για τον Γιάννη Δελφάκη, που ήταν κοντά στις φάσεις και δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Μοναδική φάση προς συζήτηση ήταν ένα χέρι του Ψυχογιού το οποίο ο ρέφερι από την Αρκαδία έκρινε ως ακούσιο και εξ επαφής. Ήταν πάντως απλωμένο, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε. Καλή εικόνα και από τους δύο βοηθούς.
ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (Γεωργιάδης, Σταματόγλου): Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 3-1
Συνολικά κακή ήταν η διαιτησία του Γιώργου Δασκαλόπουλου στο Καραϊσκάκη. Αν και επέστρεφε από τιμωρία, έδειξε πως παραμένει ντεφορμέ. Σημαντικότερο λάθος του, ένα πέναλτι που έδωσε στον Ολυμπιακό, σε ανατροπή του Χολέμπας από τον Ιωάννου. Γενικά δεν έπαιρνε θέση και προτιμούσε να δίνει συνέχεια στο παιχνίδι, ακόμα και όταν υπήρχαν σκληρά μαρκαρίσματα. Ένα παράδειγμα είναι μια κίτρινη στον Ντιόγο που έπρεπε να τη δείξει καθώς πάτησε το πόδι του Αλεξίου.
Θάλασσα τα έκανε και ο β’ βοηθός Σταματόγλου, ο οποίος έκοψε μία φορά τον Ολυμπιακό και μία τον Λεβαδειακό με ανύπαρκτα οφσάιντ. Σωστές υποδείξεις από τον α’ βοηθό, Γεωργιάδη.
ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ (Γούκος, Τρύφων): Ατρόμητος-Άρης 0-0
Η υποφερτή σε γενικές γραμμές διαιτησία του Μιχάλη Κουκουλάκη στο Περιστέρι, επισκιάζεται από την πέρα για πέρα άδικη αποβολή του Φατί με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Όχι απλά δεν υπάρχει φάουλ, αλλά ο Ηρακλειώτης ρέφερι ήταν και σε εξαιρετικό σημείο ώστε να δει καθαρά τη φάση. Ο Φατί πιθανότατα να έπρεπε να δει σε άλλη στιγμή την κίτρινη και αναφερόμαστε σε φάουλ που κάνει στον Ιτάνζ στο 45’. Εξάλλου, στο 54’ ο Καζναφέρης κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Σφακιανάκη που «σήκωνε» δεύτερη κίτρινη κάρτα. Επίσης, αν έπρεπε κάποιος να αποβληθεί για τη γενικότερη συμπεριφορά του, αυτός ήταν ο Γιαννιώτας, που τσακωνόταν συνεχώς με τον Γιαννούλη και έφτυνε διαρκώς προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Ένα λάθος χρεώνεται ο β’ βοηθός, Τρύφων, που έκοψε τον Μήτρογλου με ανύπαρκτο οφσάιντ στο 83’. Χωρίς λάθη ο Γούκος.
ΓΙΑΧΟΣ (Γκάγκας, Δημόπουλος): Κέρκυρα-Αστέρας Τρίπολης 0-0
Εξαιρετική η διαιτησία του Θανάση Γιάχου στην Κέρκυρα, που έδειξε σε μεγάλη φόρμα και γι’ αυτό επιβραβεύτηκε ήδη με τον ορισμό του στο ντέρμπι του κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Και λέμε εξαιρετική διότι το ματς είχε αρκετές επίμαχες φάσεις και συγκεκριμένα πολλές πτώσεις: Μαρκάρισμα του Οσμάν στον Ράγιο, πτώση του Περόνε, πτώση του Αγρίτη, πτώση του Σολάκη… Ορθότατα ο Χιώτης ρέφερι δεν έδωσε τίποτα και σε κάποιες περιπτώσεις έβγαλε πολύ σωστά και την κίτρινη κάρτα. Ένα λάθος έκανε ο α’ βοηθός, Γκάγκας, που σήκωσε αναίτια τη σημαία του όταν ο Μπρέσκα έβγαινε μόνος του απέναντι στον Γκαλίνοβιτς.
ΘΑΝΟΣ (Τάτσης, Κουρομπίλια): ΠΑΟΚ-Εργοτέλης 2-1
Πετυχημένο το έργο του Δημήτρη Θάνου στην Τούμπα, σε ένα παιχνίδι που είχε αρκετές δύσκολες φάσεις. Σωστά δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Φωτάκη από τον Ολίσε, ενώ σωστά αποφάσισε να μην δώσει τίποτα και στο μαρκάρισμα του Σασιασβίλι στον Λαζάρ. Από την άλλη, ορθώς έδωσε το πέναλτι στο χέρι του Κυριακίδη. Οι βοηθοί δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα: Η β’ βοηθός, Κουρομπίλια, ανέκοψε λανθασμένα τον Κουτσιανικούλη στο 54’ και τον Φραγκουλάκη στο 67’, ενώ ο α’ βοηθός, Τάτσης, στέρησε γκολ από τον Σαλπιγγίδη ανακαλύπτοντας οφσάιντ του Ρομπέρ.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Σωτηρόπουλος, Καρατζίκας): Πανιώνιος-Παναιτωλικός 1-0
Απαρατήρητος πέρασε ο Χάρης Καλογερόπουλος από τη Νέα Σμύρνη και δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο από τους ανθρώπους των δύο ομάδων. Ήταν παράλληλα και τυχερός, αφού δεν του έτυχαν φάσεις υψηλής δυσκολίας. Ένα (χοντρό) λάθος έχει κάνει ο β’ βοηθός, Καρατζίκας που ανέκοψε τον Παναιτωλικό με ανύπαρκτο οφσάιντ σε φάση που ο επιτιθέμενος καλυπτόταν από τέσσερις παίκτες του Πανιωνίου! Χωρίς λάθη ο Σωτηρόπουλος.
ΣΠΑΘΑΣ (Ευθυμιάδης, Καρσιώτης): ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-1
Τα είπαμε και στον πρόλογο και σας τα παρουσιάζουμε και αναλυτικά. Το άρθρο 10, παράγραφος 1 του ΚΑΠ περί «ακαταλληλόλητας γηπέδου», αναφέρει: «Ένα γήπεδο επιτρέπεται να χαρακτηριστεί ακατάλληλο πριν ή μετά την έναρξη του αγώνα μόνο στις ακόλουθες εξαιρετικές περιπτώσεις, από τις οποίες είναι δυνατό να δημιουργηθεί κίνδυνος για τους αγωνιζόμενους ποδοσφαιριστές: …δ) Όταν το χιόνι που έχει πέσει στον αγωνιστικό, παγώνει εξ αιτίας του ψύχους που επικρατεί και δημιουργείται απ’ αυτό τον λόγο κίνδυνος τραυματισμού των ποδοσφαιριστών».
Παρακάτω, στην παράγραφο 2, διευκρινίζεται: «Για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή της συνέχισης ενός αγώνα από την άποψη της καταλληλότητας ή όχι του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, οι δε ομάδες που αγωνίζονται έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφαση του, χωρίς να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση».
Στο επίμαχο ματς, υπήρξε όντως πάγος στο γήπεδο και ήταν ολοφάνερο πως υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού των ποδοσφαιριστών. Ο Ηλίας Σπάθας έκρινε διαφορετικά, αλλά τελικά λανθασμένα, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει και ότι άργησε πολύ να ελέγξει τον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια, όπως σημειώνεται στην παράγραφο 2, μόνο ο διαιτητής αποφασίζει, χωρίς να μπορούν οι ομάδες να πουν δεύτερη κουβέντα ή να κάνουν ένσταση. Συνεπώς, παρά τα όποια δίκια τους, δεν είχαν καμία δουλειά οι παίκτες του Παναθηναϊκού να ζητήσουν στο 14’ να σταματήσει ο αγώνας. Άρα ορθώς είδαν κίτρινη κάρτα ο Λέτο και ο Σπυρόπουλος.
Από εκεί και πέρα, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Πειραιώτης ρέφερι έκανε μια καλή διαιτησία με λίγα λάθη. Στην αρχή του αγώνα «κιτρίνισε» τον Κλέιτον άνευ λόγου, καθώς γλίστρησε και δεν έκανε θέατρο. Επίσης στο 30’, ο Κουίνσι κάνει φάουλ με τις τάπες στον Πάντο και έπρεπε να δει την κίτρινη κάρτα. Ένα λάθος χρεώνεται στο α’ βοηθό, Ευθυμιάδη, ο οποίος στο 86’ ανέκοψε τον Τζάνη με ανύπαρκτο οφσάιντ. Χωρίς λάθη ο β’ βοηθός, Καρσιώτης.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Σπάθας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για την απόφαση του να διεξαχθεί το ματς. Ο παρατηρητής και η ΚΕΔ έκριναν πως σωστά έπραξε…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.