Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές εκ των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, το Δ.Σ. του συνεταιρισμού αποφάσισε να ισχύσουν τα ίδια –αυστηρά- κριτήρια αδειοδότησης που ίσχυαν και πέρυσι (και που δεν τηρήθηκαν, βέβαια). Διαφωνίες, αλλά χαμηλοί τόνοι από την διοργανώτρια για το νόμο. Την άλλη εβδομάδα με ΟΠΑΠ.
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να γινόταν συζήτηση ώστε να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια αδειοδότησης των ΠΑΕ ως προς το ελαστικότερο, ωστόσο η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε τελικά να προτείνει στην ΕΠΟ να παραμείνουν όλα ως είχαν.
Μόνο τρεις ομάδες επέμεναν μέχρι τέλους και ψήφισαν να υπάρξει αλλαγή: η ΑΕΚ, ο Άρης και ο ΟΦΗ, που προφανώς αντιλαμβάνονται ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Οι τρεις αυτές ΠΑΕ, πρότειναν να υπάρχουν διαφορετικές «ταχύτητες» στην αδειοδότηση (άλλα κριτήρια οι «ευρωπαίοι», άλλα οι υπόλοιποι και άλλα όσοι ανεβαίνουν από τη Β’ Εθνική). Πρότειναν επίσης να μην υπάρχει η ποινή του υποβιβασμού για όποιον δεν αδειοδοτηθεί, αλλά αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (αν παίζει Ευρώπη), απαγόρευση μεταγραφών (όχι όμως και απαγόρευση πώλησης παικτών) ή και πρόστιμο.
Το θέμα πήγε σε ψηφοφορία και όπως προείπαμε, όλες οι ομάδες πλην της ΑΕΚ, του Άρη και του ΟΦΗ, ψήφισαν να μην υπάρξουν αλλαγές (απουσίαζε η Δόξα Δράμας, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν είχε δικαίωμα ψήφου).
Βέβαια, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ΕΠΟ, καθώς εκείνη θα αποφασίσει για τα κριτήρια και τον τρόπο αδειοδότησης. Είναι, ωστόσο, σαφές, ότι οι ομάδες αποφάσισαν να παίξουν και φέτος με τη φωτιά, διακινδυνεύοντας το να μην αδειοδοτηθούν, αφού με τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν το ενδεχόμενο αυτό μόνο απίθανο δεν φαντάζει.
Εκτός, βέβαια, κι αν στις ομάδες γνωρίζουν καλά πως ότι και να γίνει, βρέξει-χιονίσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την άδεια θα την πάρουν! Και πέρυσι άλλωστε, είναι σαφές πως υπήρχαν ομάδες που είχαν… «θέματα». Κι όμως την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα την πήραν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φτάσαμε στο σημείο να αυτό-καταργηθεί ολόκληρο το σύστημα αδειοδότησης στη Β’ Εθνική και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει ομάδα στη Σούπερ Λίγκα που αγωνίζεται χωρίς άδεια (ΟΦΗ). Με λίγα λόγια, όλη η κουβέντα γίνεται για ένα, έτσι κι αλλιώς, γελοιοποιημένο σύστημα αδειοδότησης.
Αντιρρήσεις για το νόμο και ραντεβού με ΟΠΑΠ
Στη διάρκεια του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας, έγινε μεγάλη συζήτηση και για τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Στα χνάρια της ΕΠΟ, ο συνεταιρισμός «κλωτσάει» στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Παράλληλα, υπάρχουν διαφωνίες και για διατάξεις που αφορούν τη βία και συγκεκριμένα για τις ευθύνες των ΠΑΕ σε σχέση με τις πράξεις των μελών των συνδέσμων.
Στη διοργανώτρια αρχή κατέγραψαν τις αντιρρήσεις τους και θα τις καταθέσουν την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου (παρουσία τους) θα συζητηθεί ο νέος αθλητικός νόμος.
Όσον αφορά το θέμα της χορηγίας του πρωταθλήματος που «καίει» τις ΠΑΕ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον ΟΠΑΠ. Οι δύο πλευρές πιθανότατα θα τα βρουν, τόσο στο ποσό, όσο και στη χρονική διάρκεια της σύμβασης (η λίγκα θέλει διετή, ο οργανισμός τριετή).
Η πρώτη… του Σάββα
Κατά τ’ άλλα, μια μικρή ένταση πήγε να δημιουργηθεί στη διάρκεια του Δ.Σ., όταν ο Σάββας Θεοδωρίδης, στην πρώτη του φετινή παρουσία σε συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο νέο αθλητικό νόμο, επικαλούμενος την τοποθέτηση Ανατολάκη στη Βουλή περί «φωτογραφικής διάταξης» στο σημείο που αναφέρεται στους ξένους επενδυτές.
«Με πληροφόρησαν πριν από λίγο ότι ο Ανατολάκης στη Βουλή είπε ότι περνάει ένας ολόκληρος νόμος για να μπει σε αυτόν μια φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 20. Ότι ο νόμος έγινε γι’ αυτό. Θέλω να μου πείτε ποια είναι η θέση σας, αν είναι έτσι», φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού.
Ο Δημήτρης Γόντικας του απάντησε ότι αυτή η διάταξη θα μπορούσε να περάσει με οποιοδήποτε νομοσχέδιο και ότι δεν αφορά μόνο τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, παρενέβη και ο Σταύρος Αδαμίδης, λέγοντας πως η διάταξη αφορά και την ΑΕΚ. Τελικά η ένταση εκτονώθηκε άμεσα, αφού και ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, ούτε να υπάρξει κάποια… ψηφοφορία για το θέμα.
*Στο περιθώριο του συμβουλίου, η Σούπερ Λίγκα έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίττα της. Το φλουρί δεν έπεσε σε κάποια ΠΑΕ. Μετά από έντονη αναζήτηση, βρέθηκε μεταξύ του κομματιού της Παναγίας και εκείνου της λίγκας. Η Παναγιά μαζί τους…
Άρης Ασβεστάς
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.