Νίκος Ζέρβας

Επιβεβλημένη η αλλαγή Χαλπερίν

Απομένουν κάτι περισσότερο από τρείς εβδομάδες για το Final Four του Παρισιού, που είναι το δεύτερο μεγάλο φετινό ραντεβού του Ολυμπιακού.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Απομένουν κάτι περισσότερο από τρείς εβδομάδες για το Final Four του Παρισιού, που είναι το δεύτερο μεγάλο φετινό ραντεβού του Ολυμπιακού. Όσο και αν οι δηλώσεις προπονητή και παικτών δεν το μαρτυρούν, το μυαλό βρίσκεται από τώρα στο «palais de bercy», μια και τα τέσσερα ματς που απομένουν για την λήξη της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και τα δυο που θα επακολουθήσουν για τα προημιτελικά, έχουν περισσότερο χαρακτήρα προπόνησης και συντήρησης ενόψει της μεγάλης πρόκλησης της Ευρωλίγκας. Όσο και αν τα πλέι-οφ δεν αφήνουν περιθώριο λάθους, όποια ομάδα και αν αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι» στις αρχές του Μαΐου, δύσκολα θα καταφέρει να προβάλει σθεναρή αντίσταση.

Εύλογα λοιπόν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ξεκουράζει παίκτες, δίνει χρόνο στους πιτσιρικάδες και δοκιμάζει σχήματα, άμυνες και τρικ που ίσως αποβούν χρήσιμα, αρχικά στον ημιτελικό με την Παρτιζάν και έπειτα, ας ελπίσουμε, στον τελικό με ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή Μπαρτσελόνα. Το διάστημα που ξεκίνησε από το ματς της Κυριακής κόντρα στην ΑΕΚ, μέχρι και την 7η Μαΐου, δεν προσφέρεται για ηρωισμούς και υπερβάλλοντα ζήλο. Προέχει η ξεκούραση σώματος και πνεύματος, η ηρεμία, αλλά και η ελαχιστοποίηση του ρίσκου για έναν τραυματισμό, που μπορεί να στερήσει από την «μηχανή» ένα σημαντικό «γρανάζι». Αγωνιστικά, με γνώμονα το σκάουτινγκ των αντιπάλων στο Παρίσι, μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ώστε ο βαθμός ετοιμότητας εκείνο το τριήμερο να είναι ακόμη πιο υψηλός.

Με μία δεύτερη σκέψη, τα παιχνίδια πρωταθλήματος δεν έχουν και τόσο αδιάφορο χαρακτήρα. Μπορεί βαθμολογικά να έχουν τελειώσει όλα και οι Πειραιώτες να τερματίσουν δεύτεροι, όμως για το ρόστερ και τα «όπλα» της φαρέτρας του προπονητή, είναι ευεργετικά. Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκε ο «δράκος» και αποφάσισε να αντικαταστήσει για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος τον Γιοτάμ Χαλπερίν με τον Πάτρικ Μπέβερλι. Και οι δυο έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, όμως ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εκτός εγχώριων διοργανώσεων. Ο Ισραηλινός, διάγει ίσως την χειρότερη σεζόν της καριέρας του, αφού αν εξαιρέσουμε ένα-δύο παιχνίδια, δεν έχει βοηθήσει. Πέρυσι, του καταλογίστηκε «απουσία» στα μεγάλα ματς, όμως μέχρι τον Μάρτιο ήταν εξαιρετικός. Φέτος; Μηδέν εις το πηλίκο.

Κανείς δεν αμφιβάλει για το πλούσιο του ταλέντου και το αδαμάντινο του χαρακτήρα του Χαλπερίν, όμως δυστυχώς γι’ αυτόν και τον Ολυμπιακό, δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα. Σε αντίθεση με τον «κοντορεβιθούλη», Μπέβερλι, που όποτε χρειαστεί, λόγω και της άγνοιας κινδύνου που τον διακατέχει, αποδίδει μία χαρά και δίνει το κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι της ομάδας. Φυσικά, οι απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτόν σε σχέση με τον Χαλπερίν είναι λιγότερες, όμως έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο φετινός Ολυμπιακός, τα πέντε λεπτά της πιεστικής άμυνας του πάνω στα αντίπαλα γκαρντ, είναι πολύτιμα.

Στον Μπέβερλι, δεν μπορείς να στηριχτείς για να κατακτήσεις ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά για να πάρουν κάποιες «ανάσες» οι Τεόντοσιτς και Παπαλουκάς είναι «λίρα» εκατό. Μέχρι το καλοκαίρι, όπου οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουν ένα «δυάρι» με σταθερά αξιόπιστο σουτ, η αλλαγή Χαλπερίν-Μπέβερλι για τα ελληνικά ματς ήταν επιβεβλημένη και η απόφαση κρίνεται σωστή. Eίναι σχεδόν βέβαιο ότι o «Γιό-Γιό» θα έχει μέχρι το Final Four, είκοσι μέρες να ηρεμήσει, να δουλέψει χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις και, γιατί όχι, να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη στο Παρίσι…

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x